Последни новини
Home / Законът / И Русенският адвокатски съвет подкрепи искането за оставки на Гешев и Кирилов

И Русенският адвокатски съвет подкрепи искането за оставки на Гешев и Кирилов

Defakto.bg
Адвокатска колегия Русе. Снимка БРЯГНЮЗ
Данаил Кирилов и Иван Гешев

Русенският адвокатски съвет е подкрепил искането на  петте адвокатски колегии от страната   за оставки на главния главния прокурор Иван Гешев и на правосъдния министър Данаил Кирилов. Решението е взето в понеделник на заседание на Адвокатския съвет на колегията,  съобщава местният новинарският  сайт  БРЯГНЮЗ, като се  позовава на адвокат  Светлин Коларов, и. д.  председател на Адвокатския съвет при Адвокатска колегия – Русе.

В петък колегиите от Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян  изпратиха  подписката с искането за оставки на главния прокурор и министъра на право ъдието  до всички адвокати в страната.
В декларацията до адвокатите и гражданите те заявиха:  Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава, очевидно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е истинската му мисия.  Без да коментираме в подробности този срамен и отвратителен акт, ние, в качеството си на юристи и български граждани, призоваваме г-н Гешев незабавно да подаде оставка като главен прокурор на България, защото, считано от вчера, той няма моралното право да изпълнява тази длъжност. Няма и нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкова грубо Конституцията и правовия ред в страната, няма как да олицетворява институцията, призвана да гарантира тяхното спазване.. Междувременно станахме свидетели и на още едно падение на наш колега, достигнал по описан в басните на Михайловски начин до поста на правосъден министър на България.  В профила си във Фейсбук г-н Данаил Кирилов си позволи, използвайки доста просташки език, неприсъщ на юридическата общност в страната, да коментира събития, касаещи негов колега и предшественик на поста на министър на правосъдието – г-н Христо Иванов. В следствие на това стана очевидно за пореден път, че юридическите знания на г-н Кирилов не съответстват дори в минимална степен на изискванията на заемания от него пост.“
Към призива им вече се приъединиха  много адвокати от цялата страна.  В неделя към Обединение на свободните адвокати (ОСА ) обяви, че  „Последните дни с действията си главният прокурор и министърът на   правосъдието поставят под опасност върховенството на закона в страната и заплашват да отменят основни принципи, върху които е изграден българският правов ред„.  Като подкрепиха призива за оставки, те се обявиха срещу грубото нарушаване на презумцията за невиновност и арестите на адвокати.  Това се превръща в  опасен за демокрацията прецедент заявиха  и  от Софийския адвокатски съвет.
С остра декларация за „ безпрецедентните действия на Прокуратурата от последните месеци“ в петък излезе и  Висшият адвокатски съвет (ВАдС), който също се обяви против  изнacянaтa oт дъpжaвнoтo oбвинeниe  подбрана инфopмaция oт делата, без да се съобразява с пpeзyмпциятa зa нeвинoвнocт и практиката на Европейския съд по човешките права. „Cиcтeмнo e нapyшaвaн и   Диpeĸтивa 2016/343 нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт и нa Cъвeтa oт 9 мapт 2016 зa пpeзyмпциятa зa нeвинoвнocт, cпopeд ĸoятo  пyбличнитe opгaни нe мoгaт дa пpeдocтaвят инфopмaция нa мeдиитe, чpeз ĸoятo дa coчaт oбвиняeми лицa зa винoвни„, заявиха зaщитницитe.

Адвокатите предупредиха за  ефективни протестни действия,  докато двамата не подадат оставка.   Ако протестът на адвокатите се превърне в национален,  това  означава, че правораздаването в страната спира,  коментираха пред Де Факто юристи.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.