Последни новини
Home / Законът / Декларация на Прокурорската колегия по президента и адвокатите, нов фронт „за“ Гешев

Декларация на Прокурорската колегия по президента и адвокатите, нов фронт „за“ Гешев

Defakto.bg

Валят „подкрепи“ от районно, окръжно и апелативно нива – като при избора му

След Асоциацията на прокурорите и обвинителите от Специализираната прокуратура, очаквано заваляха подкрепи „за“ обвинител №1 Иван Гешев. И – едно към едно – напомниха за депешите преди предизвестения му избор. Сякаш оттогава нищо не е случило в държавата. Изброяваме ги по-долу.

Очаквано, дойде и декларация на Прокурорската колегия на ВСС.  За разлика от останалите, неин обект освен „изявленията на президента“ са и тези „на адвокатски колегии с искания за оставка на Главния прокурор на РБ“.

Висшият съдебен съвет е институция, Де факто публикува декларацията на Прокурорската му колегия едно към едно. Същото ще направим и при декларация на институцията Прокуратура на Република България (макар и децентрализирана, очевидно тя е единна – според декларираното. Все си мислим, че „единността“ в конституционния й смисъл е за държавните функции на държавното обвинение, не за персонални подкрепи).

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ПО ПОВОД ИЗЯВЛЕНИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И АДВОКАТСКИ КОЛЕГИИ С ИСКАНИЯ ЗА ОСТАВКА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излиза с поредна декларация с призив за възстановяване институционалния диалог, проява на държавническа отговорност, зачитане върховенството на закона, спазване на установените демократични принципи и правовия ред на Република България, преодоляване на общественото напрежение и запазване на социалния мир.

Изразяваме своята силна тревога от безпрецедентната ситуация в страната, при която отговорността и причините за общественото напрежение се обвързват с искания за оставка на главния прокурор на Република България. Процедурата за неговия избор бе проведена в пълно съответствие със закона, прозрачно, публично, и за първи път, след предварителни консултации със съсловните организации на прокурорите и следователите за определяне профила на бъдещия кандидат.

Господин Иван Гешев е първият главен прокурор, излъчен от професионалната общност, магистрат от кариерата – преминал през всички нива на служебната йерархия, категорично подкрепян от българските прокурори и следователи.

Притеснени сме от посланията на Президента на Република България, с които се нарушават принципите за разделението на властите, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, и които са в разрез с конституционното му задължение да олицетворява единството на нацията. Държавната власт, чрез органите, които я представляват, следва да работи за повишаване на доверието в институциите, за постигане на национален консенсус и конструктивен диалог по стратегическите цели и приоритети на България.

Конституционно установено правомощие на главния прокурор е да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, които при осъществяване на своите функции се подчинават само и единствено на закона.

Приемаме исканията за оставка на главния прокурор от някои адвокатски колегии, като посегателство върху независимостта на съдебната власт и форма на натиск, пораждащи съмнения за търсене на конкретни резултати по определени дела. Тези действия са в противоречие с Конституцията на Република България, която дава правомощия на адвокатурата да „подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси“, но не предвижда контрол и пряко участие в избора на административни ръководители в съдебната власт.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет апелира българските институции, адвокатите и гражданите да зачитат върховенството на закона, правовия ред и независимостта на съдебната власт!

Призоваваме Пленума на Висшия съдебен съвет за институционална реакция по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт.

Изпращаме настоящата декларация на Пленума на Висшия съдебен съвет, Президента на Република България, Министерски съвет,  Европейската комисия, Европейския парламент, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България.

Останалите – от „притеснение“ до „категорично несъгласие“

Останалите, стигнали до нас, декларации са от Районна прокуратура-Пещера, РП и ОП-Пазарджик, Апелативна прокуратура-София, АП-Бургас.

В тях единодушно се заявява „протест“. Обичайно е „срещу опитите прокуратурата да бъде намесвана в политически противоборства, междуличностни скандали и преследване на икономически интереси“. Следва акцент върху „конституционната принадлежност на прокуратурата към съдебната власт“ и „категорично несъгласие“ срещу накърняването на престижа на съдебната власт и всяването на недоверие към ПРБ.

Позициите – тук.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.