Последни новини
Home / Законът / Пламен Узунов и Пламен Бобоков обвинени в „престъпен сговор“, единият предавал на другия информации на БТА (допълнена и обновена)

Пламен Узунов и Пламен Бобоков обвинени в „престъпен сговор“, единият предавал на другия информации на БТА (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Специализираната прокуратура първо ги задържа за 72 часа, после ги освободи срещу парични гаранции

На задържаните вчера Пламен Узунов и Пламен Бобоков днес са повдигнати обвинения от Специализираната прокуратура за „престъпен сговор“ по чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс.

Според обвиненията президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Узунов е извършител, а бизнесменът Бобоков – подбудител. А конкретното им престъпление е, че двамата са се сговорили секретарят да предава на бизнесмена информация за политическото положение в Либия и в Украйна, с която Бобоков не можел правомерно да се сдобие по друг начин. Като конкретно инкриминирани са копирани информации на Българската телеграфна агенция (БТА).

Последното надали има нужда от обяснение, но все пак – БТА е агенция за публично разпространение на информация. А за международните новини обичайно се позовава на чуждите медии.

Много интересни са предаваните „информации“ – например за проведено извънредно закрито заседание на Съвета за сигурност във връзка с въздушен удар по Либия, на което върховният европредставител по външната политика Фредерика Могерини е призовала за прекратяване на военните действия и възобновяване на политическия диалог.

За обвиненията Де факто научи от защитниците на двамата, официално съобщение на прокуратурата по въпроса още няма.

А че инкриминираните информации наистина са на БТА се вижда и в самото постановление (виж по-долу).

Чл. 321, ал. 6 от НК гласи: „Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години“.

Въпросният „сговор“ изникна в средата на юни, когато Специализираната прокуратура бе поискала от Специализирания съд да задържи Пламен Бобоков заради закъсняло внасяне на гаранцията му от 1 000 000 лева по друго дело – за твърдяната престъпна група „за боклуците“ с участието на братя Бобокови, бившия зам.-министър на екологията и други. Тогава прокуратурата започна да разпростанява и подбрани откъси от чатове между Пламен Узунов и Пламен Бобоков, а напоследък и разменени съобщения между бизнесмена и президента Радев.

Предаваните информации от БТА, според Специализираната прокуратура, целят да набавят облага за Пламен Бобоков – своевременното му информиране за случващото се в Либия и Украйна, необходимо му за вземане на бизнес решения, свързани с двете държави. А вредната последица е уронване на престижа на президентската институция пред гражданите, както и застрашаване на националната сигурност на страната.

След скандалното нахлуване вчера на прокурори, полицаи и служители на Бюрото по защита към главния прокурор в Президенството, един от претърсваните кабинети е бил на Пламен Узунов. А секретарят на държавния глава и Пламен Бобоков бяха задържани от МВР за 24 часа. Днес вече за „отделни“ 72 часа (макар че по закон общо 72 часа са максималният срок за предварително задържане) ги е арестувал прокурор, ще се иска постоянно „задържане под стража“ от Специализирания съд.

Изненадващо, в края на деня от Специализираната прокуратура дойде нова вест – Бобоков и Узунов са освободени, срещу парични гаранции. Сумата за Пламен Узунов е 20 000 лева, за Пламен Бобоков – нов 1 000 000 лева.

Обвиненията – автентично

„В духа на „големия обществен интерес“, по почина на Прокуратурата, публикуваме и правим общодостъпно Постановлението за привличане на обвиняем от 09.07.2020 г. на предприемача Пламен Бобоков“, съобщи по-късно неговият пиар Ани Александрова.

Така че ето какво гласят обвиненията – автентично. (Постановлението е за Пламен Бобоков, но е огледално и за Пламен Узунов)

  • От януари 2019 г. до края на май 2020 г. в София Пламен Бобоков се е сговорил с Пламен Узунов да вършат в страната престъпления по чл. 304б (търговия с влияние – б.р.) и чл. 282 (престъпление по служба – б.р.) от НК, за които са предвидени наказания повече от 3 г. лишаване от свобода и чрез които се цели да се набави имотна облагапрестъпление по чл. 321, ал. 6 от НК (престъпния сговор).
  • И че от 8 май 2019 г. до 28 август 2019 г. в условията на продължавано престъпление, чрез 21 деяния, в съучастие като подбудител умишлено склонил Пламен Узунов (извършител) в качеството на длъжностно лице да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента, а именно: „Служителите в Администрацията на президента са длъжни да не разгласяват информация, данни, факти или сведения, станали им известни при или по повод изпълнението на длъжността“, както и преките си задължения като секретар на президента „да не разгласява информация, данни, факти или сведения, станали известни на заемащия длъжността при или по повод изпълнението на неговата работа“ – престъпление по чл. 282, ал.2 вр. ал.1 НК.

