Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Бивш преподавател в СУ оправдан за сексуално посегателство, но осъден за опит за принуда

Окончателно: Бивш преподавател в СУ оправдан за сексуално посегателство, но осъден за опит за принуда

Defakto.bg

Бившият преподавател по международно публично право Чавдар Стоянов остава с условна присъда от 2 години за опит за принуда. Но е окончателно оправдан за развратни действия с мъж против неговата воля.

Решението е на върховните съдии от ВКС  Галина Захарова – председател и докладчик, Даниела Атанасова, Красимира Медарова.

Делото пред последната инстанция е по протест на прокуратурата, настояла за отмяна на присъдата в оправдателната част.

Случаят с преподавателя нашумя преди 3 години, когато прокуратурата го предаде на съд. Година и половина преди това Чавдар Стоянов е бил уволнен от Юридическия факултет на СУ след оплаквания на студенти, че търси интимни отношения, за да им даде заверки. Имало е и подкрепена от 120 студенти жалба от техен колега, че преподавателят го е карал да прави 100 лицеви опори без тениска, за да получи заверката.

И двамата, за посетагелствата срещу които бе обвинен,  са се явявали като кандидати за работа като негова лична охрана.

Съобщението на ВКС:

С Решение № 200/08.07.2020 г. по наказателно дело № 918/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила присъдата на Софийския градски съд (СГС) по в.н.о.х.д. № 863/2019 г. в протестираната част, с която подсъдимият Чавдар Стоянов е оправдан по обвинението за извършено престъпление по чл. 157, ал. 1 от НК. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

С присъда по н.о.х.д. № 6814/2017 г. на Софийския районен съд подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 143, ал. 1 – опит за принуда на Г. И., за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 2 години, отложено за срок от 3 години, и по чл. 157, ал. 1, предл. 1-во, алт. 1-ва НК (извършил действия на полово удовлетворение с лице от същия пол – К. Л., като употребил за това сила), за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 3 години, отложено за срок от 5 години.

С присъдата на СГС първоинстанционната е отменена в частта по отношение на второто обвинение (по чл. 157, ал. 1), като подсъдимият е признат за невиновен и оправдан.

Делото пред ВКС е образувано по касационен протест срещу присъдата на СГС в оправдателната ú част.

Тричленният състав на ВКС приема протеста за неоснователен. Върховните съдии посочват, че същественото затруднение при произнасянето на предходните съдебни състави по съставомерността на повдигнатото обвинение се корени в изначалната му неяснота и непълнота – нито в обстоятелствената част на обвинителния акт, нито в диспозитива му не са недвусмислено конкретизирани и разграничени инкриминираните на подсъдимия действия на полово удовлетворение от действията по упражняване на сила спрямо пострадалия. С оглед спецификата на установената фактическа обстановка не става ясно кои именно са сексуалните („развратни“) действия, с които е осъществено изпълнителното деяние на престъплението по чл. 157, ал. 1 от НК, и кои са действията на дееца, в които се е изразила употребата на сила, също като съставомерен признак на престъплението, или пък в разглеждания случай се касае за проява на садизъм… Неяснотата на обвинението е рефлектирала в това, че всеки от предходните съдебни състави е дал собствено субективно тълкуване на параметрите на обвинението. Тричленният състав на ВКС е категоричен, че описаното в обвинителния акт поведение на подсъдимия не очертава съставомерно по чл. 157, ал. 1, пр. 2 от НК деяние, поради което той правилно е оправдан по така повдигнатото му обвинение. Констатираните дефекти на обвинителния акт не биха могли да бъдат отстранени чрез отмяна на оправдателната присъда и връщане на делото. Прокурорът не може в качеството си на страна да се позовава на своето процесуално поведение на досъдебната фаза – по времето, когато е бил „господар на процеса“, и противно на принципа, че никой не може да черпи права от неправомерното си поведение, да претендира отмяна на присъдата за нарушения, свързани със собствената му процесуална фигура, с извършени от самия него незаконосъобразни действия и допуснати бездействия.

Тричленният състав на ВКС установява и друго основание за несъставомерност на инкриминираното на подсъдимия престъпление. В решението пише: „Следва да се изясни, че мастурбирането на дееца не представлява престъпно хомосексуално действие по удовлетворяване на полово желание по смисъла на чл. 157, ал. 1 от НК. И двете визирани в цитираната разпоредба съставомерни форми на изпълнителното деяние са контактни“. Всякакви действия, които не включват телесно съприкосновение, макар и със сексуален характер, не са съставомерни по чл. 157 от НК. Върховните съдии цитират в мотивите си практика на Върховния съд и на ВКС в този смисъл“.

 

10.07.2020 г.

About De Fakto

Проверете също

Христо Иванов поиска от Иван Гешев да разкрие кой стои зад гласа, поискал да „изгори“ Елена Йончева

Христо Иванов, лидер на „ДБ“ внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев, в който настоява …

Заявленията за нови лични документи – в районно управление по избор

Там, където сме ги подали, ще ги и получим, уточниха от МВР От днес звената …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.