Последни новини
Home / Законът / Президентът: Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. И да спрем мафията да се възпроизвежда

Президентът: Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. И да спрем мафията да се възпроизвежда

Defakto.bg

 Заедно на площада в следващите дни ще напишем историята на България, от която няма да се срамуваме

Най-страшната пандемия в страната ни е тази на корупцията и автокрацията

Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи

В защита на демокрацията пред президентството
Контрапротест в защита на правителството Повечето симпатизантите пристигнаха с автобуси, час преди началото на протестната акция. На протеста са председателят на НС – Цвета Караянчева, депутати от ГЕРБ и евродепутати . Те въодушевено посрещнаха новината, че България е приета чакалнята на еврозоната.

Въпреки че в петък главният прокурор Иван Гешев отказа да зачита президента Румен Радев, като държавен глава, а министър – председателят не пести гняв и ирония,  втори ден хиляди  граждани  обградиха  президентството в подкрепа на държавния глава, не пестиха недоволство към правителството и главния прокурор.  От вчера протестите са  провокирани заради  безпрецентното нахлуване на прокуратурата в сградата на президентството и последвалите обиски и арести.

Появата на Румен Радев  сред множество и на втория ден бе посрещнато с аплодисменти.

Днес на площада се решава бъдещето на България. Не във Фейсбук, не на масата, а именно тук. С присъствието си тук, гласуваме за бъдещето на България. На площада всички ние в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме, заяви  държавният глава.  Той предпуреди, че  в следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че сте платени, ще организира бутафорни контрапротести и провокации. Но нека знаят едно: платените протести са там, където са автобусите.

Радев призова множество да не посяга на хората „от другия край“ на площада. „Нека помогнем на нашите братя и сестри от другия край да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро„, каза още държавният глава.

 Пълният текст от изказването:

  Скъпи сънародници,

Радвам се, че отново сме заедно. Защото протестът срещу мафията във властта се превръща в кампания. И няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни. Затова трябва да заявим ясно нашите принципи.

Няма да повторим грешките от 2013 г. Няма да се разделим на леви и десни, сини и червени, русофили и русофоби, американофили и американофоби, еврофили и еврофоби. Няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта. Няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: свобода, законност, справедливост за всеки един в България.

Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни.

Тук сме, за да кажем НЕ на политическите репресии, на прокурорския рекет, на произвола, който погазва принципа за невинност.

НЕ на популизма, който убива правото и правовата държава.

НЕ на прокурорското бездействие за огромната корупция във властта, която разсипва България.

Тук сме, за да кажем НЕ на страха, на който се опира мафията,  завладяла властта в държавата.

Тук сме, за да защитим българската природа и бъдещето на Родината, което е наш дом, в който искат да се върнат милиони прокудени от отчаянието български емигранти. България е за всички тях. България не е бащиния на автократа, нито собственост на олигарсите. Тя е за всички нас.

Тук сме, защото искаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда.

Благодаря Ви, защото всички Вие, хилядите свободни български граждани, с Вашето присъствие днес показвате, че Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи.

В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че сте платени, ще организира бутафорни контрапротести и провокации. Но нека знаят едно: платените протести са там, където са автобусите. Искам да ви помоля за едно много важно нещо. Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро.

Мафията ще ви плаши със статистиката от пандемията. Но нека е ясно, че най-страшната пандемия е тази на корупцията и автокрацията. Именно поради срива във доверието на управлението, битката с пандемията е трудна. Затова призовавам всеки един да спазва мерките, както заради себе си, така и за да опазим живота и здравето на своите близки.

В заключение искам да кажа нещо важно. Днес на площада се решава бъдещето на България. Не във Фейсбук, не на масата, а именно тук. С присъствието си тук, гласуваме за бъдещето на България. На площада всички ние в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме.

Всички заедно! Мутри, вън!

Бог да пази България!

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.