Последни новини
Home / Законът / Нова подкрепа на кадровиците за прокуратурата, вече срещу „обвиненията“ на президента (без да го назовават)

Нова подкрепа на кадровиците за прокуратурата, вече срещу „обвиненията“ на президента (без да го назовават)

Defakto.bg

Имали предвид и изявление на премиера

Нова декларация, изразяваща „категорична подкрепа“ за работата на Прокуратурата, гласува Прокурорската колегия на ВСС.

Този път кадровиците са активизирани срещу „обвиненията“, отправени от президента. Но, макар че по време на излъчваното публично заседание на колегията като повод изрично бе цитирано съобщение на прессекретариата на Президентството от 3 юли, в самата декларация държавният глава Румен Радев не е назован. Говори се за „лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавно единство на България“.

Впоследствие се оказа, че декларацията имала предвид и изявление на премиера Борисов. (Пълният текст – по долу).

По същество похватът не променя нищо, прицелът на кадровото „възмущение“ е ясен. А боравенето с намеци прави  посланието енигматично и предизвиква единствено усмивки.

Поредната декларация, както винаги, не фигурираше в дневния ред и изникна „допълнително“. Нейни вносители са Гергана Мутафова, Евгени Диков, Йордан Стоев и Огнян Дамянов. Обяснявайки пред останалите повода, Мутафова цитира съобщението на „Дондуков“ -2 от 3 юли, „разпространено в медиите“.

В него бе цитирано изявление на Румен Радев в отговор на журналистически въпроси, по повод поредната порция прокурорски „публикации“ за разменяни съобщения с бизнесмена Пламен Бобоков,  в които отговорите на президента са заличени. Тогава държавният глава обяви, че прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта.

Става дума за онзи момент, в който Радев призова прокуратурата незабавно да публикува целия му чат, а Бобоков разкри за утаеното от държавното обвинение друго негово съобщение – до премиера Борисов, с обръщението „Добро утро, бос!“ (и го кани на спешна среща във връзка с арестувания либийски танкер Бадр). ПРБ реагира мълниеносно и пусна ново съобщение от бизнесмена до президента от 2019 г. за успешно придобиване на концесия в Либерия и нуждата от акредитиран посланик там. А Пламен Бобоков в съобщение до медиите бе категоричен: в иззетите от прокуратурата негови устройства няма телефон на президента! И зададе същностният въпрос: Тогава от чий телефон са взети въпросните щедро разпространени чатове, дали пък не е от телефона на президента?

В изявлението от 3 юли на Радев се казва още:

Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от тежките проблеми в управлението на държавата„.
Както и: „На ход е прокуратурата. Не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и Конституцията, и законите относно презумпцията за невинност,  относно следствената тайна и личната кореспонденция“.
Днешната е втора поред декларация на Прокурорската колегия за броени дни. В понеделник кадровиците обявиха за „неправомерен натиск“ настояването на адвокати да се занимаят с „медийната политика“ на Иван Гешев и погазената презумпция за невиновност.
Вчера за комуникацията в Специализираната прокуратура бе разпитан и премиерът. На излизане той обяви, че прокуратурата прави „тези публични събития“, за „да се угоди на президента Радев“
Ето и декларацията от днес:
Д Е К Л А Р А Ц И Я
на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод твърдения за нарушаване на Конституцията на Република България, за отказ на Прокуратурата на Република България да изпълнява законово установените ѝ правомощия и обслужване на политически интереси

Ние, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – избрани пряко от българските прокурори и следователи, и от 44-то Народно събрание на Република България, заявяваме пред българското общество, че няма да допуснем Прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти.

Независимостта на съдебната власт е установена с Конституцията на Република България. Развитието на нейните принципи в устройствения закон на съдебната власт са най-висша гаранция, че държавната власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в основния закон.
За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи.
В противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към българските магистрати и в нарушение на основните демократични принципи и ценности, споделяни и от европейските партньори, без факти и доказателства, в публичното пространство продължават да се отправят твърдения и квалификации, свързани с дейността на Прокуратурата, и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт.
Припомняме, че при наличие на факти и доказателства, че определени прокурори нарушават конституционно установените си правомощия, следва да бъде сезиран съответния компетентен орган – Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява категоричната си подкрепа към Прокуратурата на Република България и за пореден път отправя апел съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.