Последни новини
Home / Законът / Българският ВСС няма да праща становище за изключването на полския от Европейската мрежа на съдебните съвети

Българският ВСС няма да праща становище за изключването на полския от Европейската мрежа на съдебните съвети

Defakto.bg

Българският Висш  съдебен съвет (ВСС) няма да изпрати становище по предлаганото изключване на Националния съдебен съвет на Полша от Европейската мрежа на съдебните съвети. Това стана ясно на заседанието на Пленума на ВСС днес, без обсъждане и гласуване.

Причината е, че вносителят на точката в дневния ред Боян Магдалинчев по своя инициатива я и оттегли, като обяви, че „липсва процедура за предварително становище по изключването на член на ЕМСС“. За това, когато бъдело насрочено присъствено заседание на евромрежата по въпроса – в момента невъзможно заради Ковид-19 – отново щял да сезира ВСС за вземането на решение.

А точката гласеше: „Проект на решение относно покана за изпращане на становища от членовете на Европейската мрежа на съдебните съвети във връзка с предложението, изготвено от Изпълнителния борд на Мрежата, за отстраняване на Националния съвет на съдебната власт на Полша като член на ЕМСС„.

Поканата е официално отправена от ЕМСС, в която участват около 60 представители на съдебните власти на 23 европейски държави – членове и наблюдатели в евромрежата.  Нещо повече, членството на Националния съвет на съдебната власт на Полша в европейската мрежа вече бе замразено заради провежданата „реформа“ там, но по него българският ВСС гласува „въздържал се“.

Същата позиция заеха родните кадровици и по предложението за замразяването на статута на наблюдател на турския съвет, след масовите арести и преследвания на магистрати в южната ни съседка.

А дотук само веднъж сме имали представител в управителния орган на евромрежата, Изпълнителния борд, това беше Соня Найденова. При следващи избори основно не номинирахме кандидати, а веднъж предложихме прокурор и той не получи нужното одобрение.

За последно, на виртуално Общо събрание на ЕМСС на 10 юни тази година за президент на евромрежата бе избран Филипо Донати от Върховния съвет на магистратурата на Италия, а в Изпълнителния борд влязоха Жан-Пол Сюдр от Върховния съвет на магистратурата на Франция, Хенк Навес от Съвета на съдебната власт на Нидерландия, Жозе Мануел Монтейро Корея от Върховния съвет на магистратурата на Португалия и Ерик Кершеван от Съдебния съвет на Словения.

Що се отнася до процеса на „съдебна реформа“ в Полша, той е известен и доведе до наказателни процедури от ЕК и дела пред Съда на ЕС. Нещо повече, изкара гражданите на улицата, а миналата година във Варшава бе проведен Марш за справедливост, в който се включиха много европейски съдии, включително и от България. През юни тази година имаше и онлайн протести в подкрепа на съдия Игор Тулея, чийто имунитет бе поискан заради разрешена публичност на съдебно заседание и решение по дело.

За информация, Де факто представя финалните абзаци от предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС, по което ВСС няма да изпрати становище:

Заключение

Първо. Бордът счита, че KRS (Националния съвет на съдебната власт на Полша) не спазва регламента на ЕМСС, че нейните членове трябва да са независими от изпълнителната власт.

Второ. Бордът смята, че KRS грубо нарушава задължението си  да защитава независимостта на съдебната власт, както и на отделни съдии срещу всички действия, които заплашват да компрометират основните ценности и независимостта.

Трето. Бордът приема, че KRS подкопава прилагането на правото на ЕС по отношение на независимостта на съдиите и трибуналите. По този начин той всъщност е против европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие и ценностите, които стоят зад тях.

Въз основа на горепосочените съображения Изпълнителният борд заключава, че KRS извърши сериозни нарушения на целите и задачите на Европейската мрежа на съдебните съвети и не желае да отстрани тези сериозни нарушения.

Предложение

При тези обстоятелства бордът предлага да се свика възможно най-скоро Общото събрание, доколкото пандемията от Covid-19  позволява и KRS да бъде изключен като член на мрежата. С тази мярка ЕМСС изпраща ясно послание до полското правителство, че KRS вече не е член на европейското семейство от членове и наблюдатели, които вярват и подкрепят Европейското пространство на свобода, сигурност и справедливост и ценностите, които мрежата отстоява.

ЕМСС заявява съвсем ясно, че остава силно ангажирана с проблема за независимостта на полската съдебна система, на нашите колеги съдии от Европейския съюз и ще продължи да си сътрудничи с всички съдийски асоциации с цел защита и възстановяване на независимостта на полската съдебна система възможно най-скоро.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.