Последни новини
Home / Законът / Разследването за смъртта на Милен Цветков пред приключване, обвиненият за нея Кристиан Николов остава в ареста (допълнена)

Разследването за смъртта на Милен Цветков пред приключване, обвиненият за нея Кристиан Николов остава в ареста (допълнена)

Defakto.bg

Втори съдия прие възможността за евентуален умисъл при катастрофата, довела до гибелта на журналиста

Кристиан Николов

Обвиненият за смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов остава арестант. Това постанови днес съдия Николай Младенов от СГС. И се мотивира с наличието на обосновано предположение, което не е разколебано, както и с продължаващата опасност от укриване и извършване на ново престъпление. Нещо повече – днес съдията Младенов потвърди, че са налице данни именно за умишленото причиняване на смърт при пътно-транспортно произшествие, при евентуален умисъл.

Това твърди и прокуратурата, прие го съдия Мина Мумджиева от СГС на 22 април, когато постанови най-тежката мярка за неотклонение за Кристиан Николов.

Според съдия Младенов днес, повече от два месеца по-късно обстоятелствата не са се променили и замяната с по-лека мярка ще е необоснована.

Адвокат Любомир Таков настояваше клиентът му да бъде освободен без мярка за неотклонение, но алтернативно като възможност бе посочил дори „домашен арест“. Кристиан Николов е отказал да участва в заседанието.

А от изложението на прокурора Иван Кучиев се разбра, че разследването за смъртта на Милен Цветков вероятно ще приключи до края на юли.

Известният журналист почина на 19 април, след като колата му бе блъсната на кръстовище на бул. „Черни връх“ от Ауди Q7, докато чакаше на червен светофар. Обвинението е категорично – зад волана на аудито е бил Кристиан Николов, а в кръвта му са открити амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам.

Днес се разбра и друго – един от спътниците на Николов, синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, Георги Иванов е дал показания пред разследващите и е обявил, че преди сблъсъка Кристиан спокойно е разговарял с тях и е възприемал обстановката.

Дни след катастрофата прокуратурата бе повдигнала обвинения на Георги Иванов и на приятелката на Николов Симона Цанкова за затаяване на истина, понеже отказали да свидетелстват срещу Кристиан. Софийският районен съд (съдия Николай Урумов) обаче отмени взетата спрямо Симона парична гаранция и бе категоричен – отказът й да говори пред разследващите е нейно право по НПК, тъй като съжителства с Николов.

Георги Иванов бе пропуснал срока да обжалва своята гаранция. Но след произнасянето на СРС за развоя на това дело не се е чуло нищо – съобщения от ПРБ по въпроса няма.

Обвинение бе повдигнато и на майката на Кристиан, задето му била дала ключовете от служебното ауди, което тя твърди, че не е правила. По нейното дело обвинението също мълчи.

Желание да се съдейства на разследването

Пред СГС днес адвокат Любомир Таков изтъкна, че клиентът му Кристиан Николов е декларирал желание да участва в действия по разследването. Заяви и че няма да се спира на обоснованото предположение, а на останалите две предпоставки за най-тежката мярка.

За опасността от извършване на друго престъпление защитникът се позова на двама свидетели, заявили, че Кристиан не употребява системно дрога. Изтъкна, че той не е известен на МВР, няма противообществени прояви, че е добър студент, син и брат.

Адвокатът бе категоричен – прокуратурата заявява, че досъдебното производство е на финала си и ще завърши до 20 дни, а при това положение клиентът му няма как да повлияе на разследването. Още повече, че са разпитани всички свидетели по делото.

Не е налице и опасност от укриване – Кристиан е трайно свързан с територията на България, тук са майка му, близките му, момичето му.

„Налице е промяна в обстоятелствата – не само заради изтеклия период от време, но и поради големия обществен, социален и здравен проблем с Ковид-19. Предвид поредното удължаване на бедствената ситуация и тревожно растящия брой заразени, нито прокуратурата, нито съдът могат да прогнозират кога точно ще започне гледането на делото в съдебна фаза“, изтъкна адвокат Таков. Каза и че първоначално определеното задържане под стража вече е прекомерна мярка.

Напомни, че има и „домашен арест“, при който се използва и електронно наблюдение.

