Последни новини
Home / Актуално / Смело прокурорската колегия на ВСС се зае с уволнението на следователя Бойко Атанасов

Смело прокурорската колегия на ВСС се зае с уволнението на следователя Бойко Атанасов

Defakto.bg

     Как Северна Корея, БКП – КПСС и законът РИКО  послужиха на обвинението срещу магистрата

Прокурорска колегия на ВСС

На Прокурорската колегия (ПК) на ВСС се предлага  дисциплинарно  уволнение на следователя Бойко Атанасов.   Когато преди близо месец стана известно поредното образувано дело срещу столичния следовател, ВСС не обяви за какво е то.  Разбра се само, че  става дума за трансформация на  друго производство срещу магистрата от директния му ръководител – градския прокурор на София, който обаче е ограничен от закона да налага по-високи наказания от  „забележка“.  Прехвърлянето на делото във ВСС вещаеше  по-тежки санкции, но едва след проучването,  Де Факто се убеди в това –   предложението до колегията е на градския прокурор на столицата Илиана Кирилова и е мотивирано със „скандални“ коментари и позиции на следователя.  Според прокурорите във Висшия съдебен съвет, които са възприели предложението на Кирилова,  Атанасов  не може да критикува и да изказва мнения нито за съдебната власт, нито главния прокурор, камо ли за министър председателя.  А да  декларира пред „чужди“ съдилища възгледите си за онова, което не е тайна в България, е недопустимо прегрешение и нарушение на етиката на магистрата. Българският  магистрат  е длъжен да брани престижа на съдебната власт и демокрацията в България, казват прокурорите.  Независимо от реалната ситуация.  Другото е непростимо!

 

Следователят Бойко Атанасов

Прегрешенията на следователя

Две са провиненията на следователя Бойко Атанасов заради които се предлага да бъде уволнен – едното е  интервю от 19 февруари т.г.  в предаването „Делници“ по  телевизия „Евроком“,   а второто – за подписана от него декларация  до амеркански съд  в Ню Йорк по повод иска на три фирми  срещу физически и юридически лица в България по закона „РИКО“.

Поред:

Пред  телевизия „Евроком“  Бойко Атанасов заявява, че като професионалист, на когото целия жизнен път е преминал в следствието, не може да спести мнението, че: „ .. Борба с корупцията в България няма!“   Не пести и виждане, че  разделението на властите е илюзорно,   един модел в който се прехвърля „топката“, според потребностите на властимащите.  Дава пример. „ Онзи ден бяхме свидетели на едно изпуснато изречение от премиера, че се бил разбрал кого да смаже с главния прокурор – това звучи зловещо! (…) Това звучи като една инквизиция!“, коментира следователят.   „От тук нататък очевидно вървим по стъпките на Северна Корея ,  а “ това говори за хаос, безпринципност, липса на всякакъв управленски подход и тотално падане на най-ниско ниво“, обобщава той.

В разговора следователят  коментира срещите в провинцията на Иван Гешев с местни представители на изпълнителната власт.   „…Виждаме, че главният прокурор си организира едни партийни събрания с кметовете, които бяха … просто не се аплодираше и не се викаше БКП, КПСС, както беше навремето. „Прокуратурата не  функционира в законовия си порядък“, казва Атанасов.

Тогава  Бойко  Атанасов коментира и оповестените звукозаписи от СРС на президента Румен Радев от спецпрокуратурата. Категоричен е:  „…Прокуратурата наруши закона!“ Това е очевидно  престъпление, което няма да бъде разследвано, защото „ стана именно в Прокуратурата!“

Възмущение

Прокуроската колегия, възприела предложението на ръководителя на СГП,  е меко казано възмутена от изказаните мнения на магистрата.  В подкрепената оценката за   интервюто се казва: „На  телевизионната аудитория се внушава на една превратна представа за правомощията на главния прокурор и на прокуратурата като цяло“.  Според кадровиците:  „С  действията и поведението си извън службата магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за независимостта на съдебната власт“.  Вместо това Атанасов  нарушава този престиж с „недостоверни, спекулативни, целящи да създадат невярна представа за дейността на ПРБ при констатиране на корупционни действия на изпълнителната власт“ , четем в предложението за неговото уволнение.

