Последни новини
Home / Законът / Представляващият ВСС Боян Магдалинчев покани президента на спешна среща

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев покани президента на спешна среща

Defakto.bg

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев е отправил до президента Румен Радев покана за спешна среща. Това съобщават от Висшия съдебен съвет. Поводът са „ескалиращите обществени реакции и натиска върху съдебната власт“.

Това е прецедент – досега кадровиците са отправяли покани до премиери и във ВСС в това си качество са ходили Сергей Станишев и Бойко Борисов, но не и до държавния глава.

Стъпката сега идва след вчерашния хиляден граждански протест в защита на демокрацията и речта на Румен Радев, запомнила се с призива му за изгонването на мафията от управлението и прокуратурата.

Съобщението на ВСС:

„Днес, 10 юли 2020 година, в рамките на междуинституционалния диалог между властите и по повод ескалиращите обществени реакции, и натиска върху съдебната власт, представляващият Висшия съдебен съвет – Боян Магдалинчев отправи покана до Президента на Република България – Румен Радев за спешна среща. В писмото е посочено, че напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността. Уточнено е, че Висшият съдебен съвет, като конституционно установен орган, е призван да представлява съдебната власт, да осигурява и отстоява нейната независимост, както и че това е постижимо, когато институциите поддържат конструктивен диалог и взаимно доверие.

В писмото е изразено очакване Президентът да приеме отправената покана и срещата да бъде проведена възможно най-скоро, в името на стабилността и доверието между властите“.

About De Fakto

Проверете също

Христо Иванов поиска от Иван Гешев да разкрие кой стои зад гласа, поискал да „изгори“ Елена Йончева

Христо Иванов, лидер на „ДБ“ внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев, в който настоява …

Заявленията за нови лични документи – в районно управление по избор

Там, където сме ги подали, ще ги и получим, уточниха от МВР От днес звената …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.