Последни новини
Home / Законът / Административна прокуратура прати трима министри да проверяват строежите в „Аркутино“и парк „Росенец“ (допълнена)

Административна прокуратура прати трима министри да проверяват строежите в „Аркутино“и парк „Росенец“ (допълнена)

Defakto.bg
В местносттта Аркутино е планиран нов град. Той е разположен на терен от над 311 декара, а предвидената височина за застрояване в 100-метровата зона „А“ в част от парцела е 15 метра – два пъти повече от регламентираното по закон, съобщи  Медиапул.
След като Христо Иванов и негови съпартийци показаха, че изключителната държавна собственост се охранява, за да е напълно в частно владение на почетния председател на ДПС, общественото недоволство се отприщи. На място градовете на НСО, които пазят частното владение,  поругаха и националния флаг.

На кмета на София е заръчана проверка за поддържането на  зелените площи в Столична община

Върховна административна прокуратура (ВАП) е сезирарала Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Емил Димитров, министър на околната среда и водите (МОСВ), Николина Ангелкова, министър на туризма (МТ) и началника на ДНСК  за незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността „Аркутино“ на границата на община Созопол и община Приморско и в парк „Росенец“ край  Бургас. Съобщението е на държавното обвинение.

От него се разбира, че ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съотв. за законност на строителството.

Прокурите указват, че  трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения,  ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи. В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

 

По – късно ВАП уведоми, че е сезирала и кмета София да извърши проверка за  поддържането и опазването на зелената система, както и  изпълнението на правомощията от кметовете на райони и общинските органи по озеленяване към районите, включителон и по изпълнение на посочените Правила за управление на програма „Зелена София“.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, сочеща недобро управление на зелената система на територията на Столична община (СО). Описаните в публикациите неблагоприятни обстоятелства засягат значими обществени интереси, свързани със запазване и подобряване на зелените площи на територията на столицата.

От Столична община се изисква да изпрати във ВАП становище по поставените в публикациите въпроси, както и информация относно предприети мерки, взети решения и постигнати резултати. В случай, че при проверката се разкрият и други обстоятелства от значение за пълното изясняване на поставените въпроси, следва да се отразят в обобщаващия акт, както и съответните констатации с предприетите мерки от СО.

Докладът с резултатите от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок, посочва съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.