Последни новини
Home / Законът / Софийски адвокатски съвет: Задържането на адвокати на подсъдими и обвиняеми става опасен прецедент

Софийски адвокатски съвет: Задържането на адвокати на подсъдими и обвиняеми става опасен прецедент

Defakto.bg

Задържането на адвокати на подсъдими започва да става опасен прецедент – това се казва в позиция на Софийски адвокатски съвет по повод задържането на адвокат Славчо Марков (и Веселин Балтов), приближен до обвиняемия Васил Божков.   Позицията е  адресирана до Президента, Главния прокурор, ВСС и Висшия адвокатски съвет.

В неделя Специализирания наказателен съд  уважи искането на прокуратурата при закрити врата и стриктни мерки за сигурност. Не стана ясно защо  процесът не  бе публичен, а в зала не бе допуснат и  наблюдателят на Софийската адвокатска колегия.  След заседанието адвокатът на Славчо Марков намекна за подхвърлени доказателства. „В дома ни се намери някаква папка,  която никога, ама никога не сме виждали. Това е инсинуация на прокуратурата“, смята адвокатът на Марков, който е и негов син.

По този повод САК казва, че  ще следи информацията за нередности при претърсването и задържането на адвоката от Софийската адвокатска колегия.  Столичните адвокати са възложили на председателя и секретаря на съвета да изяснят  случая, както и да присъстват на съдебното заседание по мярката за неотклонение на адвокат Славчо Марков от САК пред Апелативния специализиран наказателен съд.

По-долу цялата позиция:

До    Президента на Република България

   Главния прокурор на Република България

Висшият съдебен съвет

Висшият адвокатски съвет

 

                              П О З И Ц И Я

 

Софийският адвокатски съвет изразява силна загриженост  от  факта, че задържането на адвокати на подсъдими и обвиняеми, чиито дела са широко отразени в медиите, все повече се превръща в опасен прецедент.

Преди месеци бяхме свидетели на задържане на адвокат – пълномощник на привлечения към наказателна отговорност Цветан Василев. Сега сме свидетели на задържане на адвокат на обвиняемия Васил Божков.

Публичността и допускането на орган, призван да защитава интересите на адвокатите до непосрествена информация и до участие в процеса  е гаранция за прозрачност и избягване на съмненията, че се извършва произвол.

В неделя на 05.07.2020г.  в закрито съдебно заседание, без да се допусне представител на Софийската адвокатска колегия в лицето на Секретаря на Софийски адвокатски съвет и на журналисти, спрямо адвокат Славчо Марков е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Софийският адвокатски съвет като професионална организация, призвана да защитава честта и достойнството на членовете на Софийската адвокатска колегия, изразява своята силна загриженост от задържането на адвокат от Софийската адвокатска колегия „на тъмно“, в непрозрачна процедура.

Законът допуска и в случаите, когато делото се разглежда при закрити врата, съдът да разреши присъствие на лица (чл. 264, ал. 1 НПК). В случая съдът не е обсъдил искането на секретаря на Софийския адвокатски съвет да присъства и е разпоредил да напусне съдебната зала.

Изразяваме дълбока тревога  от информацията, изнесена в медиите, за нарушения при претърсването и задържането на адвоката от Софийската адвокатска колегия и от обстоятелството, че информация по делото се изнася само от прокуратурата.

В заседание на 07.07.2020г. Софийският адвокатски съвет възложи на председателя и секретаря на съвета да предприемат действия за  изясняване на случая и присъствие в съдебното заседание по мярката за неотклонение на адвокат Славчо Марков от САК пред Апелативния специализиран наказателен съд.

 

Софийски адвокатски съвет

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.