Последни новини
Home / Законът / Проф. Атанас Семов: Държавата е в насипно състояние, защото е “ загубена мярата за  редно и нередно“.

Проф. Атанас Семов: Държавата е в насипно състояние, защото е “ загубена мярата за  редно и нередно“.

Defakto.bg
Проф. Атанас Семов

Така не се прави“ – това отговори  конституционният съдия проф. Атанас Семов на въпрос на БНР за съвместимостта на акцията на  прокуратурата в президентството с  Конституцията. В четвъртък  прокурори влязоха в сградата  на президентството, подкрепени от въоръжени служители на Бюрото за охрана при главния прокурор, за да претърсят кабинети и арестуват двама от президенстките съветници. Това бе  последвано от силно обществено недоволство, струпване на граждани пред сградата на президенството в защита на институцията, протеси, коментари на юристи и нестихващи митинги.

Мисля,че огромната част от разумните хора на България показа своето правилно разибиране , че така не са прави, коментира проф. Семов.  „Така не се прави не  само дотолкова, че Конституцията не го позволява, а защото смисълът на демократичния и обществен процес, е в  това да има пространства на недопустимото и  мяра в представата  за редно и нередно“.

„Това е проблем на нормалността на представата за държавата като система от правила. Нашата държава е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не е позволено,  каза преподавателят по европейско право.  Според ,  това което се случва през  последните години и седмици в България е пример на „загубената мяра за  редно и нередно„.

Нашата държава в момента е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не, кое е равна мяра на справедливо и обективното и кое е злоупотреба с власт, каза  професорът.   Той коментира прокурорската акция,  без нито веднъж да я спомене:

Имунитетът на президента, естествено не покрива всички негови съветници и секретари,  но в  същото време  смисълът на държавността е,  когато една държавна институция осъществява своите правомощия и функиции,  да знае не само какво може да прави, но кои неща не бива да се правят„.

Когато правосъдието се изведе преди съдебния процес, по време на досъдебното производство и  преди да се е произнесъл съдът се издават присъди,  това е проблем отвъд конституционната мяра, категоричен беше проф.Семов.  Извън мярата е и раздаваното  правосъдие,  чрез медийни публикации, интервюта и оценки, не с нормалните процесуални способи, каза той.

Не е недопустимо държавният глава да иска оставки„,  са думите на професора по повод поисканите оставки на правителството и на главния прокурор в събота  от президента Румен Радев. Уточнението бе важно,  защото след обявения призив на президента,   главният прокурор заяви,  че Радев нарушава конституцията и оказва натиск над съдебната власт с поисканата му оставка.

Президентът не е неполитическа фигура„, заяви  Семов и напомни решение на КС от началото на 90-те години, което казва че държавният глава прави политически   обръщения, изказвания и искания, свързани с  управлението на държавата.

Не знам кой измисли тази пълна глупост, че президентът е обединител на нацията.  Подобно понятие  в Конституцията няма, а в практиката си на Конституционния съд никога не е анализиран такава  „куха“ и измислена фигура, реагира професорът на множество политически изказвания за ролята на държавния глава.

В конституцията е казано,  че държавният глава олицетворява като институция единството на нацията, извън ситуациите при които като  балансьор той може да внася разум, мъдрост  и отговорност,  както не един български президент след 1990 г. правиха  в критични моменти.

Според Семов,  днешният исторически момент отново е критичен. „Усещането ми е, че  те са аналогични на събитията пред „Кристал“ от ноември 1989 г., смята професорът.  След провала на моделите от 9 септември и 10 ноември, България е в трепетно очакване на своя 11 – и. Дали 11 юли ще бъде началото на преформатиране на държавата или предстои то да настъпи малко  по-късно , зависи от това как ще се развият съдибтия от следващите дни“ . Но е абсолютно несъмнено, че както на 10 ноември 1989 г. , така и сега огромна част от българските граждани очакват своята промяна.

Конституционният съд не е „Пирогов“ на правната система“, отговори Семов на въпроса кога съдът ще излезе с решение по искането на главния прокурор за имунитета на президента. Без да сочи дата, той заяви, че в  Тълкувателното решение ще бъдат казани  важни неща за държавността.

Мнозина обаче не се вълнуват какво ще пише в него, а какви са възможностите им да се възползват от правилата„, заключи проф. Семов.

По думите му  Европа досега не е имала „такъв ученик в класа“ и затова не знае какво да прави с България: „ЕС се отказа от мониторинговия механизъм, защото той не върши работа, а не защото България вече е постигнала всичко, което европейската представа за нормалност изисква“.

Проф. Семов посочи, че единственото, което крепи България да прилича на останалите държави, е етническият мир и беше категоричен, че той не трябва да се пипа:

Проблемът на България не е в „Росенец“. Проблемът е на „Дондуков„, заяви той, без допълнителни уточнения за интелигентната публика.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.