Последни новини
Home / Законът / Софийски адвокатски съвет: Задържането на адвокати на подсъдими и обвиняеми става опасен прецедент

Софийски адвокатски съвет: Задържането на адвокати на подсъдими и обвиняеми става опасен прецедент

Defakto.bg

Задържането на адвокати на подсъдими започва да става опасен прецедент – това се казва в позиция на Софийски адвокатски съвет по повод задържането на адвокат Славчо Марков (и Веселин Балтов), приближен до обвиняемия Васил Божков.   Позицията е  адресирана до Президента, Главния прокурор, ВСС и Висшия адвокатски съвет.

В неделя Специализирания наказателен съд  уважи искането на прокуратурата при закрити врата и стриктни мерки за сигурност. Не стана ясно защо  процесът не  бе публичен, а в зала не бе допуснат и  наблюдателят на Софийската адвокатска колегия.  След заседанието адвокатът на Славчо Марков намекна за подхвърлени доказателства. „В дома ни се намери някаква папка,  която никога, ама никога не сме виждали. Това е инсинуация на прокуратурата“, смята адвокатът на Марков, който е и негов син.

По този повод САК казва, че  ще следи информацията за нередности при претърсването и задържането на адвоката от Софийската адвокатска колегия.  Столичните адвокати са възложили на председателя и секретаря на съвета да изяснят  случая, както и да присъстват на съдебното заседание по мярката за неотклонение на адвокат Славчо Марков от САК пред Апелативния специализиран наказателен съд.

По-долу цялата позиция:

До    Президента на Република България

   Главния прокурор на Република България

Висшият съдебен съвет

Висшият адвокатски съвет

 

                              П О З И Ц И Я

 

Софийският адвокатски съвет изразява силна загриженост  от  факта, че задържането на адвокати на подсъдими и обвиняеми, чиито дела са широко отразени в медиите, все повече се превръща в опасен прецедент.

Преди месеци бяхме свидетели на задържане на адвокат – пълномощник на привлечения към наказателна отговорност Цветан Василев. Сега сме свидетели на задържане на адвокат на обвиняемия Васил Божков.

Публичността и допускането на орган, призван да защитава интересите на адвокатите до непосрествена информация и до участие в процеса  е гаранция за прозрачност и избягване на съмненията, че се извършва произвол.

В неделя на 05.07.2020г.  в закрито съдебно заседание, без да се допусне представител на Софийската адвокатска колегия в лицето на Секретаря на Софийски адвокатски съвет и на журналисти, спрямо адвокат Славчо Марков е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Софийският адвокатски съвет като професионална организация, призвана да защитава честта и достойнството на членовете на Софийската адвокатска колегия, изразява своята силна загриженост от задържането на адвокат от Софийската адвокатска колегия „на тъмно“, в непрозрачна процедура.

Законът допуска и в случаите, когато делото се разглежда при закрити врата, съдът да разреши присъствие на лица (чл. 264, ал. 1 НПК). В случая съдът не е обсъдил искането на секретаря на Софийския адвокатски съвет да присъства и е разпоредил да напусне съдебната зала.

Изразяваме дълбока тревога  от информацията, изнесена в медиите, за нарушения при претърсването и задържането на адвоката от Софийската адвокатска колегия и от обстоятелството, че информация по делото се изнася само от прокуратурата.

В заседание на 07.07.2020г. Софийският адвокатски съвет възложи на председателя и секретаря на съвета да предприемат действия за  изясняване на случая и присъствие в съдебното заседание по мярката за неотклонение на адвокат Славчо Марков от САК пред Апелативния специализиран наказателен съд.

 

Софийски адвокатски съвет

 

 

About De Fakto

Проверете също

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.