Адвокат Емил А. Георгиев, председател на УС на свободните адвокати

Обединение на свободните адвокати (ОСА ) се  солидаризира  с призива на  петте адвокатски колегии от страната, които в петък поискаха оставките на главния прокурор и правосъдния министър .

Последните дни с действията си главният прокурор и министърът на   правосъдието поставят под опасност върховенството на закона в страната и заплашват да отменят основни принципи, върху които е изграден българският правов ред„, заявяват адвокатите от ОСА.
 Те са  срещу грубото нарушаване на презумцията за невиновност, както и срещу арестите на адвокати, докато защитават подсъдими и обвиняеми.    „Това се превръща в опасен   опасен прецедент“,  обяви в позиция през седмицата и Софийският адвокатски съвет. 
Колегиите от Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян в  обръщение към гражданите  заявиха, че   подписката им с искането за оставки на главния прокурор и министъра на правосъдието  се изпраща до всички адвокати в страната.
При нужда ще се пристъпи и  към ефективни протестни действия,  докато двамата не подадат оставка, предупредиха  адвокатите.
Ако протестът на адвокатите се превърне в национален,  това  означава, че правораздаването в страната ще  бъде блокирано,  коментираха юристи.
В призива на петте колегии за оставка на  главния  прокурор е посочено,  че: „няма нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкова грубо Конституцията и правовия ред в страната, няма как да олицетворява институцията, призвана да гарантира тяхното спазване“.  В позицията за  Данаил Кирилов се казва,  че  “ юридическите знания на г-н Кирилов не съответстват дори в минимална степен на изискванията на заемания от него пост“. 
С остра декларация за „ безпрецедентните действия на Прокуратурата от последните месеци“ в петък излезе и  Висшият адвокатски съвет (ВАдС).
Ето какво се казва в позицията на ОСА:
Уважаеми български граждани,
Уважаеми колеги адвокати,
Последните дни с действията си главният прокурор и министърът на   правосъдието поставят под опасност върховенството на закона в страната и заплашват да отменят основни принципи, върху които е изграден българският правов ред. Нашите колеги от Адвокатските съвети в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян излязоха с ясна, аргументирана и точна позиция, с която призовават главния прокурор и министъра на правосъдието да подадат оставки. „Обединение на свободните адвокати“ подкрепяме и се солидаризираме с тази позиция.Основна уставна цел на нашето сдружение е защитата на върховенството на правото и еднаквото прилагане на закона спрямо всички. Вече година работим за постигане на нашите цели, което никога няма да е възможно, ако в България политици и прокуратура всекиденвно погазват основните правни принципи. Конституционна задача на всеки адвокат е да пази и защитава правата и законните интереси на гражданите и юридически лица, което в настоящата обстановка не само е силно затруднено, но и опасно.
Наши колеги все по-често са обвиняеми и подсъдими заради защитата, която оказват на своите клиенти. Ние вече изразихме категорична позиция срещу грубото нарушаване на презумпцията за невиновност от прокуратурата, както и критика срещу нежеланието на държавната власт да съобрази българското законодателство с Директива 2016/343 относно yĸpeпвaнeтo нa няĸoи acпeĸти нa пpeзyмпциятa зa нeвинoвнocт и нa пpaвoтo нa лицaтa дa пpиcъcтвaт на cъдeбния пpoцec в нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo.Ще продължаваме да се борим и отстояваме правото на защита, справедлив съдебен процес и равнопоставеност на страните, при стриктно спазване на  българското и европейско законодателство.Призоваваме всички български граждани, и в частност всички юристи, да последват нашия пример и подкрепят колегите ни от адвокатски колегии Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян!С уважение:  адв. Емил А. ГеоргиевПредседател на Управителния съвет
ОБЕДИНЕНИЕ НА СВОБОДНИТЕ АДВОКАТИ
Обръщението може да намерите тук