Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата публикува телефонни разговори на Васил Божков, изявление на Сийка Милева

Прокуратурата публикува телефонни разговори на Васил Божков, изявление на Сийка Милева

Defakto.bg

От разследване на  престъпление срещу републиката прокуратурата публикува записани разговори на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и лице, за което от спецобвинението уточняват, че вероятно е депутатът от БСП  Александър Паунов.

Разпространяването на записите бе предшествано от изявление на говорителя на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева: „Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля, всеки български гражданин да си отговори на въпроса, това ли искам. Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднатите от тях стотици милиони, дори и милиарди левове„.

Предоставените от Специализираната прокуратура доказателства ясно ще покажат как представители на организираната престъпност, действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система, с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост, каза Милева.

Става дума за записи, направени с прилагани спрямо Васил Божков специални разузнавателни средства. Те са от дните на протестите. От тях прокурорите са разкрили, че на 10 юли обвиняемият Васил Божков търси Огнян Стефанов и коментират протестите, главният прокурор и премиера.  Божков казва, Гешев не ни е проблемът, ако спечелим властта, ще му орежем правомощията без Конституцията, както го направихме, ще го направим фигурант, какъвто е и президентът, след което обяснява, че основната му тактика е да удари Владислав Горанов и от там Бойко Борисов.

На 12 юли Божков отново говори с Огнян Стефанов като обяснява, че сега протестът трябва да е до дупка, за да се мачка Бойко Борисов. Правителството трябва да падне, трябва да падне и Гешев, казва в разговора, след това коментира какво ще се случи ако се стигне до служебно правителство, а ако в първото правителство повече от половината хора на Радев бяха хора на Шиши, казва в разговора Васил Божков.

Прокуратурата обяснява, че публикуването на записите е с разрешение на наблюдаващия прокурор, както и  „с оглед на особения обществен интерес на делото и съзнавайки отговорността си пред българските граждани и обществото за запазване на правовия ред в страната, както и при спазване на закрепеното в чл. 41 от Конституцията на Република България, право на българските граждани да бъдат информирани“.

Почитаемата прокуратура   информира още, че особеният ни  обществени интерес е насочен  към „току-що“ образуваното от нея досъдебно производство. То е на база на отделените материали за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс. По него се  предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, посочват прокурорите.  Очевидно досъдебното производство е срещу Васил Божков.

Записите може да видите тук

Сийка Милиева в специално изявление:

Днес българската прокуратура е подложена на безпрецедентен, не само политически натиск.

 

Всяка съдебна система, основана на върховенството на закона, се нуждае от силни, независими и безпристрастни прокурори, които са готови да разследват лица, независимо от тяхното положение или влияние в обществото. Това е така, защото поддържането на независимо обвинение трябва да е в интерес на обществото, а не на лица с власт, финансов ресурс или други позиции.

Европейският съд по правата на човека и основните свободи подчертава, че „в едно демократично общество, както съдилищата, така и разследващите власти, трябва да останат свободни от политически натиск“.

Днес българската прокуратура е подложена на безпрецедентен, не само политически натиск.

В този момент, в който правя това изявление, наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура по новообразувано разследване издават разрешение по чл. 198 от Наказателно- процесуалния кодекс. То ще позволи в следващите часове на българската общественост да станат достояние доказателства за опити на обвиняеми лица за организирана престъпност, бих ги определила като безпрецедентни опити, за избягване търсене на наказателно преследване спрямо тях от извършените от тях  множество тежки престъпления. Това българската прокуратура ще направи с оглед отредената й от Конституцията на страната роля на пазител на обществения интерес и в името на върховенството на закона!

Сега ще бъде публикувано съобщение на Специализираната прокуратура за образувано разследване по Глава Първа от Наказателният кодекс на РБ. Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние. Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти и с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля, всеки български гражданин да си отговори на въпроса това ли иска. Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони дори милиарди левове.

Българската общественост има правото да знае как обвиняемият Васил Божков и подсъдимият Цветан Василев си партнират с „честни“, в кавички, политици и „свободни“, отново в кавички, журналисти. Вярвам, че след като разбере истината, всеки български гражданин ще направи своя информиран избор и ще избере на коя страна да застане – на страната на извършителите на престъпления или на страната на закона! Изборът, пред който е изправено цялото българско общество, в това число и прокуратурата, е да възродим държавата, осигурявайки върховенството на закона или да се подадем на натиск и да позволим грабежът да продължи.

Чакаме и отговор от Президента на Република България. Как концепцията му за „прокурорски рекет“ и за „мафията“ в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни.

Цялото изявление тук

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Един коментар

  1. Колкото автентичността с шкафчето на премиера.Същото и с този запис нищо не ми говори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.