Последни новини
Home / Законът / Боян Магдалинчев: Няма основание за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Боян Магдалинчев: Няма основание за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Defakto.bg

„До този момент нямаме никаква реакция от президентството, но ние ще продължим да отстояваме независимостта на съдебната власт“. Това каза представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев  пред БНР по повод отправената покана до президента Румен Радев за спешна среща в рамките на междуинституционалния диалог между властите и по повод ескалиращите обществени реакции.

Магдалинчев  коментира, че улицата има право да протестира, но държавният глава е институция, олицетворяваща единството на нацията, и трябва да продължава да говори с другите институции с „разбираем тон“: „И Конституцията, и Законът за съдебната власт вменяват в задължение на ВСС да отстоява независимостта на съдебната власт. Съветът е задължен да реагира„, обясни Магдалинчев и посочи, че търсят диалог с държавния глава, за да възстановят комуникацията между властите.

Във връзка с призива на президента за оставка на главния прокурор, представляващият Висшия съдебен съвет заяви, че оставката е личностен акт и ако лицето, на което се иска оставката, реши да я подаде – само тогава тя ще се случи, ако не – няма оставка:

В Конституцията – чл. 129, ал. 3, т. 5 има предвидени изисквания за предсрочно прекратяване на мандата на някой от тримата големи в съдебната власт. Но това е процедура, която е много различна от оставката„.

Магдалинчев заяви, че  тази процедура се развива пред ВСС, но президентът има отново участие в нея – той издава указа, съгласно взетото решение от Съвета.

Той коментира и декларациите до ВСС с искания на адвокатски колегии за оставката на Иван Гешев, но и декларации от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, които смятат, че има грубо навлизане в територията на прокуратурата:

Много внимателно ще бъдат чути техните думи, но за оставката ще реши самият г-н Гешев. Въпрос на преценка от ВСС е дали всичко това накърнява престижа на съдебната власт. Ако се стигне до процедура са необходими 17 гласа. Личното ми мнение е, че няма основание за такава процедура. Това, което се твърди в публичното пространство, не е основание за приложение на разпоредбата за чл. 129, ал. 3, т. 5.“.

Текстът на цитираната разпоредба гласи, че главният прокурор и председателите на двата върховни съда се освобождават предсрочно за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.