Последни новини
Home / Законът / Искат да върнат младите, но трябва да гарантират и физическото им оцеляване, ако попаднат в ръцете на властта

Искат да върнат младите, но трябва да гарантират и физическото им оцеляване, ако попаднат в ръцете на властта

Defakto.bg
Адвокат Емилия Недева

Държавата е длъжна да казва какво се случва с едно лице от момента на задържането му до неговото освобождаване, заяви адвокат Емилия Недева.

Наяве излязоха  нови записи на полицейско насилие. Един от тях показва нова гледна точка към бруталния побой на студента Евгени Марчев на протеста в петък вечер в центъра на София, съобщи в. Сега.  Записът е публикуван от Сашо Диков в предаването си „ЕвроДикоф“ по телевизия „Евроком“. На него се вижда как момчето дълго лежи в безпомощно състояние, протестиращи призовават да се викне линейка, но  полицията се мае около него, като на моменти прескача тялото му. Кадрите си появиха веднага след протеста, но премиерът Бойко Борисов, подчинените му политици от ГЕРБ, ръководството на МВР и главният прокурор Иван Гешев напълно игнорираха  свидетелствата на полицейско насилие.

Евгени Марчев, пребитото момчето от протеста,  което учи Право в Хага,  бе описан от баща му пред Диков. То е  държано в тежко състояние цяла нощ в Трето РПУ, без да получи медицинска помощ и с три припадъка. Едва вчера сутринта е отведено в „Пирогов“, където го държат под полицейска охрана и с отнет телефон. МВР обяснения за това не дава.  двокатът му Николай Хаджигенов  разказва пред Сега,  че момчето е под охрана, за да не се видят нараняванията му.

Пребито е още едно момче, Димитър, за което майка му съобщи пред БТВ, че е с множество наранявайви и с комоцио. Тя е научила за побоя  случайно от телевизионния екран, никой от МВР не й се е обадил, за да я уведоми за случилото се.

Още по скандално е, че МВР не дава информация за случате,  мълчи и прокуратурата, а премиерът Борисов призова протестиращите да пазят органите на реда.

Във Фейсбук адвокат Емилия Недева коментира смълчаването на властите  за  случаите на полицейско насилие,  а на въпроса кой кого пази,  по призива на Борисов,  отговаря с извадки от Закона  правилата закона за МВР (по-долу).

За мълчанието на властта: 

Ръководството на МВР е длъжно да съобщи каква сила е прилагана по време на протестите от служителите му. Тоест дали е приложена само абсолютно необходимата сила, както пише в ЗМВР.  Ако е така, защо са нанасяни удари на лица с белезници, които не се съпротивляват и нямат възможност за съпротива и то от множество униформени служители.

Кой е полицаят, който на едно от видеата бие поставен по гръб на задната седалка на полицейския автомобил протестиращ. И защо, след като не се наблюдава никакво движение от страна на протестиращия – т.е няма съпротива.
Когато едно правителство твърди, че иска да върне младежите от чужбина, в съвременна България се оказва, че не е достатъчно да създава работни места или да им осигури сносна икономическа среда.

Оказва се, че е необходимо на първо място да гарантира тяхното физическо оцеляване, ако попаднат в ръцете на властта.

Съгласно всички стандарти на ЕСПЧ, приложени по множеството дела за полицейско насилие, държавата е онази, която трябва да обясни какво се е случило с едно лице от момента, в който е задържано от органите, до момента, в който е върната свободата му.  Не зная защо от МВР гузно мълчат.

За призива на Бойко Борисов: 

В извадките от Закона за МВР   разбираме, че  не гражданите трябва да пазят полицията, а полицията гражданите.

Закон за министерството на вътрешните работи

Чл. 2. (Изм. – ДВ, бр. 14 от 2015 г.) (1) Дейността на МВР е насочена към защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението.
(2) Министерството на вътрешните работи е юридическо лице на бюджетна издръжка.

Чл. 3. (1) Дейността на МВР се осъществява въз основа на следните принципи:
1. спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна;
2. зачитане и гарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство;
3. публичност и отчетност;
4. политически неутралитет;
5. обективност и безпристрастност;
6. защита на информацията и източниците за нейното придобиване;
7. защита на служителите при и по повод изпълнението на служебните им задължения;
8. (изм. – ДВ, бр. 14 от 2015 г.) взаимодействие с другите органи на държавната власт, органите на местното самоуправление, както и с гражданите и юридическите лица;
9. (нова – ДВ, бр. 14 от 2015 г.) сътрудничество с Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
(2) Върху дейността на МВР се осъществява граждански контрол от предвидените в действащото законодателство органи.

Де факто: Естествено  законът  забранява посегателства над полицейски служители, записана е и сериозна наказателна отговорност. Но по пътя към наказването,  няма да намерите в  нито един закон индулгенция за побойща над задържаните, обратно –  бруталността, като тази, която се вижда от видеосвидетелствата, се наказва. И то сериозно.

Азбучни правила, европейската полиция и прокуратура,  сигурно отдавна да са ги изучили.  Не се  съмняваме, че и ЗМВР е като  библия за шефовете в полицията. От  яростния побой на  Евгени и Димитър и овъртолването му в мълчание,  обаче  не личи това.

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.