Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата и СДВР претърсват кабинети в президентството

Спецпрокуратурата и СДВР претърсват кабинети в президентството

Defakto.bg

Претърсванияте се извършват в помещенията на  секретаря на президента Пламен Узунов и негов съветник 

За засилено полицейско присъствие в района на Президентството, съобщи БНР.   По информация на „Хоризонт“ става въпрос за координирани действия на Специализираната прокуратура и СДВР.

Минути преди 10 ч. в двора на Президентството влезе микробус на Бюрото по защита към Прокуратурата на Република България. На другия вход на Президентството пък има 3 автомобила на СДВР.

„Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания претърсвания се извършват по две досъдебни производства  в кабинети на секретар на президента и негов съветник, по повод разследване срещу Пламен Узунов,  заяви в Габрово  главният прокурор Иван Гешев.  От думите му се разбра, че действията са по две досъдебни производства – едното е водено от Военноокръжната прокуратура и е свръзано с класифицирана инфорамция , а другото се наблюдава от прокурори от Спецпрокуратурата и е за престъпно сдружение за търговия с влияние.

Разследването за търговия с влияние е свързано с комуникацията между секретаря на държавния глава по правни въпроси Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.  Бобоков е обвиняем  за незаконен внос и преработка на отпадъци, но в средата на юни прокуратурата разпространи скрийншотове от разговори, за които твърди, че са между бизнесмена и Пламен Узунов и обяви, че разследва търговия с влияние. На  разпити бяха извикани и други съветници на държавния глава, а той самият заяви, че прокуратурата е изоставила мисията си и осигуряма безнаказаност на корепцията по високите етажи на властта.  Дни по-късно прокуратурата пусна поредна порция съобщения, за които твърди, че са между Пламен Бобоков и държавния глава Румен Радев,  но бизнесменът отрича те да са от неговия телефон.

Съдебните разрешения за процесуалните действия са издадени от съдия миналата седмица.

От Президентстовото разпространиха официално съобщение, след като прокурори влязоха в сградата. В него се казва:

Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция.

Съобщението завършва с препоръка, че прокуратурата дължи информация за действията си на обществото.

По-късно се разбра, че   ДАНС е отнела допуска до строго секретна информация на президентския съветник Пламен Узунов, разпитван за връзки с Пламен Бобоков. Допуск е отнет и на президентския съветник по военните въпроси Илия Милушев.   Мотивът е, че Агенцията разполага с данни за ненадеждност на служителите.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.