Последни новини
Home / Законът / Бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван, после задържаха и президентския секретар Пламен Узунов. И още двама (допълнена)

Бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван, после задържаха и президентския секретар Пламен Узунов. И още двама (допълнена)

Defakto.bg

Съдът не може да разреши да се нарушава Конституцията, коментира  адвокат Ина Лулчева

Прокуратурата, след като най-напред безпрецедентно влезе в президентството и обискира кабинети,  започна и арести.  Най-напред  бе задържан бизнесменът Пламен Бобоков, а по-късно и двама от президентския екип  –  секретаря по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и съветника по сигурност и отбрана Илия Милушев заедно с бивш служител на разузнаването.

Бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван за 24 часа по разследването за търговия с влияние, съобщи за „Де факто“  неговият адвокат Ина Лулчева.  Арестът вероятно е заради електронната комуникация на Бобоков със съветника на президента Пламен Узунов, с президента Румен Радев, с посланика ни в Алжир и с други високопоставени представители.  Очаква се да  бъде обявено дали по искане на прокуратурта задържането ще стане за 72 часа.  За задържането се разбра на фона на безпрецедентното претърсване на кабинети в президенството и действия на ДАНС,  която отне допуска до секретна информация на секретар на държавния глава за неблагонадежност.

Според адвокат Лулчева, задържането на Бобоков от МВР е незаконно, защото не му е повдигнато обвинение за търговия с влияние.  „Отишли са в офиса му, казали са,  че трябва да го отведат в МВР,  където са го задържали за 24 часа„, каза тя.  „Намирам това за абсолютно безобразие, защото  не може един човек да го задържат три пъти за един месец и то след като прокуратурата, а после и съдът обявиха, че няма опасност той да се укрие и да извърши престъпление. Но когато продължи да изразява активна гражданска позиция, се мина към едно задържане в нарушение на закона“, коментира Лулчева.

На 25 юни, след Специализирания, и Апелативният специализиран съд отхвърли искането на прокуратурата за „задържане под стража“ на Пламен Бобоков, което бе искано по делото за организираната група за „боклука“ с мотива, бе макар да си е внесъл гаранцията от 1 000 000 лева, го направил със закъснение. А в деня, в който първата инстанция трябваше да се произнесе за поискания арест, прокуратурата обяви за образуването на ново дело за „престъпен сговор“ и започна да публикува извадки от електронната комуникация на бизнесмена. По това дело досега нямаше обвиняеми.

Хипотетично Бобоков би предсталявал опасност,  ако е извършил „вчера“ престъпление, нещо което не се  е случило, обясни адвокатът и  коментира, че бизнесменът е задържан  за нещо,  което се съдържа в телефона му, а материалите  за „това нещо“ са на разположение на прокуратурата.

Практиката на прокуратурата да отделя „по нещо“  от делата и  да образува други, по които да задържа, вече минава всякакви граници на закона, смята адвокатът. Да се търсят престъпления там, където очевидно ги няма , е опит за  тотален контрол върху живота на българските граждани, категорична бе Лулчева.

Тя  коментира и днешните претърсвания от прокурори и полицаи на кабинети в президенството, за които е било дадено разрешение от съдии.

Съдът не може да разреши да се нарушава Конституцията“, заяви адвокатът.  Президентството е територия на държавния глава, а  Конституцията му е дала статут на неприкосновеност срещу  произволни действия, напомни Лулчева.

Илия Милушев, съветник на държавния глава по сигурността и отбраната
Пламен Узунов, президентски секретар по правните въпроси

В ранния след обяд, като режисирани, екшъните продължиха –  арестуван беше и президентският секретар по правните въпроси Пламен Узунов.

Задържан бе и съветникът на държавния глава по сигурността и отбраната Илия Милушев. 

Съобщението е на Софийската военноокръжна прокуратура . По-рано бяха извършени обиски в кабинетите и на двамата. От съобщението  става ясно, че Милушев той е задържан за 24 часа по разследване за разгласяване на държавна тайна. Заедно с него е задържан и бивш служител на държавната агенция „Разузнаване“. Той е посочен с инициали М.К.  Твърди се, че след извършена компютърна експертиза на иззет от Илия Милушев телефон е установено, че в него има информация, отнасяща се до Държавната агенция.   Той доброволно е предал и четири документа, които според прокуратурата са изнесени нерегламентирано от Държавната агенция „Разузнаване“.

Според Агенцията документите представляват държавна тайна, обяснил е, че ги е намерил в касата, като е поел позицията си при президента, освен това има задържани още две лица, които са свързани с това разследване, посочени са инициали в съобщенията. Те са с мярка за неотклонение „домашен арест“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.