Последни новини
Home / Законът / Съветникът Илия Милушев също с обвинение, на свобода срещу 20 000 лева гаранция

Съветникът Илия Милушев също с обвинение, на свобода срещу 20 000 лева гаранция

Defakto.bg

Бил в сговор за причиняване на вреди на председателя на Държавна агенция „Разузнаване“

Президентският съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев също получи обвинение днес – от столичната военноокръжна прокуратура. Милушев бе освободен от обвинителите, определиха му 20 000 лева гаранция. Наложена е и забрана да напуска пределите на страната.

Конкретно обвиненията срещу Милушев са две – по чл. 321, ал. 6 НК (прословутият вече „престъпен сговор“) и по чл. 282, ал.1 НК (престъпление по служба) като „подбудител“. Текстовете са посочени в съобщение на Военно-окръжната прокуратура, подробности обаче няма.

Със същите обвинения – за сговора и престъплението по служба, но като „извършител“ е и бивш служител на Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР) с инииали М.К. Той е с парична гаранция от 5 000 лева.

В сговора участвал и трети бивш служител на ДАР с инициали А.З., който е бил обвинен вчера.

Първоначално се твърдеше, че разследването е за разгласяване на държавна тайна, а в телефона на Илия Милушев била открита информация, отнасяща се до ДАР. При претърсването на кабинета му на „Дондуков“ 2 пък предал доброволно 4 документа, за които прокуратурата твърди да са нерегламентирано изнесени от разузнавателната агенция.

Днес нещата започват да изглеждат малко по-различни. Така се оказва, че прокуратурата твърди, че съветникът на президента подбудил бившия разузнавач М.К. да му предостави сведения, държавна тайна, които Милушев щял да предаде на президента Радев „с цел да причини на председателя на ДАР вреда“. Това научи Де факто от защитата. Председател на Държавната агенция „Разузнаване“ в момента е Атанас Атанасов.

Целяната „вреда“ за шефа на разузнаването била да се създаде повод за дисциплинарни проверки, поставяне под съмнение на неговите професионални и ръководни способности, както и създаване на впечатление за лошо изпълнение на задълженията и склонност към злоупотреби. Което, на свой ред щяло да доведе до вредната последица уронване на престижа на ДАР.

По-рано днес Илия Милушев близо 4 часа бе на разпит във вонената прокуратура, където бе докаран с белезници. „Идеално, перфектно се чувствам“, бе обявил на влизане.

Съпругата му Жени Милушева, цитирана от БНР, коментира задържането:

„Защото президентът ни не е мълчалив, не е послушен. Има кауза, която много други хора споделят и, съответно, това страшно много изнервя властимащите в момента. Нищо чудно да бъде повдигнато обвинение, да го задържат, да искат постоянен арест. Всичко мога да допусна. Докато Гешев е главен прокурор, всичко мога да допусна…За мен това е съшита с бели конци история, целяща най-вече да урони авторитета на президента Радев. Мъжът ми е достоен българин, честен. Не ми е давал никога, през тези близо 35 години съвместен живот, повод да се срамувам от него“.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.