Последни новини
Home / Законът / Димитър Франтишек Петров се кандидатира за шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Димитър Франтишек Петров се кандидатира за шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Defakto.bg

Подалият оставка ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров се е кандидатирал за нов пост. Той е подал документи в конкурса за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, става ясно от страницата на ВСС. И – засега – е единствен претендент. Срокът изтича в края на работни ден днес.

Това е трета поред процедура, след като на 20 май Прокурорската колегия не избра нито един измежду останалите в надпреварата кандидати Пламен Евгениев (съдия от Специализирания съд) и Росен Радев (обвинител от Специализираната прокуратура). Първата процедура пък се провали през 2018 г., след като от нея се оттегли тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова и остана само следователят Бойко Атанасов, очаквано не избран. И.ф. ръководител на Апелативната специализирана прокуратура е Даниела Ангелова-Осоговска, преди това бе Николай Найденов, повишен във ВКП.

Димитър Франтишек Петров пък оглави спецпрокуратурата на 29 юни миналата година, поемайки поста от Иван Гешев, но изненадващо даде оставка на 13 май тази година. Тогава ясни обяснения за напускането нямаше, Гешев каза само, че е говорил с Петров, че имал проблем, който „в краткосрочен план му пречи да се концентрира върху длъжността“ и високо оцени неговите качества и компетентност начело на спецпрокуратурата.

Напоследък кандидатът бе забелязан покрай акцията по претърсвания и изземвания у задържания адвокат Славчо Марков, близък до Васил Божков. Името му се завъртя и в разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“.

В момента първоинстанционната прокуратура е без титулярен ръководител, след като никой не подаде документи в обявения конкурс. И.ф. в момента е бившият градски прокурор на София Христо Динев.

Димитър Франтишек Петров започва кариерата си в третата власт като следовател, от 2006 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура, откъдето последователно е ковандирован първо в СГП, после в спецобвинението. Срещу него имаше преписка за посягане на дете край ученическа лавка, получи „обръщане на внимание“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.