Няма сериозни здравословни проблеми, дотук е отказвал да съдейства

Прокурорът от СГП Иван Кучиев бе категоричен – обоснованото предположение е налице, фактът че именно Кристиан Николов е бил зад волана на аудито на 19 април се потвърждава от видеотехническите експертизи, както и от свидетели. Напомни, че приближавайки червения светофар, скоростта на джипа не само не е била намалена, обратното – била е увеличена. А там са пресичали и пешеходци.

И още – доказано е, че смъртта на Милен Цветков е в пряка връзка с произшествието, като експертиза е посочила, че фаталният изход е бил неизбежен.

За наличието на евентуален умисъл прокурорът цитира ред решения на Върховния съд от 80-те години на миналия век – че той е налице, когато при управление на МПС шофьорът нарушава правилата за движение, съзнавайки възможността да причини вредоносни последици и не предприема никакви мерки срещу това, разчитайки единствено на шанса.

За високата обществена опасност на Николов прокурор Кучиев каза, че тя се извежда от сериозността на извършеното престъпление, както и от употребата на няколко вида наркотични вещества, като свидетели са заявили, че Кристиан е употребявал дрога и друг път.

Обвинението смята, че е налице и опасност от укриване –  макар и да има постоянен адрес в България, Николов  учи и живее в Германия, разполага със средствата и възможностите реално да се укрие и не са налице доказателства, които да сочат на намаляване интезитета на тази опасност.

Прокурорът цитира и случаи на отказ да съдейства на разследването, включително даване на проби за ДНК, както и за изготвяне на съдебно-психологична експертиза. „Той не е длъжен да съдейства и отказът му не може да е в негов ущърб. Но тъй като сега декларира готовност за пълно съдействие, такова не се установява и декларацията е голословна“, обяви Кучиев.

Каза и че след оплакване от стари травми в гръбнака Кристиан Николов е  воден на изследване, не установило проблеми. Реагирано е и на оплаквания за внезапно стомашно разстройство, но няма медицински проблеми, несъвместими с престоя му в ареста.

Адвокат Любомир Таков репликира: „Твърдяните обструкции, както и прокурорът признава, са заради здравословни оплаквания.  Прокурорът или друг да предприеме необходимата процесуална активност и да извърши действията за разкриване на обективната истина при реализиране правото на защита. А в закона има чл. 68 НПК – забрана за напускане пределите на Република България. Ако прокуратурата е толкова притеснена, че Кристиан като студент в Германия може да избяга, има широк аспект от възможности за процесуална принуда“.

Авторството засега не буди съмнение, опасностите са налице

Съдия Николай Младенов

Наличието на обосновано предположение е налице и не е разколебано, обяви съдия Николай Младенов.

„Водачът принципно е длъжен да контролира управляваното МПС, непрекъснато да наблюдава пътната обстановка – това е многократно очертавано от Върховния съд и не подлежи на съмнение. Експертизата установява, че управляваното от обвиняемия МПС се е движело с висока скорост. Показанията на Георги Лъчезаров Иванов сочат, че преди сблъсъка Николов е бил спокоен и е разговарял с другите двама пътници в автомобила. Това довежда до извода, че очевидно не е имало нещо, което да е попречило на обвиняемия да възприеме както спрения автомобил на червен светофар на кръстовището, така и пресичащите на зелено пешеходци. Съдът счита, че обоснованото предположение не е отпаднало и въпреки становището на защитата за неправилна правна квалификация, не може да се съгласи с това… Няма данни да са взети мерки за предотвратяване на обществено-опасните последици, нещата са оставени на шанса.  Изреденото кореспондира най-пряко с формата на вина „евентуален умисъл“, прие съдът.

Изтъкнато бе и че дори и само употребата на наркотични вещества зад волана води до носене на наказателна отговорност, а чистото съдебно минало и положителните характеристики на Кристиан няма как да бъдат противопоставени на нарушенията, довели до станалото.

Съдия направи уговорката, че не се води от „ирелевантни фактори“ – общественото мнение и обществената реакция и не се съобразява с тях.

И още: очевидно случаят е с висока степен на обществена опасност, реалната опасност от извършване на ново престъпление е налице и не е отпаднала. Опасност от укриване  също е налице, като на това влияе и тежестта на обвинението включително. А забрана за напускане на страната няма.

Определението не е окончателно, може да бъде оспорено пред Софийския апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.