Последни новини
Home / Законът / Президентът пред гражданите: Българската мафия постигна невъзможното, обедини почтените срещу себе си!

Президентът пред гражданите: Българската мафия постигна невъзможното, обедини почтените срещу себе си!

Defakto.bg

Румен Радев цитира Джовани Фалконе: “Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж”

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова заедно излязоха пред гражданите, събрали се на протест срещу разгрома на демокрацията пред “Дондуков” -2.

16 ч, 9 юли, Спонтанна гражданска подкрепа за държавния глава след акцията на прокуратурата в президенството в четвъртък.

Спонтанната подкрепа бе резултат от  тазсутрешната акция на прокуратурата в президентството, наречена от известни юристи оскверняване на държавността.

Протестът започна, докато течаха обиски и претърсвания в сградата на президентската администрация. хората споделяха, че са се организирали чрез социалните мрежи, обявиха, че са се събрали в защита на демокрацията и освиркаха автомобилите на прокуратурата при излизането им от двора на президентството.

Появата на президента Радев и вицепрезидента Йотова бе посрещната с аплодисменти.

Преди това протестиращите скандираха: “Оставка!” и “Гешев е позор!”

20 часа, 9 юли, Орлов мост, множеството от протестиращи граждани  иска оставките на главния прокурор Гешев и на премиера Бойко Борисов, Снимки БГНЕС

Румен Радев: Мафията в управлението и прокуратурата – вън, ще си върнем България!

Ние с госпожа Йотова нямаме от какво да се пазим, благодаря ви!

Скъпи българи, благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно! Виждам хора млади и стари и това не е случайно! Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си!

От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии.

Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме. Защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана.


Но днес гневът се излива на площада – гневът от лъжите, от грабежа, от произвола, от рекета, гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница и днес притеснява всеки един от нас. Битката е  за достойнството, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни. Битката е за справедлива, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно, всички, които милеем за България. Искам да ви припомня думите на магистрата Джовани Фалконе: Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж!

“Не” на страха, ще си върнем България, мутри – вън!

В центъра на София хиляди продължават да протестират. Няколко различни демонстрации се сляха пред президентството, като се чуват възгласи за оставка на главния прокурор Иван Гешев и тази на правителството.

Протестът започна пред президентството със скандирания в подкрепа на държавния глава, след това протестиращите отидоха до сградата на Министерския съвет.

Впоследствие недоволните се преместиха пред сградата на Съдебната палата, където подкрепиха  “Правосъдие за всеки” за обединение срещу разгрома на демокрацията.  Призивите – “Оставка“, “Мафия“ и “Затвор“ са най-често чуваните. Искат оставката на правителството, защото “не може повече да ни управляват по този начин“, обявиха самите протестиращи.

По-късно хиляди граждани се отправиха към Орлов мост и за повече от час кръстовището беше затворено. Множеството отново  поиска  оставките на Гешев и Борисов. Протестът приключи в късните часове на деня – без инциденти.

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.