Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия се възмути от опит да я вкарат в „защита на прокуратурата“

Съдийската колегия се възмути от опит да я вкарат в „защита на прокуратурата“

Defakto.bg

Независимият съд не може да бъде замесван в това! – гласува мнозинството

Неочакван, но принципен дебат се разгоря на финала на днешното заседание на Съдийската колегия. А поводът му бе „положението“ в държавата, отправената от Боян Магдалинчев миналия петък спешна покана за среща към президента (по повод „ескалиращите обществени реакции и натиска върху съдебната власт“, без инициативата да е обсъждана с всеки от кадровиците) и най-вече свиканият за утре извънредно Пленум на ВСС, предшестван от получавани sms-и.

В дневния ред на Пленума, свикан от правосъдния министър Данаил Кирилов, има само една точка: „Декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 13.07.2020 г. за институционална реакция на Пленума на Висшия съдебен съвет„. От което се разбира, че явно целта е целият ВСС, с участието на съдиите в него, да застане зад оповестената вчера декларация на прокурорите от съвета. Неин прицел са исканията за оставка на главния прокурор от президента и от адвокатски колегии, окачествени като „безпрецедентна атака срещу независимостта“.

В sms-ите пък членовете на Съдийската колегия са били уведомявани и за валящите декларации от прокуратури в страната в подкрепа на Главния.

Вчера пред БНР представляващият съвета изрази и мнението си, че няма основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста. То не бе коментирано днес.

Дебатът бе подет от Боряна Димитрова, която настоя да разбере кой е решил да се отправя спешната покана до Румен Радев и кой си позволява да говори от нейно име? Адресат бе основно представляващият ВСС Боян Магдалинчев, с въпроси „защо си позволявате да ни вкарвате в това?!“

Оказа се, че решението за поканата е на Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова, екипът на ВСС за „реакция при кризи“.

А Димитрова предложи Съдийската колегия да защити независимостта на съдиите и да откаже да участва в утрешния Пленум. После предложението се видоизмени – колегията да е единна в становището си за ненамеса в прокуратурата.

Президентът може да говори политически. Но ние в този дебат не можем и не бива да влизаме заради нашите колеги, при които ще бъдат внесени делата от прокуратурата. Затова предлагам да изразим становище, че ще останем независими към политическите процеси, които се разразяват в България, и за ненамеса в прокуратурата, единственият призив, който можем да отправим, е за мир и диалог. Не беше редно да бъдем замесвани така!“, каза Боряна Димитрова.

Атанаска Дишева попита Магдалинчев дали, „ако президентът случайно се беше отзовал, щяхте да поканите всички членове на ВСС или, както обичайно, само някои“?

„Естествено, че всички, г-жо Дишева!“, отвърна представляващият.

„Не ви вярвам“, реагира Дишева.

Красимир Шекерджиев: „Не разбрах какво ще правим утре, не е мястото на съдиите на Пленум, на който ще се защитава декларация на прокуратурата! Какво излиза – в единия случай да вземем страната на прокуратурата, в другия – да вземем страна на друг? Съдът не може да взема страна, не знам защо г-н Магдалинчев ни замесва, нашето място не е на онази маса утре!“

Даниела Марчева: „Да се обединим в решение да не се изразява реакция от страна на Съдийската колегия като орган при участието в Пленума на ВСС утре. Споделям недоволството на колегите от това как се упражняват правата на представляващия ВСС. Когато се обсъждат законопроекти в НС ние знаем за това. Нека отстояваме независимостта и неутралитета на съда!“

Лозан Панов: „Поне стана ясно какво се е случило в петък, чия е била идеята, каво се е целяло, както и че утре има свикан Пленум, сега го разбираме, свикан от г-н Кирилов“.

Олга Керелска: „Смутена съм, г-н Магдалинчев не може да предприема такива действия, като отправя покани от името на целия ВСС. Но защо чак сега вземаме отношение по този въпрос? Неведнъж г-н Магдалинчев в негови интервюта си е позволявал да говори от името на ВСС и да изказва тези, които аз например не споделям….Нека вземем отношение и за поведението на главния прокурор“.

Севдалин Мавров: „Да приключим този дебат, г-жа Димитрова да припомни казаното от нея и да пристъпим към гласуване на нашето отношение към ситуацията в момента“.

Георги Чолаков: „Изцяло ще подкрепя предложението на Боряна Димитрова – Съдийската колегия не е органът, който да защитава независимостта на прокуратурата и това трябва да е нашето становище, което ще изразим на Пленума. Не защото ни е страх от главния прокурор, а защото не е наша работа“.

Атанаска Дишева обяви, че тя лично утре ще отиде на Пленума и ще изкаже и личното си мнение.

Боряна Димитрова: „Докато прокуратурата не внесе в съда материалите, по които работи, ние сме длъжни да пазим българския съд от вляние и да пазим независимостта му. Не исках да тричам г-н Магдалинчев и  г-жа Пашкунова, исках да разбера кой и защо говори от наше име. Не говорим за това да не участваме в Пленума утре, но е редно Съдийската колегия в такава ситуация да има обща визия по въпроса“.

Предложи следната позиция: Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет като представител на българските съдии отстоява тяхната независимост чрез изразяване на индиферентно отношение към политическите процеси в страната и ненамеса в работа на Прокуратурата на Република България. Призоваваме към мирен и цивилизован диалог между институциите и гражданите на държавата.

Тя бе гласувана със 7 „за“ – Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Севдалин Мавров, Боян Магдалинчев, Георги Чолаков, Драгомир Кояджиков.

Останалите – Панов, Дишева, Керелска, Пашкунова казаха, че по принцип са „за“. Но не е редно да имат „предварително становище“, без да са наясно с предмета на утрешния Пленум. „Няма никаква пречка колегията утре да запази мълчание по предложението за институционална реакция в името на запазването на независимостта на българския съд. Но това не може да е препятствие утре членове на колегията да се изкажат индивидуално“, каза Цветинка Пашкунова.

Стефан Гроздев пък обяви, че „ние наистина не знаем какво точно гласуваме“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.