Последни новини
Home / Законът / Втори съд отказа да задържи Георги Асенов от ВКП, обявен за „хулиган“ и „разбивач“ на телефони

Втори съд отказа да задържи Георги Асенов от ВКП, обявен за „хулиган“ и „разбивач“ на телефони

Defakto.bg

След СГС, и Софийският апелативен съд отказа на прокуратурата „задържане под стража“ за висшия обвинител Георги Асенов. Потвърдено бе определението, с което той остава без мярка за неотклонение. Окончателно.

Това обяви съставът на Софийския апелативен съд Николай Джурковски – председател, Емилия Колева и Александър Желязков – докладчик.

На 5 юли прокуратурата публично оповести за обвиненията за хулиганство и повреждане на чужда собственост (мобилен телефон) срещу Георги Асенов от Върховната касационна прокутура. В съобщение до медиите разказа и за възникнал конфликт между обвинителя и охранители пред УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен, пред които размахал служебната си карта, ударил с картата по лицето един от тях и счупил в земята мобилния телефон на друг. Както и че заради това в града спешно е бил изпратен екип начело с градския прокурор на София Илиана Кирилова.

Както Де факто писа, на 7 юли съдия Емил Дечев от Софийския градски съд отказа да задържи под стража обвинителя Асенов, нещо повече – освободи го без мярка за неотклонение. В залата самият прокурор от ВКП разказа съвсем друга история – как той, съпругата му и нейната сестра са придружавали 74-годишния му полусляп тъст, който е трябвало да бъде настанен в очната клиника на болницата, а охраната грубо е отказала да допусне придружители, поне да помогнат с носенето на багажа на безпомощния мъж. „Попаднах в ситуация, в която може да се озове всеки български гражданин, а случаят се използва да бъда очернен аз, доброто ми име и репутацията, която съм градил 28 години“, обяви тогава Георги Асенов. Съдия Дечев пък определи, че разследването е водено тенденциозно и спряво висшия обвинител е приложен двоен аршин.

Софийската градска прокуратура протестира това определение пред апелативния съд като неправилно и незаконосъобразно и отново настоя за задържане. Апелативната прокуратура поддържа протеста.

През втората инстанция днес Асенов каза: „Изключително съм омерзен от качеството, в котео се намирам в момента, това е произвол и изцяло лична саморазправа с мен, но причините не се сочат в това производство. То е предупреждение – да видите какво може да се случи на всеки един магистрат и прокурор, който не желае да работи по начина на командно-административния метод“.

Не може да се приеме тенденциозност на прокуратурата, макар че превесът на събирането на обвинителни доказателства е налице, обяви Софийският апелативен съд. Прецени, че поведението на Георги Асенов пред плевенсата болница и позоваването на длъжностното му камество е укоримо, но това е относимо към преценката за нарушаване на Етичния кодекс на българските магистрати, в друго производство (вероятно дисциплинарно – б.р.). В същото време не е налице нито опасност от укриване, нито от извършване на друго престъпрение и обвинителят остава на свобода, без мярка за неотклонение.

Иван Гешев вече поиска от Прокурорската колегия да отстрани Георги Асенов от длъжност до приключване на наказателното производство срещу него. Решението ще се вземе на 22 юли, за да се даде възможност на обвинителя да се защити.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.