Последни новини
Home / Законът / Биляна Гяурова, БИПИ: Протестите трябва да се пренесат и пред Висшия съдебен съвет

Биляна Гяурова, БИПИ: Протестите трябва да се пренесат и пред Висшия съдебен съвет

Defakto.bg

 Висшия съдебен съвет можеше поне формално да отиграе  исканата оставка на главния  прокурор, коментира директорът на БИПИ

Фактът, че Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, не посмя да допусне, че ВСС или Етичната комисия към прокурорската колегия може да се сезира, вече показва проблем“. Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, във връзка с декларации от адвокатски колегии  от страната за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

По – рано през деня  Магдалинчев заяви, че  оставката е личен акт на лицето и  само ако то реши да я подаде, оставката ще се случи, ако не – няма.  Той  отрече да има и основания за предсрочно прекратяване на мандата на Иван  Гешев заради  тежки нарушения на закона и накърняване на авторитета на съдебната власт. Пет адвокатски  колегии от страната поискаха оставката на главния прокурор, към  призивите им вече се присъединяват и други адвокати и сдружения, като защитниците предупредиха за  обща национална  стачка,  която може да блокира изцяло правораздването.

Биляна Гяурова коментира още: „ВСС получи втори шанс. Поне да се сезира Комисията по професионална етика към прокурорската колегия да направи една проверка. Те са много добри в процедурите и могат много добре да го отиграят. И накрая да излязат с едно становище, че всичко е перфектно, както направиха миналата година. По този начин ВСС ще каже, че всичко е наред„.

Според нея  главният прокурор може да покаже, че не се страхува от създалата се ситуация, като влезе публично в дебат за промяна в Конституцията и промени в Закона за съдебната власт:  Отново да се отвори разговорът за намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет„.

Биляна Гяурова заяви, че протестите трябва да бъдат не само пред Министерския съвет, президентството и парламента, но и пред Висшия съдебен съвет:

„Въпрос на лидерство е, което трябва да проявят и президентът, и парламентът, и ВСС. Да седнат и да говорят открито. Включително и ако това означава да се направят кадрови промени и смени. Защото част от хората, които са по върховете на държавата, са изчерпани“.

Цялото интервю тук

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.