Последни новини
Home / Законът / Оставка на вътрешния министър и тотална реформа на правовия ред, поиска „Демократична България“

Оставка на вътрешния министър и тотална реформа на правовия ред, поиска „Демократична България“

Defakto.bg

Натискът  над правителството се засилва.  Съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов  поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Предупредиха ,  че противен случай симпатизантите на организацията ще се съберат пред МВР тази вечер.

„Ако той не подаде, министър-председателят да му я вземе и да я внесе в парламента. Да подаде още днеска оставка поради три причини: Първо, има тежко полицейско насилие над протестиращи. Млади хора бяха пребити в центъра на София и захвърлени по болниците, без да се съобщи на техните близки какво им е състоянието, защото били задържани. Това е безобразие и затова трябва да се носи политическа отговорност„, каза ген. Атанас Атанасов на брифинг на ДБ.

От „ДБ“ настояват за предсрочни избори, за да се отговори на искането на протестиращите.  „ДБ“ поиска още въвеждане на дистанционно гласуване, възможност граждани да инициират законодателни промени и да подават жалба до Конституционния съд, парламентът да избира главния прокурор, а анкетните комисии да бъдат съставяни от опозицията – това са част от законодателните инициативи, които „Демократична България“ предлага и които ще залегнат в бъдещата предизборна платформа на политическото обединение.

Предложенията бяха обявени в съвместно изявление на Христо Иванов и Атанас Атанасов,  които настояват за предсрочни парламентарни избори.

В центъра на кризата в момента е проблемът на правовия ред в страната, както и съзнанието, че отдавна законът важи за едни, а беззаконието е привилегия на други. Тези, чиято привилегия е беззаконието, го осребряват и са изградили една система на власт, която е фасадна и тази власт я осъществява Бойко Борисов, но тази власт е зависима и слаба, изпразнена от съдържание. Реалната власт в задкулисието се държи от Делян Пеевски и това, което наричаме събирателно Сараите. Това трябва да бъде спряно. Това искат гражданите на улицата„, заяви днес Христо Иванов. В събота премиерът Бойко Борисов обяви, че оставка на кабинета няма да има.

От  „Демократична България“ предлагат пакет от  промени в конституцията и в изборното законодателство, но не и свикване на Велико Народно събрание. За  системната реформа е  необходиво реално разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) и отчетност прокуратурата, „за да не бъде сменен Гешев от Франтишек“.   Димитър Франтишек бе ръководител на Специализираната прокуратура,  изненадващо в края на май освободи поса, а по-късно името му бе замесено в разследването на антикорупционния фонд „Осемте джуджета“.  Днес бе обявено,  че е кандидат да оглави Апелативната спецпрокуратура.

Ето и част от мерките на „Демократична България“ за рестарта на правовия ред:

Разделяне на ВСС и избор на главния прокурор от парламента

Необходимо е  ВСС да бъде „разделен окончателно и напълно на съдийски съдебен съвет и това да бъде сърцето на съдебната власт в България“, каза Хр.Иванов. По думите му следва в него да има минимална обществена квота, за да се избегне капсулация на професионалното съсловие.

„Отделно, изборът и освобождаването на главния прокурор трябва да бъде подчинено на Народното събрание“. Този избор трябва да става с голямо мнозинство, например 3/5, а обвинител N1 да се отчита пред парламента.

Системният проблем е, че имаме прокурорска власт, която не се отчита пред суверена. Виждаме ежедневно в поведението на Гешев човек, който се държи като политически играч, като част от някаква мафиотска организация, която е завзела властта в страната и който абсолютно не смята, че дължи на някого обяснение за своите действия. Мястото, чрез което в една демокрация се осъществява демократичната отчетност, е парламентът„, изтъкна Иванов.

Дистанционно гласуване и по пощата

От формацията казват, че имат капацитета да въведе електронно дистанционно гласуване, но предлагат и друг вариант. „Имаме конкретно законодателно предложение за въвеждането на гласуване по пощата. Това се прилага във всички развити демокрации от 19 век. Ако не можем да влезем 21 век, поне да приложим решения, които са известни от 19 век„, призова Иванов.

И пряка конституционна жалба

Това означава въвеждане на възможност за всеки български гражданин да може да осъществява своите права пред Конституционния съд и да прилага конституцията пряко„, заяви Иванов. Тази инициатива предложи и правният екип на  президента и още много авторитетни правни сдружения по време на консултациите при държавния глава за нуждите от промени в конституцията

Гражданска законодателна инициатива

Идеята е по  предложение на 10 хиляди граждани и без посредничеството на политически партии да може да се внасят законодателни инициативи в Народното събрание

Анкетните комисии – на опозицията

Парламентарните анкетни комисии, които не са постоянно действащ орган, а се създават ад хок  по конкретни проблеми, да бъдат съставяни само от опозицията.

„Това означава, че в следващия парламент, независимо кой ще бъде в опозиция, опозицията ще има едни много важен инструмент – да рестартира българския парламентаризъм, който в момента е сведен до абсолютна нула. Българският парламент е гумен печат“, заяви Христо Иванов.

От Демократична Блъгария предлагат и промяна в конституцията,  която  трябва да прекъсне „ отровни връзки между тоталитарното комунистическо минало и днешния политически живот“.     „Виждаме, че в управляващата партия е човекът, който спря предишния опит за лустрацията в Конституционния съд – Георги Марков,  доносник на Държавна сигурност“, заяви Иванов. Като пример бе посочен и “ почетният  председател на българското задкулисие  Ахмед Доган, сътрудник на Държавна сигурност“.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.