Последни новини
Home / Законът / Майката на едно от пребитите момчета зад колоните на МС: Скачали са върху него. Шест души. Правили си селфи

Майката на едно от пребитите момчета зад колоните на МС: Скачали са върху него. Шест души. Правили си селфи

Defakto.bg

Адвокат Петьо Славов: Бият не само невинни младежи – бият предимно интелигентни и възпитани деца.

 

Клипове с насилие  на две момчета от протеста зад колоните наМинистерски съвет обиколиха социалните мрежи.  Единият бит, Евгени Марчев,  студент по Право в Хага, доброволно напусна “ Пирогов“ заради полициейски натиск, докато е бил в болницата. Другото момче, Димитър е в спешната болница с  тежки травми.

За случилото се в късните часове на петъчната вечер говори  майка му Юлия Педева пред БТВ.

Казва, че  състоянието, в което е видяла 29-годишния си син е било непоносимо за една майка, синът й е с тежко комоцио и огромен хематом на лявото око. Има и наранявания по цялото тяло. Окован е в белезници и го пазят полицаи като най-големия престъпник, разказа тя. „Синът ми няма никакви провинения до този момент. Той е млад и интелигентен човек. Това слънчево момче не е способно на агресия“, заяви майката.

За състоянието в което се намира задържания младеж от снимката – ръководството на МВР, най-малко трябваше да подаде оставка. А ако министрът председателят не я приеме – ще е автохарактеристика на отношението му към върховенството на закона.Трето и четвърто е, че в „белите“ държави, по думите на премиера, цялото правителство би си отишло заради средствата, с които осигурява реда в страната. Снимка – в. Капитал

Опитах се да погледам клиповете, не издържах. Моят син дори не помни, че е бил на протеста. Но другото момче си спомня много добре какво се е случвало под колоните.

Всички видяхме как те (полицаите) влачат невинни хора, пребиват ги, но това не е най-лошото. Знаете ли кое е най-лошото?

Те са се гаврили с тези деца. Зад колоните, под Министерски съвет те са стъпвали върху тези деца с лица към земята. Правили са си селфи. 

Имало е едно момиче с потниче, чиято презрамка е била разместена, разголила гърдата му. Те са го снимали. Те са го галили по главата.

Можете ли да си представите? Аз още не мога да го преглътна. И това са хора на реда! Аз съм в шок, тотален шок.

Шест човека да скачат върху него, да го блъскат!

За ужас на майката,  на Димитър е повдигнато обвинение, но не знае в какво е обвинен.  „Никой не ме потърси. Никой не се свърза с никой от близките му. Повдигнато е обвинение. Назначен е служебен адвокат. Днес в 9 ч се гледа това дело. Той няма никаква възможност дори да се защити. Съвсем случайно го откривам в „Пирогов“. Нали разбирате шока, който съм изживяла?

Мълчанието на властите за състоянието на Димитър  на езика на закона  се нарича отвличане, коментира  адвокат Валентина Каменарска пред БНР.  „Ние виждахме как няколко полицаи ритаха с всичка сила в главата, в тялото, в краката едно момче. Второто момче, което го извлачиха, го биха по-леко, но на първото момче нанесоха невероятно тежък побой. Това не е техника за обезвреждане, а обикновено престъпление, което се извърши пред очите на цяла България, и министър Младен Маринов много добре го знае“, каза Каменарска.

Държавата е длъжна да казва какво се случва с едно лице от момента на задържането му до неговото освобождаване, заяви пред Де Факто адвокат Емилия Недева. „Съгласно всички стандарти на ЕСПЧ, приложени по множеството дела за полицейско насилие, държавата е онази, която трябва да обясни какво се е случило с едно лице от момента, в който е задържано от органите, до момента, в който е върната свободата му.  Не зная защо от МВР гузно мълчат“, коментира тя.

„Ако не разследват тези случаи, това подкопава доверието в полицията„, каза  пред  БНР бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев, председател на Управителния съвет на Антикорупционния фонд в коментар на видеата в социалните мрежи с насилие над протестиращи граждани в София: „Трябва много ясно да се каже, че ще се разследва. От политическа гледна точка трябва да се прави опит за т с акова разследване, въпреки че много често се случва да няма воля да се направи то“.

Няколко проверки са назначени в СДВР заради изнесените информации за битите млади мъже, те ще приключат в едномесечен срок. Това обясни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

 

Адвокат Михаил Екимджиев: Това не са служители на реда, това са бандити

„Това, което видяхме на видеоклипа – как глутница бандити, облечени с полицейски униформи, завличат човек като нас зад колоните на Министерския съвет, и поне 5-6 души го налагат и ритат – това не е полиция“, заяви в събота пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев.

“ Това не са служители на реда, това са бандити! В една правова държава това не може да са полицаи. В Минеаполис Джордж Флойд беше убит при прилагане на техника на задържане. А тук тези копои биеха човек, който беше безпомощен, повален на земята и обезвреден. Това не е техника на задържане. Защото тя се прилага, когато човек се съпротивлява и има опасност да нарани полицаите. Тези хора вършат това престъпление, това насилие, пред очите на всички, макар че като един истински бандити се опитаха да го завлекат зад колоната. От друга страна виждаме как техни колеги от НСО бранят самоотвержено политически мутанти като Пеевски, като Доган, и пак налитат на бой и малтретират български политици. Това е абсолютно неприемливо в една правова държава. Член 56 от конституцията ни дава право на защита. Някои си мислят, че това е само правото на адвокатска защита. Категорично не! Това е едно общо право на защита, което включва и неизбежната отбрана, когато сме нападнати противоправно, включително от бандити с полицейски униформи. Това включва и правото на гражданско неподчинение, което за пръв път е прогласено през 1215 г. в Магна харта либертатум.

От тази гледна точка, когато виждаме как държавата използва своя репресивен апарат срещу гражданите, за да брани едни институционализирани мутри, едни политически изчадия, това вече е брутално нарушаване на гражданския договор. Затова като граждани, като хора със съвест и морал, трябва да се самоорганизираме и да се противопоставим.

От ваш материал разбрах, че Гешев е казал, че няма да разследва полицията.  Ако Гешев наистина е казал това, това е престъпление по служба и срещу правосъдието, направено арогантно пред очите на всички. Когато очевидно престъпление се извършва пред очите на всички, съгласно чл. 12А от Наказателния кодекс всеки от нас има право и граждански дълг да задържи извършителя, това е т.нар. граждански арест. Всеки престъпник, бил той и главният прокурор, когато извършва престъпление, може да бъде задържан от граждани“.

Адвокат Петьо Славов (Фейсбук): Бият ни бъдещето тези мерзавци!

Потвържавам информацията за пострадали от полицейско насилие като противодействие на протеста. Аз лично познавам едно момче отличник от Немската гимназия, което пострада.  Заедно с още 7 момчета са прибрани на случаен признак и бити на втория ден на протеста. На другия ден са заведени в СРС за налагане на санкция по Указа за дребното хулиганство, като повечето са пуснати от съда без никаква санкция! А за част от битите дори съдията е подал сигнал за съмнения за полицейско насилие!
За жалост служителите на МВР бият не само невинни младежи – бият предимно интелигентни и възпитани деца!
Бият ни бъдещето тези мерзавци!  Оставка!!!

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.