Последни новини
Home / Законът / Бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван, после задържаха и президентския секретар Пламен Узунов. И още двама (допълнена)

Бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван, после задържаха и президентския секретар Пламен Узунов. И още двама (допълнена)

Defakto.bg

Съдът не може да разреши да се нарушава Конституцията, коментира  адвокат Ина Лулчева

Прокуратурата, след като най-напред безпрецедентно влезе в президентството и обискира кабинети,  започна и арести.  Най-напред  бе задържан бизнесменът Пламен Бобоков, а по-късно и двама от президентския екип  –  секретаря по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и съветника по сигурност и отбрана Илия Милушев заедно с бивш служител на разузнаването.

Бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван за 24 часа по разследването за търговия с влияние, съобщи за “Де факто”  неговият адвокат Ина Лулчева.  Арестът вероятно е заради електронната комуникация на Бобоков със съветника на президента Пламен Узунов, с президента Румен Радев, с посланика ни в Алжир и с други високопоставени представители.  Очаква се да  бъде обявено дали по искане на прокуратурта задържането ще стане за 72 часа.  За задържането се разбра на фона на безпрецедентното претърсване на кабинети в президенството и действия на ДАНС,  която отне допуска до секретна информация на секретар на държавния глава за неблагонадежност.

Според адвокат Лулчева, задържането на Бобоков от МВР е незаконно, защото не му е повдигнато обвинение за търговия с влияние.  “Отишли са в офиса му, казали са,  че трябва да го отведат в МВР,  където са го задържали за 24 часа“, каза тя.  “Намирам това за абсолютно безобразие, защото  не може един човек да го задържат три пъти за един месец и то след като прокуратурата, а после и съдът обявиха, че няма опасност той да се укрие и да извърши престъпление. Но когато продължи да изразява активна гражданска позиция, се мина към едно задържане в нарушение на закона”, коментира Лулчева.

На 25 юни, след Специализирания, и Апелативният специализиран съд отхвърли искането на прокуратурата за “задържане под стража” на Пламен Бобоков, което бе искано по делото за организираната група за “боклука” с мотива, бе макар да си е внесъл гаранцията от 1 000 000 лева, го направил със закъснение. А в деня, в който първата инстанция трябваше да се произнесе за поискания арест, прокуратурата обяви за образуването на ново дело за “престъпен сговор” и започна да публикува извадки от електронната комуникация на бизнесмена. По това дело досега нямаше обвиняеми.

Хипотетично Бобоков би предсталявал опасност,  ако е извършил „вчера“ престъпление, нещо което не се  е случило, обясни адвокатът и  коментира, че бизнесменът е задържан  за нещо,  което се съдържа в телефона му, а материалите  за “това нещо” са на разположение на прокуратурата.

Практиката на прокуратурата да отделя “по нещо”  от делата и  да образува други, по които да задържа, вече минава всякакви граници на закона, смята адвокатът. Да се търсят престъпления там, където очевидно ги няма , е опит за  тотален контрол върху живота на българските граждани, категорична бе Лулчева.

Тя  коментира и днешните претърсвания от прокурори и полицаи на кабинети в президенството, за които е било дадено разрешение от съдии.

Съдът не може да разреши да се нарушава Конституцията“, заяви адвокатът.  Президентството е територия на държавния глава, а  Конституцията му е дала статут на неприкосновеност срещу  произволни действия, напомни Лулчева.

Илия Милушев, съветник на държавния глава по сигурността и отбраната
Пламен Узунов, президентски секретар по правните въпроси

В ранния след обяд, като режисирани, екшъните продължиха –  арестуван беше и президентският секретар по правните въпроси Пламен Узунов.

Задържан бе и съветникът на държавния глава по сигурността и отбраната Илия Милушев. 

Съобщението е на Софийската военноокръжна прокуратура . По-рано бяха извършени обиски в кабинетите и на двамата. От съобщението  става ясно, че Милушев той е задържан за 24 часа по разследване за разгласяване на държавна тайна. Заедно с него е задържан и бивш служител на държавната агенция “Разузнаване”. Той е посочен с инициали М.К.  Твърди се, че след извършена компютърна експертиза на иззет от Илия Милушев телефон е установено, че в него има информация, отнасяща се до Държавната агенция.   Той доброволно е предал и четири документа, които според прокуратурата са изнесени нерегламентирано от Държавната агенция “Разузнаване”.

Според Агенцията документите представляват държавна тайна, обяснил е, че ги е намерил в касата, като е поел позицията си при президента, освен това има задържани още две лица, които са свързани с това разследване, посочени са инициали в съобщенията. Те са с мярка за неотклонение “домашен арест”.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.