Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет с остра декларация за „безпрецедентните действия“ на Прокуратурата

Висшият адвокатски съвет с остра декларация за „безпрецедентните действия“ на Прокуратурата

Defakto.bg

 

Декларация „във връзка с безпрецедентните действия на Прокуратурата от последните месеци“ е приел Висшият адвокатски съвет (ВАдС) на заседанието си в петък. Позицията на защитниците идва на фона уникалното  влизане на прокуратурата в сградата на президенството, извършеното  претърсване на кабинети и арести, довело до масови протести в столицата.

Начинът, по който се извършват процесуално-следствените действия „претърсване“ и „изземване“, има за цел търсене на публичен ефект, а не да се докаже вината на обвиняемия.  Това особено личи при извършените процесуални действия в сградата на президентската институция, която е символ на държавността„,  се казва в  декларацията.

Адвокатите изразяват сериозно безпокойство от начина, по който прокуратурата изключва механизмите за гарантиране на правата както на гражданите, така и на обвиняемите лица, като по този начин поставя под огромна заплаха два от стълбовете на демокрацията – правото на защита и справедлив съдебен процес, и презумпцията за невиновност.

Декларацията реагира остро и на  практиката да се задържат адвокати, в качеството им на защитници на физически лица, както и на разпространяването на подбрани от прокурора доказателства по висящи досъдебни производства.  „Адвокатът бива отъждествяван публично с неговия подзащитен, което е в драстично противоречие с процесуалното му качество„,  реагира ВАдС на друга практика на прокуратурата.  Така  „грубо се нарушава презумпцията за невиновност и съзнателно привлича медийното внимание към определени дела„. Създава се и недопустимо впечатление, че правните спорове се решават не в съда, а от общественото мнение, сочат  защитниците.

Системно е нарушаван и   Директива 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 за презумпцията за невиновност, според която  публичните органи не могат да предоставят информация на медиите, чрез която да сочат обвиняеми лица за виновни, напомнят защитниците.   Тези порочни практики трябва да спрат, апелира ВАдС, а  в защита  на върховенството на правото и Конституцията, Висшият адвокатски съвет ще инициира обществена дискусия по изброените проблеми.

ПОЗИЦИЯ на Висшия адвокатски съвет:

 

Адвокатурата е призвана да отстоява принципите на демокрацията, върховенството на закона, защитата на правата на личността, нейното достойнство  и сигурност.

Без правова държава е невъзможно да се защитават ефективно правата и интересите на българските граждани.

Висшият адвокатски съвет изразява своята тревога от начина, по който Прокуратурата на Република България в последно време изключва механизмите за гарантиране на правата както на гражданите, така и на обвиняемите лица, като по този начин поставя под огромна заплаха два от стълбовете на демокрацията – правото на защита и справедлив съдебен процес, и презумпцията за невиновност.

Превръща се в практика задържането на адвокати, в качеството им на защитници на физически лица. Адвокатът бива отъждествяван публично с неговия подзащитен, което е в драстично противоречие с процесуалното му качество.

Начинът, по който се извършват процесуално-следствените действия „претърсване“ и „изземване“, има за цел търсене на публичен ефект, а не да се докаже вината на обвиняемия. Това особено личи при извършените процесуални действия в сградата на президентската институция, която е символ на държавността.

Разпространяването на подбрани от прокурора доказателства по висящи досъдебни производства, нарушава грубо презумпцията за невиновност и съзнателно привлича медийното внимание към определени дела. Това създава впечатление, че решаването на правния спор зависи не от съда, а от общественото мнение.

През последните години се създаде практика Прокуратурата да провежда шумни пресконференции, като оповестява образуването на дела, имената на задържани лица и твърдения за извършени от тях престъпления. На сайта на Прокуратурата се разпространяват подбрани доказателствени материали „с разрешение на наблюдаващия прокурор“, обичайно преди вземането на мярка за неотклонение от съда. Критериите, по които прокуратурата преценява обществената значимост на делата и необходимостта от публичното им разгласяване, остават неясни. Неясни са и критериите, по които се разпространяват доказателства по висящи досъдебни производства, като начинът на техния подбор показва субективизъм и опит за публично вменяване на вина в нарушение на презумпцията за невиновност, далеч преди съдът да се е произнесъл.

Свидетели сме на системно нарушение на Директива 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 г., относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да участват в наказателния процес. Директивата е категорична, че държавите от Европейския съюз, в т.ч. и Република България, следва да гарантират, че публичните органи не могат да предоставят информация на медиите, чрез която да сочат обвиняеми лица за виновни и че ако тежестта на доказване се прехвърли от обвинението към защитата, презумпцията за невинност също ще бъде нарушена.

Висшият адвокатски съвет намира, че тези порочни практики следва да бъдат преустановени незабавно.

Същевременно сме свидетели на институционално заклеймяване на правото на изразяване на мнение на адвокати, когато са засегнати техни подзащитни, както и когато говорят по важни за обществото въпроси.

По Конституция съдебната система, чрез своите органи, следва да бъде независима и еднакво отдалечена от всички политически сили, като участието на тези органи в обществения живот следва да се осъществява, доколкото е необходимо единствено за изпълнение на съответните им функции и подчинявайки се единствено на закона, спазвайки принципите на Конституцията.

Висшият адвокатски съвет ще инициира обществена дискусия по поставените проблеми, в защита на върховенството на правото и Конституцията.

Висш Адвокатски съвет

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.