Последни новини
Home / Законът / Представляващият ВСС Боян Магдалинчев покани президента на спешна среща

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев покани президента на спешна среща

Defakto.bg

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев е отправил до президента Румен Радев покана за спешна среща. Това съобщават от Висшия съдебен съвет. Поводът са „ескалиращите обществени реакции и натиска върху съдебната власт“.

Това е прецедент – досега кадровиците са отправяли покани до премиери и във ВСС в това си качество са ходили Сергей Станишев и Бойко Борисов, но не и до държавния глава.

Стъпката сега идва след вчерашния хиляден граждански протест в защита на демокрацията и речта на Румен Радев, запомнила се с призива му за изгонването на мафията от управлението и прокуратурата.

Съобщението на ВСС:

„Днес, 10 юли 2020 година, в рамките на междуинституционалния диалог между властите и по повод ескалиращите обществени реакции, и натиска върху съдебната власт, представляващият Висшия съдебен съвет – Боян Магдалинчев отправи покана до Президента на Република България – Румен Радев за спешна среща. В писмото е посочено, че напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността. Уточнено е, че Висшият съдебен съвет, като конституционно установен орган, е призван да представлява съдебната власт, да осигурява и отстоява нейната независимост, както и че това е постижимо, когато институциите поддържат конструктивен диалог и взаимно доверие.

В писмото е изразено очакване Президентът да приеме отправената покана и срещата да бъде проведена възможно най-скоро, в името на стабилността и доверието между властите“.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.