Изявленията на следователя,  че реалното разделение на властите е оплетено в задкулисни  съображения,  са оценени  като „ умишлено  изопачаване на фактическата ситуация в страната“. С тази „превратна“ информация, ( която в случая не е друго, а  мнение, защитено от конституцията), Атанасов е нарушил  „ принцпите за почтеност и благоприличие“.

Колегията показва непримиримост и към критичните забележки на  следователя към Иван Гешев, че от него се очакват анализи и решения за предотвартяване на високата престъпност на властта, а не събрания с кметовете по места, където си има органи на  полиция и прокуратура за противодейстиве на битовата престъпност.

Отговорът е:  „Вместо на обществеността да се представя полезна, своевременна, разбираема /надлежна информация, твърденията на следовател Б. Атанасов в телевизионното предаване, че главният прокурор провежда с кметовете партийни събрания,  внушенията че тези събрания са като тези преди демокрацията и че това е в разрез с правомощията на Прокуратурата се явяват неоснователни, недостоверни и са в разрез  Кодекса за етично поведение на българсикет магастрати“.

Следователят е нарушил етиката, като е определил срещите на главния прокурор с кметовете като  „партийни събрания“ и е „внушил свързаност на главния прокурор Иван Гешев с предишни недемократични управления на страната, на които се очакват аплодисменти и призиви „КПСС, БКП“. Това не е в съответствие „с изискването за колегиалност“, мотивират исканото за уволнение  прокурорите.

Сред множеството аргумените за нарушения на етиката, вежливостта, толерантността,  благоприличието  и пр., четем, че  „внушенията на Бойко Атанасов  за липса на демократичност в страната и сравняването на България със Северна Корея, са „в разрез с правилата за ненамеса в политическия живот на страната“. Изпуснатото от премиера изречение, че „ се бил разбрал кого да смаже с главния прокурор и коментарът, че това звучи „зловещо“ , било злепоставящо и „невярно внушение“, че  премиерът казва на главния прокурор кого да „смаже“.  Прокурорите са шокирани от сравнението на следователя,  че  „България заприличва на „Северна Корея“ – оценката е безапелационна –  нарушение на етичните правила!

Особено усърдие се забелязва и по повод  изявлението на следователя, че прокуратурата незаконно е оповестила записи със СРС от разговори на прездинета с и фактът, че няма кой да потърси отговорност, защото нарешунеието се извръшва именно от стражите на законността. „ Б. Атанасов с това си изявление предоставя невярна информация във връзка с предвидения и в НПК процесуален ред по чл. 198 от НПК и пряко нарушава правилото на чл. 3.3 от КЕПБМ.“   И тук оценката е еднозначна –  нарушил е и етичните правила, като е казал,  че публикуване на звукозаписи от Прокуратурата, е престъпление, което не се разследва. (Като че ли се разследва!)

      Законът РИКО

 Второто прегрешeние на магистрата изглежда още „по-нетърпимо“  – Атанасов е подписал декларация до Окръжен съд на САЩ, Южен окръг пред който е  заведен иск по закона РИКО от три фирми срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски. Законът РИКО дава възможност на лица, претърпели вреди в резултат на определени престъпления, да предявят иск в съда срещу виновните и да искат обезщетение за тези вреди.   Такива декларации са подадени от още двама български граждани.

Под какво се е подписал Бойко Атанасов?

Пред щатския съд той е декларирал, че заведеното дело попада извън юрисдикцията и обсега на българските съдилища. И казва,че: „А ако исковете по закона РИКО бъдат изслушани в България, ищците няма да бъдат третирани на равна основа с ответниците“.

Българското обвинение  е  скандализирано,  че  пред американски юристи той казва:  „Операциите на  Българската прокуратура често са поставяни под въпрос в  светлината на правомощията й да започва разследвания и да повдига обвинения за пране на пари и корупция в полза на всеки български олигарх, който трябва или да елиминира конкурентите си, или да развива икономическите и/или политическите си интереси. Това е „поради простата причина, че именно те (олигарсите) имат последната дума по въпроси, като например кой ще бъде избран за Главен прокурор и какви въпроси ще решава последният, кой ще бъде назначен за административен директор на някоя от прокуратурите или на който и да е съд, както и кой ще се изкачи по стълбата на кариерата в съдебната система“.  За пример  на  влиятелен олигарх  Атанасов е  посочил  ответника пред щатския съд Делян Пеевски и  „ изпълняващият длъжността премиер Бойко Борисов, който е министър-председател в три кабинета…“

Със  самия факт на подаване на декларация пред съдебен орган на чужда държава и изложените в нея тези, следовател Бойко Атанасов е допуснал нарушения на  Етичния кодекс, е заклюението на ръководителя на  СГП Илиана Кирилова.  С подадената декларацията пред американски съд, Атанасов е накърнил  престижа на съдебната власт“ и то в „частен интерес“,  пише в предложението за уволнение. И още – никаква етика, никаква безпристрасност!

