Последни новини
Home / Законът / Издигнаха шефа на Асоциацията на прокурорите за член на ВСС

Издигнаха шефа на Асоциацията на прокурорите за член на ВСС

Defakto.bg

Председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов е издигнат за член на Висшия съдебен съвет, информираха от ВСС.

Той е първата номинация за избраник от професионалната квота в Прокурорската колегия на мястото на Даниела Машева (вече зам.-главен прокурор). Срокът е до 17 юли включително. Общото събрание за изслушване е насрочено за 19 септември, на 26 септември е прекият избор на принципа 1 магистрат – 1 глас. Избраникът ще довърши мандата на Машева до октомври 2022 г.

Евгени Иванов, обвинител от Военно-апелативна прокуратура, е предложен от седмина, трима от тях – административни ръководители. Подписите си под номинацията са сложили Елин Алексов – ВКП,  Даниела Ангелова – и.ф. шеф на Апелативна специализирана прокуратура, Радослав Димов – апелативен прокурор на София, Владимир Николов – Районна прокуратура – Плевен, Георги Чинев – Окръжна прокуратура – Бургас, Георги Георгиев – Окръжна прокуратура – Русе, Владимир Чавдаров – апелативен прокурор на Варна. Алексов, Ангелова, Николов и Чавдаров са и в УС на Асоциацията на прокурорите.

Евгени Иванов е дал съгласието си, което е задължително по закон.

Номинираният за член на ВСС е повече от 20 г. в съдебната власт, започва като военен следовател, после е обвинител и зам.-шеф на софийската военно-окръжна прокуратура, сега е във военноапелативната прокуратура. Трети мандат председател на Асоциацията на прокурорите, от началото на годината – съпредседател на Съвета за партньорство към ВСС (другият е Вероника Имова).

В номинацията се казва: „Професионалното развитие и обществена дейност на г-н Евгени Иванов свидетелства за придобита от него висока квалификация в областта на наказателното право и процес, както и за отлични организационни и административни умения, които му позволяват успешно да съвместява професионалните си задължения като прокурор и лектор в НИП с отговорностите като председател на АПБ. Оценката за тези негови качества и постигнати успехи е намерила израз в награждаването му през 2009 г. от главния прокурор с плакет на Прокуратурата на Република България за проявени висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества, както и получения през 2015 г. почетен знак на Съюза на юристите за професионални успехи и заслуги за дейността на съсловния живот. Всички, които са работили с колегата Евгени Иванов, го познават като много ерудиран и подготвен прокурор, всеотдаен колега и приятел, възпитан, почтен и достоен представител на професията“.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.