Последни новини
Home / Законът / Един обвинен за хулиганство край парламента снощи, прокуратурата чака проверката на МВР за полицейското насилие (допълнена)

Един обвинен за хулиганство край парламента снощи, прокуратурата чака проверката на МВР за полицейското насилие (допълнена)

Defakto.bg

Един засега е обвинен за снощните събития край сградата на парламента на „Батенберг“, бившия партиен дом. Това стана ясно на брифинг на СДВР днес.

На шестия ден от мирния гражданския протест на него се появиха лица от футболни агитки, след 22 часа край централния вход на сградата бяха хвърлени бомбички и червена боя, замеряни и счупени стъкла на вратите. Това са провокатори, реагираха протестиращите. Това, оказа се, е и мнението на полицията. За ескалация и провокации говори в парламента днес и вътрешният министър Младен Маринов.

Задържаните снощи са били шестима, днес след преглед на всички видеоматериали са били установени още 7 съпричастни към вандализма, определен от директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев като „опит за метеж“. Един пострадал полицай е в болница, друг с порезни рани.

Единственото повдигнато обвинение е за хулиганство по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс – съпроводено със съпротива срещу орган на власт или отличаващо се с „особен цинизъм и дързост“, обвиняемият е задържан с постановление на прокурор за 72 часа. Име не бе назовано. Признато бе, че част от „установените“ са от футболни агитки, някои имали регистрации за разпространение на дрога и за нанасяне на телесни повреди.

По-късно дойде съобщение от Софийската районна прокуратура:

„На 15.07.2020 г. Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Л. В., на 25 години, за престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Л. В. е обвинен в това, че на 14.07.2020 г. в гр. София, пл. „Княз Александър I“, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на публично място хвърлил бутилка, която счупила едно от стъклата на входната врата на западния вход на сградата на Народно събрание 2, след което нанесъл няколко ритника по същата врата, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – по време на масов граждански протест, в обстановка отличаваща се с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, като с действията си изразил абсолютно незачитане на правните норми и на мирно изразяване на гражданска позиция и форма на протест. За извършеното от обвиняемия престъпно деяние, законът предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият има криминална проява за извършена лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 15.07.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Л. В. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

На големия въпрос а какво става с вандалите от другата страна, униформените, които блъскат, повалят, ритат и пребиват участници в протеста миналия петък ясен отговор отново не бе даден. Георги Хаджиев каза, че продължава разпоредената от него на „комисия от четирима отговорни служители“ проверка. Срокът й по норматив бил 30 дни. Отстранени от работа униформени по този повод няма. Конкретна информация днес не бе дадена на депутатите и от министъра Маринов. 

Въпросът бе зададен и към присъствалия на брифинга прокурор от СРП – още повече, че там вече обвиниха именно по чл.325, ал. 2 НК един от пребитите – 29-годишният Димитър Педев, който се оказа в спешното отделение на „Пирогов“ окован с белезници, а обвинението дори се канеше да иска от съда най-тежката мярка за него (накрая му определи 1 000 лева гаранция). На въпроса няма ли прокуратурата да се задейства и спрямо биячите в униформи, отговорът бе, че чакат резултатите от проверката на СДВР. А старши комисар Хаджиев обяви, че на инструктаж на всички е наредено да не прилагат физическа сила и да не ползват помощни средства, освен в крайни случаи.

Любопитен бе и друг детайл – директорът на столичната полиция каза, че с постановление на Специализираната прокуратура им е възложено издирване на лица, които „се опитват да вандалстват и да опорочават протеста“.

Старши комисар Хаджиев се зарече: „Българската полиция е на протеста, за да гарантира правата и свободите на гражданите, ние сме там като гарант и няма за позволим определени групи да опорочават мирния протест“.

Денят днес започна с акция за „масово пиене на кафе с Делян Пеевски“ в хотел „Берлин“ в Бояна. Вратите на хотела обаче са останали плътно затворени и със спуснати бариери, депутатът от ДПС, очаквано, не се е появил.

„Изненада ще бъде, ако г-н Пеевски не се появи. Искаме да го попитаме каква е причината той да не посещава парламента, как се справя с работата от Дубай. Сега в кризата с коронавируса много хора започнаха да работят т.нар. home office. Искаме да го попитаме как се справя той с „Дубай офис“. Имаме и много други въпроси към него, но нека да видим как ще тръгне разговорът“, обявиха по-рано събралите се отпред младежи пред БНР.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.