Любопитно е , че  безпристрастната оценка на следователя се дължи на обстоятелството, че за декларацията на Атанасов  прокуратурата научава от сайта „Монитор“, близък до ответника по делото Делян Пеевски.  Сайтът е публикувал и цялата декларация, която със сигурност  не му е „доставена“ от щатския съд, а тъй като  тя надлежно е приобщена към материалите по делото,  Атанасов вече е поискал и разпит нна Делян Пеевски, като се позовава на правото си на защита.

В декларацията до щатския съд се казва още:

„…Всеки път, когато съдия, магистрат или политик, представител на НПО или адвокат се осмели дори да се опита да промени статуквото и действията му влязат в конфликт с интересите на тази паралелна държава, той или тя ще бъде мощно атакуван/а с пълната власт на паралелната държава, която никога не пропуска да използва всички държавни инструменти заедно с инструментите на организираната престъпност.“, заявява Атанасов. 

Добавя: „ Всеки  магистрат, политик, представител на НПО или адвокат ще бъде принуден да сключи „сделка“. Ако откаже да се подаде на натиск, срещу „непокорното“ лице се образуват различни наказателни, административни или дисциплинарни производства от всякакъв вид, като същевременно то се поставя под наблюдение чрез следене, подслушване, изнудване или претоварване с работа, дела и т.н., като по този начин ефективно се възпрепятства това лице да работи срещу интересите на паралелната държава.“.

Абе, не е така, смятат прокурорите.  Твърдят го, но не го доказват.

Поредното дисциплинарно производство срещу столичния  Бойко Атанасов идва след като Върховният административен съд отмени друго дисциплинарно наказание на следователя, наложено миналата година – намаляването на заплатата му с 15 %, задето през 2017 г. не е работил активно по пет дела. Върховните съдии откриха друго – че за този период Атанасов е получил отлична атестация за работата му, а тематична ревизия не е открила пропуски. Както и че забавите по две дела, на които е наблегнал дисциплинарният му състав, не са по вина на следователя.

Следователят е популярен с това, че не мълчи за заверите, шпицкомандите и сие тайнства, скрити зад следствената  тайна.  Никога не е крил нито мнението си, нито подписа си с убеждението, че е свободен  човек с право да анализира, коментира и изказва мисли за професионалното поприще, на което е посветил живата си.  На светло. И без страх.

Оказва се обаче, че цената за това е скъпа.

Още повече, че у нас прокуратурата осветлява на мига смразяващи разкрития за корупция по високите етажи,  чекмеджета с пачки, къщи по чужбините, разкази за джуджета и  еталони на грабежа, полицейски побойща и използване на сила над благоприличието и закона.  Спазва и мярата на „редното“ и „нередното“, естествено и презумията за невиновност, никога не преследва за „неправилно“ мнение, е, понякога се налага да настъпи Конституцията, но е така само защото някои държавници са се самозабравили и вместо да подкрепят тоталното единство на властите заради стабилността,  си позволяват критики,  особено срещу една от тях.

И заблуждават народа да ги харесва. Непростимо.

 

About Лилия Христовска

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Един коментар

  1. Прокурорската колегия, вместо да напада следовател Бойко Атанасов, по-добре да прочете декларацията на УС на Съюза на съдиите, в която между другото се казва: „Съзнаваме колко е уязвимо служебното положение на редовите прокурори и следователи, поставени в трудната дилема –дали да са лоялни на вътрешнослужебната йерахия или да изпълнят закона. Но винаги има начини за изразяване на съпротива и за промяна. Не позволявайте да Ви противопоставят на гражданите!“ Цялата декларация е публикувана на адрес: http://judgesbg.org/wp-content/uploads/2020/07/deklarazia_13072020.pdf?fbclid=IwAR0E_QgbvGKbnZpxPcWSmXlvGhxYTgm0CgOs2hEZVdduC6NHZOnff6e70ls

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.