Последни новини
Home / Законът / Гл.прокурор Гешев за Хр.Иванов: Един неуспял политик опитва да установи работническо-селска власт (допълнена)

Гл.прокурор Гешев за Хр.Иванов: Един неуспял политик опитва да установи работническо-селска власт (допълнена)

Defakto.bg

Aнтиĸopyпциoннaтa гpyпa в Eвропейския парламент пoдĸpeпи искането на eвpoдeпyтaта Paдaн Kънeв (EHΠ/ДБ) зa внacянe нa ycтeн въпpoc дo EK и дeбaт в плeнapнa зaлa зa ĸpизaтa нa пpaвoвaтa дъpжaвa в Бългapия

Главният прокурор Иван Гешев се отнесе с насмешка за случилото се на брега пред имението, свързано с Ахмед Доган, където гардове на НСО агресивно изтласкаха в морето съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и други граждани , като не им позволиха да посетят публичния плаж.

Главният прокурор не се впечатлява от факта, че един българдски гражданин ( бил той и Христо Иванов), е изблъскан от един плаж, който е публична държавна собственост. Изглежда държавните институции не се канят да защитят интереса на българските граждани и данъкоплатци в скандалния казус със завзетата държавна земя, незаконно строителство и поругаване на българскота знаме.

За кой инцидент на Росенец говорите? Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближават избори, явно влязохме в предизборна ситуация. Ако това наричате инцидент – опита на един неуспял политик да щурмува Зимния дворец. Този опит е неуспешен, защото това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин (герой от романа „Анна Каренина“ на Лев Толстой, може би се има предвид Керенски – глава на Временното правителство след Февруарската революция през 1917 г. – б.р. ), той е с гумена лодка, а не Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа„, коментира скандала главният прокурор.

  Той обеща, че прокуратура ще извърши проверка на всичко, което е от нейната компетентност, но обществото да не очаква от тях политически изказвания, съобщи по-късно държавното обвинение. „Да коментираме политици, да влизаме в тяхната игра, защото искат да се чувстват значими. По-скоро ситуацията, която видях, беше смешна. А ако това са били служители на НСО, е проблем на вътрешна служебна проверка. Ако има данни за престъпления, това е проблем, с който се занимава прокуратурата. Така че това са проблеми на други институции“, отбеляза още Иван Гешев.

В отговор на журналистически въпрос  Гешев потвърди, че в Администрацията на президента се провеждат действия по две досъдебни производства – едното на Военно-окръжна прокуратура, другото на Специализирана прокуратура по разследване за търговия с влияние. Извършените претърсвания и изземвания в два кабинета, които се ползват от съветник на президента и негов секретар са станали след получено разрешение от две съдилища. „Анализирани са доказателства, издадено е разрешение и предприетите действия са законосъобразни и правилни. По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация. Твърди, че си ги е намерил в касата. Това лице на третия или четвъртия път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване“, казва Гешев.

Антикорупционната група в Европарламента е „за“

разследване на кризата на правовата държава в България

 

Радан Кънев
Ще поставя пред Антикорупционната интергрупа актуалния въпрос за безпрецедентното нахлуване на спецпрокуратурата в сградата на администрацията на президента ден след като той зае позиция по казуса „НСО – Доган – Пеевски“.  Това съобщи евродепутатът Радан Кънев в профилите си  във“ Фейсбук“ и „Туитър“. Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент се събира за обсъждане на сигнал за кризата на правовата държава в България, добавя евродепутатът от „Демократична България“.

От публикациите му се разбира, че освен инцидента на НСО с Христо Иванов в сигнала се съдържат и други случаи – „чистката в БНТ и НОВА“ и „нарушаването на презумпцията за невиновност и медийното правосъдие“. В близките Кънев дни ще предприеме „следващи действия, в т.ч. питания и сигнали до Европейската комисия, президента на ЕК Фон дер Лайен и ресорните комисари.

По-късно дойде нова информация: „Антикорупционната група в ЕП подкрепи писмото на българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и искането му за внасяне на устен въпрос до ЕК и дебат в пленарна зала за разследване на кризата на правовата държава в България„.
А в изказването си пред Антикорупционната група Радан Кънев е заявява:

Проблемите с върховенството на закона в България не са новина за никого. Нито е новина фактът, че досега Механизмът за сътрудничество и проверка е неефективен за решаването на тези проблеми. Последната година обаче ситуацията бързо се влоши – може би поради преждевременното съобщение от Комисията за прекратяване на мониторинга по Механизма.В писмото си до вас описах само шепа примери за цялосното завладяване на институциите и бизнеса от тесен политически бизнес кръг, силно свързан със службите за сигурност и съдебната система, разширяващ медийния си контрол от частни към публични медии. Най-голямото ми притеснение е, че този процес върви ръка за ръка с усилията по Плана за възстановяване и Зелената сделка. Притеснявам се, че крайната цел е привличането на огромните средства, предназначени за българската икономика и използването им за по-нататъшно укрепване на тази нелегитимна власт, масово “зелено изпиране” на мафиотския бизнес и разграждане на правовата държава и демокрацията.

Само преди няколко часа прокуратурата започна нова медийна акция – този път в Президентството на Република България. Не съм гласувал за този Президент и нямам намерение да го направя и в бъдеще. Това обаче е безпрецедентен ход, който идва само часове, след като Президентът потвърди, че охранителите, които използваха насилие срещу нашия опозиционен политик, лидер на Демократична България, г-н Христо Иванов, наистина са служители на Националната служба за охрана (НСО).

Не на последно място – знам, че това е много труден и чувствителен въпрос за колегите ми от ЕНП, защото управляващата партия в България е важен член на семейството ни. Самият аз съм член на ЕНП и неотдавна бях част от коалиционно правителство. Участвах активно във формирането му само преди пет години. Тогава се надявах това да бъде управление, което да се справи с тези проблеми, а не да капитулира пред тях. Сега е моментът да действаме, за да няма втора Унгария или Полша в ЕС и за да няма ЕНП отново проблем, подобен на този с ФИДЕС
Предлагам ви да отправим устен въпрос до Комисията с искане за дебат по темата и предложение за резолюция. ЕС трябва да предприеме действия, за да помогнем на българското правителство да се освободи от тези опасни зависимости и страхове.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.