Последни новини
Home / Законът / Юристи и политици за акцията в президентството: Нашествие на варвари, в цивилизована държава това не може да се случи!

Юристи и политици за акцията в президентството: Нашествие на варвари, в цивилизована държава това не може да се случи!

Defakto.bg

 

Безпрецедентното претърсване на помещения в  президентската сграда от прокурори и полицаи, придружени  от тежковъоръжени бойци на  Бюрото за защита към главния прокурор, последвано от задържане на двама президентски съветници и бивш служтел на разузнаването, не се огледа във всенародната любов.  Обратно, предзивика възмущение,  критики и коментари в социалните мрежи и  медиите. Публикуваме малка част от позициите на  авторитени юристи и политици  по повод акциите на прокуратурата на „Дондуков“ – 2 в четвъртък.

Даниела Доковска (Дневник) : В нито една цивилизована държава не е възможно въоръжени лица да окупират президентството. Това е брутално оскверняване на институцията и държавността. Това е нашествие на варвари.

 

 

Михаил Екимджиев (Де Факто): Досега като говорихме за деградация на прокуратурата,  смятахме, че дълбаем дъното. Сега вече категорично можем да заявим, че дъното е небето над нас, а  ние смe  на долната земя,  където неизбежно ще трябва да се сблъскаме и  победим чудовищата, които сами създадохме и охранихме.

Когато става дума за избирателно показваните чатове между (бизнесмена) Пламен Бобоков и президентския съветник, които заливаха публичното пространство, Гешев казва: това е преценка на наблюдаващия прокурор. Главният прокурор не казва дали конституцията или Наказателно-процесуалния кодекс го позволяват. Той доказва тезата, че става дума за прокурорски произвол, а с монопола върху институционалното насилие се злоупотребява в името на частни и корпоративни интереси.

Егото на Цацаров го караше да се стреми поне към някакво привидно съблюдаване на конституцията и правопорядъка. Нивото на деградацията на прокуратурата по времето на Гешев идва в частност и от това, че Гешев никога не е имал претенции да е добър юрист. Гешев действа като лошото ченге, но не това лошо ченге, което се бие с лошите, а като това лошо ченге, което избира кой му е враг и го смазва, използвайки ресурса на насилието, който му е предоставен от нас чрез законите и конституцията(последното от Медиапул)

 

 

Първан Симеонов , политолог (БНР) : Противниците на властта се събират в един отбор. Това е най-лошият сценарий за властта. Дори хора със синя биография подкрепят червен президент.

 

Борислав Вълчев (Де факто): Това е груба демонстрация на сила.

Питам се какво  да очакваме утре – танкове ли?!

 

 

 

 

Ина Лулчева (Де факто): Съдът не може да разреши да се нарушава Конституцията! Президентството е територия на държавния глава, а  Конституцията му е дала статут на неприкосновеност срещу  произволни действия.

 

 

Христо Иванов, лидер Демократична България:  За мен няма никакво съмнение, че това, което гледаме, е окончателното обявяване на прокуратурата като бухалка в ръцете на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Президентът вчера направи важна стъпка за разкриване на омертата, казвайки, че тези гардове са от НСО, и поемайки политическата отговорност да каже, че НСО не трябва да охранява повече Пеевски и Доган.

 

 

Атанас Славов (Дневник): Подобни действия без достатъчна публична аргументация, която да налага подобни репресивни действия, не могат да бъдат предприемани в държава, имаща претенциите да е правна.  Днешните действия на прокуратурата са директен отговор на позицията, която зае президентът вчера, и като „продължение на танца с прокуратурата от края на миналата година.

Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор (Фейсбук):  Вчера президентът си позволи да влезе остро на Доган и Пеевски. Днес специализираната прест… пардон, прокуратура, влиза остро в президентството. Както си му е редът – без обяснения, но пък с медиите.  В „Осемте джуджета“ между подписването на записа на заповед в полза на съпругата на Петьо Петров и влизането на право…охранителните (?) органи имаше цели два дни.

 Безпрецедентен акт
БСП разпространи позиция, в която се казва:  „В последните седмици срещу президента се води безпринципна атака. Тя се провежда от мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, а днес и от органите на съдебната власт“, се казва в нея.
„БСП уважава върховенството на закона, но не приема прекалената показност и търсен медиен ефект при днешните процесуално-следствени действия. Сигурни сме, че всяко от засегнатите лица ще съдейства на органите без това да бъде зрелищно организирано. БСП вярва в почтеността и достойнството на президента Радев. Случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност“, пишат социалистите.

Диана Дамянова, бивш синдикалист(Фейсбук):

Извършва се държавен преврат! Ако не защитим президента, „защото не е от нашите „, когато дойдат за нас, съвсем няма да има кой да ни защити.  Аз, заедно с цялото ми семейство, ще се явя в събота на Росенец. И ще носим държавния флаг, за да може НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА НА ПЕЕВСКИ ритуално да го счупи в главите ни.

А пред президентството трябва да отидем днес, всички онези, които знаем, че ни управляват престъпници.

Александър Кашъмов, адвокат: Това,  което наблюдаваме, е безпрецедентно. За 30 години демократична история на България няма случай да е бил атакуван символът на държавността – припомням, че президентът е обозначен от Великото народно събрание като държавен глава.

И макар силовите мерки да не са насочени пряко към него, а към неговия екип, гледката прилича повече на сценарий, който не е адекватен на континента ни и на съюза, към който днес принадлежим.

Акцията силно напомня на обявена война между институциите, която подменя конституционната роля на прокуратурата и  вместо борба с престъпността тя се обръща на борба с държавността.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.