Прегледът нататък потвърждава, че обменяната информация е от БТА – обвинителите са пропуснали да изтрият изричното посочване на този източник (виж факсимилето).

Ето някои от „деянията“ (т.е. от същинските твърдяни престъпления):

Чрез приложението whatsapp Узунов е изпратил на Бобоков информацията: „Премиерът на Правителството на националното единство (ПНЕ) на Либия Файез ал Сарадж обсъди (07.05., Рим) с министър-председателя на Италия Джузепе Конти обстановката в страната и вариантите за либийското урегулиране. На 08.05. Сарадж ще разговаря по въпроса с френския президент Емануел Макрон в Париж. Франция отхвърля всякаква форма на военни операции и заявява привързаност към „политическия процес под егидата на ООН“. Предвижда се и визита във Великобритания, която има за цел „да получи подкрепа срещу агресията“ на Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хактар. Междувременно в южните предградия на Триполи продължават сраженията въпреки призива на мисията на ООН за едноседмично хуманитарно примирие с възможност за подновяване във връзка със свещения месец Рамазан …“

Чрез същото приложение е изпратена и информация: „В Либия продължава въоръженото противопоставяне между командваната от маршал Халифа Хактар Либийска национална армия (ЛНА) и милиции, лоялни на международно признатото правителство на националното единство (ПНЕ). Съветът за сигурност на ООН поднови (10.06) разрешението за инспекции на плавателни съдове край бреговете на Либия, заподозрени в нарушаване на  наложеното през 2011 г. оръжейно ембарго„.

Друга информация, чрез същото приложение (комуникацията във всички изброени 21 случая е чрез мобилните  телефони):  „Министърът на финансите Оксана Маркарова и директорът на Световната банка за Беларус, Украйна и Молдова Сату Кахконен подписаха (27.08) споразумение за предоставяне на Киев кредит в размер на 200 милиона долара по проекта за ускоряване на частните инвестиции в селското стопанство. Средствата ще бъдат използвани за създаване на държавен аграрен регистър, инвентаризация на земите държавна собственост, разработване на методология за планираното им използване..

Съобщението на прокуратурата

В края на деня от прокуратурата дойде следното съобщение:

„Днес, 10.07.2020 год., след преценка и анализ на събраните  доказателства, Специализираната прокуратура предяви обвинение на  П. Б. и П. У. за участие в престъпен сговор, с цел  осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления, в
периода от началото на месец януари 2019 год. до настоящия момент –  престъпление по чл. 321, ал.6 от НК.
Наред с това П.У. и П.Б. са обвинени и в извършването на престъпление  по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г. Като  П.Б. е подбудил на 21 пъти П.У. в качеството му на длъжностно лице, да  наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на  Администрацията на Президента на Република България и длъжностната  характеристика за заеманата от него длъжност, с цел да набави за П.Б.  облага. От това са настъпили значителни вредни последици – разгласяване  на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на  тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на  Президентската институция, сред гражданите на Република България и  застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на  оперативния интерес на специална разузнавателна служба – Служба „Военна  информация“.
Спрямо обвиняемите са взети мерки за неотклонение „Гаранция в пари“,  като за П. Б. тя е в размер на 1 000 000 лв., а за П. У. – 20 000  лева. При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид  степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата  срещу обвиняемите, здравословното им състояние, семейното им положение,  професията, възрастта и други данни за личността им.
На обвиняемите е наложена „Забрана за напускане на пределните на  Република България“.
Настоящото досъдебното производство е образувано по отделени  материали от делото за незаконния внос на боклук, по което за  участие в организирана престъпна група са обвинени братя Б. и  бившия зам. министър на екологията и водите Кр. Ж.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.