Последни новини
Home / Законът / Проф. Атанас Семов: Държавата е в насипно състояние, защото е “ загубена мярата за  редно и нередно“.

Проф. Атанас Семов: Държавата е в насипно състояние, защото е “ загубена мярата за  редно и нередно“.

Defakto.bg
Проф. Атанас Семов

Така не се прави“ – това отговори  конституционният съдия проф. Атанас Семов на въпрос на БНР за съвместимостта на акцията на  прокуратурата в президентството с  Конституцията. В четвъртък  прокурори влязоха в сградата  на президентството, подкрепени от въоръжени служители на Бюрото за охрана при главния прокурор, за да претърсят кабинети и арестуват двама от президенстките съветници. Това бе  последвано от силно обществено недоволство, струпване на граждани пред сградата на президенството в защита на институцията, протеси, коментари на юристи и нестихващи митинги.

Мисля,че огромната част от разумните хора на България показа своето правилно разибиране , че така не са прави, коментира проф. Семов.  „Така не се прави не  само дотолкова, че Конституцията не го позволява, а защото смисълът на демократичния и обществен процес, е в  това да има пространства на недопустимото и  мяра в представата  за редно и нередно“.

„Това е проблем на нормалността на представата за държавата като система от правила. Нашата държава е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не е позволено,  каза преподавателят по европейско право.  Според ,  това което се случва през  последните години и седмици в България е пример на „загубената мяра за  редно и нередно„.

Нашата държава в момента е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не, кое е равна мяра на справедливо и обективното и кое е злоупотреба с власт, каза  професорът.   Той коментира прокурорската акция,  без нито веднъж да я спомене:

Имунитетът на президента, естествено не покрива всички негови съветници и секретари,  но в  същото време  смисълът на държавността е,  когато една държавна институция осъществява своите правомощия и функиции,  да знае не само какво може да прави, но кои неща не бива да се правят„.

Когато правосъдието се изведе преди съдебния процес, по време на досъдебното производство и  преди да се е произнесъл съдът се издават присъди,  това е проблем отвъд конституционната мяра, категоричен беше проф.Семов.  Извън мярата е и раздаваното  правосъдие,  чрез медийни публикации, интервюта и оценки, не с нормалните процесуални способи, каза той.

Не е недопустимо държавният глава да иска оставки„,  са думите на професора по повод поисканите оставки на правителството и на главния прокурор в събота  от президента Румен Радев. Уточнението бе важно,  защото след обявения призив на президента,   главният прокурор заяви,  че Радев нарушава конституцията и оказва натиск над съдебната власт с поисканата му оставка.

Президентът не е неполитическа фигура„, заяви  Семов и напомни решение на КС от началото на 90-те години, което казва че държавният глава прави политически   обръщения, изказвания и искания, свързани с  управлението на държавата.

Не знам кой измисли тази пълна глупост, че президентът е обединител на нацията.  Подобно понятие  в Конституцията няма, а в практиката си на Конституционния съд никога не е анализиран такава  „куха“ и измислена фигура, реагира професорът на множество политически изказвания за ролята на държавния глава.

В конституцията е казано,  че държавният глава олицетворява като институция единството на нацията, извън ситуациите при които като  балансьор той може да внася разум, мъдрост  и отговорност,  както не един български президент след 1990 г. правиха  в критични моменти.

Според Семов,  днешният исторически момент отново е критичен. „Усещането ми е, че  те са аналогични на събитията пред „Кристал“ от ноември 1989 г., смята професорът.  След провала на моделите от 9 септември и 10 ноември, България е в трепетно очакване на своя 11 – и. Дали 11 юли ще бъде началото на преформатиране на държавата или предстои то да настъпи малко  по-късно , зависи от това как ще се развият съдибтия от следващите дни“ . Но е абсолютно несъмнено, че както на 10 ноември 1989 г. , така и сега огромна част от българските граждани очакват своята промяна.

Конституционният съд не е „Пирогов“ на правната система“, отговори Семов на въпроса кога съдът ще излезе с решение по искането на главния прокурор за имунитета на президента. Без да сочи дата, той заяви, че в  Тълкувателното решение ще бъдат казани  важни неща за държавността.

Мнозина обаче не се вълнуват какво ще пише в него, а какви са възможностите им да се възползват от правилата„, заключи проф. Семов.

По думите му  Европа досега не е имала „такъв ученик в класа“ и затова не знае какво да прави с България: „ЕС се отказа от мониторинговия механизъм, защото той не върши работа, а не защото България вече е постигнала всичко, което европейската представа за нормалност изисква“.

Проф. Семов посочи, че единственото, което крепи България да прилича на останалите държави, е етническият мир и беше категоричен, че той не трябва да се пипа:

Проблемът на България не е в „Росенец“. Проблемът е на „Дондуков„, заяви той, без допълнителни уточнения за интелигентната публика.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.