Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Гешев превърна прокуратурата в придатък на политическата власт

Бойко Рашков: Гешев превърна прокуратурата в придатък на политическата власт

Defakto.bg

Иван Гешев е превърнал държавното обвинение в придатък на политическата власт, коментира доц. Бойко Рашков пред БТВ.  Рашков вече е  част от правния екип на президенството, а от  изявлението му се разбра, че поканата за участие е  получил от проф. Емилия Друмева, която е секретар на правния отдел там.

По повод безпрецедентното влизане на прокуратурата с въоръжена охрана в президентството, където извърши обиски и арестува двама съветници на Радев, Рашков коментира, че:  „Влизането на прокуратурата в президентството предизвика много въпроси – единият от тях е защо трябваше да се вдига шум.  По правило шумотевицата у нас е привилегия на българските политици. По такъв начин те отключват доверие на гражданите към собствените си действия и очаквания в посока евентуални политически събития,  избори и т.н.“

Това обаче не е характерно за  органите на разследване в нашата страна нито на пракитика, нито на теория,   подчерта  Рашков.   „Тази практика, която обслужва само политически интреси и нищо друго,  бе въведена през последните два мандата на главните прокурори Сотир Цацаров и с по-голяма сила от Иван Гешев. Нашите главни прокурори все едно не са завършилиправо, добави Рашков.  „Процесуалната дейност, която трябва да се извърши в една административна сграда, е известно как се осъществява по закон и не е нужно да се вдига такъв шум, освен ако не се преследват чисто  политически интереси„, заяви той.

Коментира и „разкритията“ на прокуратурата в президентството. „Какво престъпно има в това, че в един кабинет е намерено съдебно решение, което не е подписано и подпечатано“, каза той, категоричен, че в това „няма нищо престъпно“. “ Когато един гражданин се сдобие с решение на някой съд, това е публична информация и няма нищо класифицирано“, обясни Рашков.

Категоричен е, че  Иван Гешев е превърнал държавното обвинение в придатък на политическата власт. Правото не допуски двойни стандарти, каза Бойко  Рашков, но прокуратурата недопустимо ги е въвела, заяви той.

По повод изявлението на главния прокурор, че  президентът Радев е застанал на страната на бегълците от правосъдие, Рашков заяви:  „Беглецът, който сега е в Азия, беше тук до неотдавна. А извършените от него деяния, за които е обвинен, са извръшени  по времето на Владислав Горанов, пред очите на Бойко Борисов, Иван Гешев, Сотир Цацаров, със знанието ва Менда Стоянова, пресаташето на премиера и много други„, подчерта той, визирайки бизнесменът Васил Божков.

Изведнът, оказва се, че държавните органи, които много добре знаят, че 5 години не се плащат съответните такси,  които те искат, започват да преследват човека, с който са си говорил по телефона и общували по различен начин, продължи Рашков. „Защо Цацаров, Гешев, министрите на вътрешните работи на Бойко Борисов допуснаха това и позволиха този човек да избяга от България и да се намира в Дубай откъдето прави  това което иска“ , попита Рашков.

Редно е в тази хронология да се  поставя  въпроса има ли отговорност  президентът за този човек, каза той.

По думите му във всяка цивилизована държава принципалът, който ръководи Комисията по хазарта, при загуба от 700 млн. лв., ако е така, следва да подаде оставка. „А ако има прокуратура, не като Гешевата,  да бъде подведен под наказателна отговорност„, категоричен бе бившият шеф на Бюрото за контрол на СРС.

Това е истината, която никой не иска да каже на глас, заключи Рашков.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.