Последни новини
Home / Законът / Юристи и политици за акцията в президентството: Нашествие на варвари, в цивилизована държава това не може да се случи!

Юристи и политици за акцията в президентството: Нашествие на варвари, в цивилизована държава това не може да се случи!

Defakto.bg

 

Безпрецедентното претърсване на помещения в  президентската сграда от прокурори и полицаи, придружени  от тежковъоръжени бойци на  Бюрото за защита към главния прокурор, последвано от задържане на двама президентски съветници и бивш служтел на разузнаването, не се огледа във всенародната любов.  Обратно, предзивика възмущение,  критики и коментари в социалните мрежи и  медиите. Публикуваме малка част от позициите на  авторитени юристи и политици  по повод акциите на прокуратурата на “Дондуков” – 2 в четвъртък.

Даниела Доковска (Дневник) : В нито една цивилизована държава не е възможно въоръжени лица да окупират президентството. Това е брутално оскверняване на институцията и държавността. Това е нашествие на варвари.

 

 

Михаил Екимджиев (Де Факто): Досега като говорихме за деградация на прокуратурата,  смятахме, че дълбаем дъното. Сега вече категорично можем да заявим, че дъното е небето над нас, а  ние смe  на долната земя,  където неизбежно ще трябва да се сблъскаме и  победим чудовищата, които сами създадохме и охранихме.

Когато става дума за избирателно показваните чатове между (бизнесмена) Пламен Бобоков и президентския съветник, които заливаха публичното пространство, Гешев казва: това е преценка на наблюдаващия прокурор. Главният прокурор не казва дали конституцията или Наказателно-процесуалния кодекс го позволяват. Той доказва тезата, че става дума за прокурорски произвол, а с монопола върху институционалното насилие се злоупотребява в името на частни и корпоративни интереси.

Егото на Цацаров го караше да се стреми поне към някакво привидно съблюдаване на конституцията и правопорядъка. Нивото на деградацията на прокуратурата по времето на Гешев идва в частност и от това, че Гешев никога не е имал претенции да е добър юрист. Гешев действа като лошото ченге, но не това лошо ченге, което се бие с лошите, а като това лошо ченге, което избира кой му е враг и го смазва, използвайки ресурса на насилието, който му е предоставен от нас чрез законите и конституцията(последното от Медиапул)

 

 

Първан Симеонов , политолог (БНР) : Противниците на властта се събират в един отбор. Това е най-лошият сценарий за властта. Дори хора със синя биография подкрепят червен президент.

 

Борислав Вълчев (Де факто): Това е груба демонстрация на сила.

Питам се какво  да очакваме утре – танкове ли?!

 

 

 

 

Ина Лулчева (Де факто): Съдът не може да разреши да се нарушава Конституцията! Президентството е територия на държавния глава, а  Конституцията му е дала статут на неприкосновеност срещу  произволни действия.

 

 

Христо Иванов, лидер Демократична България:  За мен няма никакво съмнение, че това, което гледаме, е окончателното обявяване на прокуратурата като бухалка в ръцете на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Президентът вчера направи важна стъпка за разкриване на омертата, казвайки, че тези гардове са от НСО, и поемайки политическата отговорност да каже, че НСО не трябва да охранява повече Пеевски и Доган.

 

 

Атанас Славов (Дневник): Подобни действия без достатъчна публична аргументация, която да налага подобни репресивни действия, не могат да бъдат предприемани в държава, имаща претенциите да е правна.  Днешните действия на прокуратурата са директен отговор на позицията, която зае президентът вчера, и като “продължение на танца с прокуратурата от края на миналата година.

Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор (Фейсбук):  Вчера президентът си позволи да влезе остро на Доган и Пеевски. Днес специализираната прест… пардон, прокуратура, влиза остро в президентството. Както си му е редът – без обяснения, но пък с медиите.  В “Осемте джуджета” между подписването на записа на заповед в полза на съпругата на Петьо Петров и влизането на право…охранителните (?) органи имаше цели два дни.

 Безпрецедентен акт
БСП разпространи позиция, в която се казва:  “В последните седмици срещу президента се води безпринципна атака. Тя се провежда от мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, а днес и от органите на съдебната власт”, се казва в нея.
“БСП уважава върховенството на закона, но не приема прекалената показност и търсен медиен ефект при днешните процесуално-следствени действия. Сигурни сме, че всяко от засегнатите лица ще съдейства на органите без това да бъде зрелищно организирано. БСП вярва в почтеността и достойнството на президента Радев. Случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност”, пишат социалистите.

Диана Дамянова, бивш синдикалист(Фейсбук):

Извършва се държавен преврат! Ако не защитим президента, “защото не е от нашите “, когато дойдат за нас, съвсем няма да има кой да ни защити.  Аз, заедно с цялото ми семейство, ще се явя в събота на Росенец. И ще носим държавния флаг, за да може НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА НА ПЕЕВСКИ ритуално да го счупи в главите ни.

А пред президентството трябва да отидем днес, всички онези, които знаем, че ни управляват престъпници.

Александър Кашъмов, адвокат: Това,  което наблюдаваме, е безпрецедентно. За 30 години демократична история на България няма случай да е бил атакуван символът на държавността – припомням, че президентът е обозначен от Великото народно събрание като държавен глава.

И макар силовите мерки да не са насочени пряко към него, а към неговия екип, гледката прилича повече на сценарий, който не е адекватен на континента ни и на съюза, към който днес принадлежим.

Акцията силно напомня на обявена война между институциите, която подменя конституционната роля на прокуратурата и  вместо борба с престъпността тя се обръща на борба с държавността.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.