Последни новини
Home / Законът / Представляващият ВСС Боян Магдалинчев покани президента на спешна среща

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев покани президента на спешна среща

Defakto.bg

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев е отправил до президента Румен Радев покана за спешна среща. Това съобщават от Висшия съдебен съвет. Поводът са “ескалиращите обществени реакции и натиска върху съдебната власт”.

Това е прецедент – досега кадровиците са отправяли покани до премиери и във ВСС в това си качество са ходили Сергей Станишев и Бойко Борисов, но не и до държавния глава.

Стъпката сега идва след вчерашния хиляден граждански протест в защита на демокрацията и речта на Румен Радев, запомнила се с призива му за изгонването на мафията от управлението и прокуратурата.

Съобщението на ВСС:

“Днес, 10 юли 2020 година, в рамките на междуинституционалния диалог между властите и по повод ескалиращите обществени реакции, и натиска върху съдебната власт, представляващият Висшия съдебен съвет – Боян Магдалинчев отправи покана до Президента на Република България – Румен Радев за спешна среща. В писмото е посочено, че напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността. Уточнено е, че Висшият съдебен съвет, като конституционно установен орган, е призван да представлява съдебната власт, да осигурява и отстоява нейната независимост, както и че това е постижимо, когато институциите поддържат конструктивен диалог и взаимно доверие.

В писмото е изразено очакване Президентът да приеме отправената покана и срещата да бъде проведена възможно най-скоро, в името на стабилността и доверието между властите”.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.