Последни новини
Home / Законът / Прокурорите от спецпрокуратурата: С претърсванията в Президентството се водихме само от закона, президентът наруши клетвата си

Прокурорите от спецпрокуратурата: С претърсванията в Президентството се водихме само от закона, президентът наруши клетвата си

Defakto.bg

„Обединителят на нацията“ пристъпил чертата с призива за изчистване на мутрите от ПРБ

С действията си в Президенството ние се водихме единствено и само от закона и осигурявахме обективно, всестранно и пълно разследване – това обявяват в специална декларация прокурорите от Специализираната прокуратура. Затова пък с призива си за изчистване на мутрите от прокуратурата, държавният глава пристъпил положената от него клетва и ролята си на „обединител на нацията“.

Декларацията идва след петъчното изявление на Иван Гешев в Съдебната палата, на което обяви, че повече няма да нарича Румен Радев „президент“ и съботния му туит (на Гешев) в Туитър, вече с обвинения, че Радев нарушил Конституцията. Повод за първото изявление бе призивът на държавния глава за изчистването на мутрите от изпълнителната власт и прокуратурата, направено след безпцедентните претърсвания на кабинети на „Дондуков“ -2, които извадиха хиляди граждани на пронест. Второто бе в отговор на призива на президента за оставки на правителството и на главния прокурор, включително след съботните събития в Росенец. Засега няма само декларация на Прокурорската колегия (тя цялата бе на петъчното масово мероприятие в Съдебната палата), но пък представляващият ВСС Боян Магдалинчев поиска спешна среща с президента заради независимостта на съдебната власт, а днес обяви, че няма основание за освобождаването на Иван Гешев от поста. Днес имаше изявление и на Асоциацията на прокурорите срещу „натиска“ и „желанието прокуратурата да бъде поставена под контрол“.

Сега отговарят прокурорите от Специализираната прокуратура, с анализ на функционалната си независимост, демокрацията и други темели на държавността. Гръмките разследвания, прицел на повечето публични скандали, са именно на тази прокуратура. В резултат на претърсванията на „Дондуков“ -2 те повдигнаха обвинения и на президентския секретар Пламен Узунов – за разменяни информации от БТА с Пламен Бобоков, както и на съветника на Радев Илия Милушев – за тайни документи, които целяли да провокират дисциплинарни проверки срещу шефа на разузнаването.

Публикуваме пълния текст на декларацията, изводите са за вас.

Декларация на прокурорите в Специализираната прокуратура

Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Наред с това в ЗСВ изрично е посочено,че съдебната власт е независима държавна власт,която защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, а правосъдието  се осъществява в името на народа. При осъществяване на функциите и задълженията си всички прокурори от Специализирана прокуратура се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение, ето защо остро се противопоставяме срещу всички изявления от страна на политически лица, които се опитат да се намесят в работата на прокуратурата и манипулативно да отправят внушения и твърдения за неправомерни действия на магистрати при изпълнение на служебните им задължения.

       Категорично се противопоставяме и на отправеното искане на Президента на Република България за оставка на Главния прокурор, тъй като същото влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт.

Президентът е висш орган и символ на държавността. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения. Една от трите основни функции на президента е арбитражната, чиято цел е осигуряване на нормални взаимоотношения между държавните органи при осъществяване на властта. Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, посредством които се взема отношение  по важни въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на Главния прокурор, реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции. Това е така, тъй като целта би могла да бъде всяка друга, но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи. Ако не искаме да се озовем на погрешен път не следва да забравяме,че демократичния идеал не дефинира демократичната реалност и че демокрацията се заражда и оформя от взаимните влияния между нейните идеали и нейната действителност, както и от подтика на една задължителност и съпротивата на едно съществуване.

Всеки един магистрат от Специализирана прокуратура е положил следната клетва :“ Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!“

Встъпвайки в длъжност президентът на Република България  също е положил клетва цит.: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

Задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да „раздава право“ съгласно действащите в страната закони. Законодателството (чл. 10, ал. 1 от ЗСВ) предвижда като правило, че съдебното производство по наказателни дела е триинстанционно- първоинстанционно, въззивно и касационно, освен ако в закон не е предвидено друго. Според разпоредбата на чл.143 от ЗСВ всички актове и действия на прокурора могат да бъдат обжалвани пред непосредствено по-горестоящата прокуратура, освен ако подлежат на съдебен контрол. По-горестоящият по длъжност прокурор може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи. Писмените разпореждания на съответния по-горестоящ по длъжност прокурор са задължителни за подчинените му прокурори. Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост,произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост, не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето й от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта. Тази  независимост е принцип на правовата държава. При решаването на преписките и делата магистратите се водят от вътрешното си убеждение и закона. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено необходимите условия за свободното от натиск въздействие при решаване на делата и преписките,като функционалният имунитет е предназначен да им гарантира  независимост, при извършване на служебните  действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно,пълно и всестранно разследване.

         Извършвайки действия по разследването, в служебни помещения находящи се в сградата на президентството, магистратите от Специализирана прокуратура са се водили единствено и само от закона, следвайки единствено и само осигуряване на обективно, всестранно и пълно разследване по образувано досъдебно производство.

Категорично считаме, че изявлението на обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава – независимост на съдебната власт.

Заявяваме, че магистратите от Специализирана прокуратура спазваме законите и Конституцията на Република България и не нарушаваме положената от всеки един от нас клетва, но у нас остава съмнението, че призовавайки народа с думите „да изчистим мутрите от прокуратурата“ президентът на Република България е пристъпил положената клетва.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.