Последни новини
Home / Законът / Президентът поиска оставка на правителството и на главния прокурор (цялото обръщение)

Президентът поиска оставка на правителството и на главния прокурор (цялото обръщение)

Defakto.bg

Насилието и манипулациите няма да върнат доверието в двете институции, заяви държавният глава Румен Радев в обръщение към народа

Европа има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата,  заяви държавният глава Румен Радев в обръщение към народа.  Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи,  каза той. Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор. Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. 

 Корупцията, всяваното на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българските граждани, заяви още Радев.

Пълното обръщение

9 юли т.г Президентът Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова излязоха сред  спонтанно събралото се хилядно множество в подкрепа на държавния главия. Това се случи след като прокуратурата влезе в сградата на президентството с тежко въоръжени бойци, извърши обиски и претърсвания и арестува двама президентски съветници. Авторитетни юристи квалифицираха това като брутално оскверняване на институцията и варварско нарушение на Конституцията.

Изходът от създалата се ситуация е един:  оставка на правителството и главния прокурор

 

     Уважаеми сънародници,

Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата.

Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак – са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус анти-мафия. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта.

Призовавам органите на реда да се придържат към закона. Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри.

Призовавам протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината, в непреклонността и единението.

Благодаря ви за вниманието!

 

About De Fakto

Проверете също

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.