Последни новини
Home / Законът / И Адвокатска колегия – Враца подкрепя призива за оставки на главния прокурор и на министъра на правосъдието

И Адвокатска колегия – Враца подкрепя призива за оставки на главния прокурор и на министъра на правосъдието

Defakto.bg

Адвокатският съвет към Адвокатска колегия Враца с пълно единодушие е приел решение да подкрепи  изцяло позицията на Адвокатска колегия Пловдив за незабавни оставки на Иван Гешев и на  Даниел Кирилов от заеманите от тях постове.  До момента позицията на  пловдивската  колегия събира подкрепата  колегиите от  Стара Загора, Благоевград, Хасково, Смолян, Русе, адвокатите от ОСА и адвокати от цялата страна.

Повод  за адвокатското недоволство стана прокурорската акция в президентството от миналия четвъртък с многобройна и въоръжена охрана, която адвокатите определят като  “безпрецедентно”  поругаване на Конституцията. ” Без да коментираме в подробности този срамен и отвратителен акт ние, в качеството си на юристи и български граждани призоваваме г-н Гешев незабавно да подаде оставка като главен прокурор на РБ, защото считано от вчера (четвъртък) той няма моралното право да изпълнява тази длъжност. Няма и нужната легитимност, доколкото човек погазил толкова грубо Конституцията и правовия ред в страната, няма как да олицетворява институцията, призвана за гарантира тяхното спазване“.  Оставката на Данаил Кирилов е поиската заради некомпетентност да заема поста.

Българската адвокатура не може да стои безучастна, когато се поругават по безпрецедентен начин държавните институции и правата и достойнството на българските граждани, се каза още в позицията на пловдивските адвокати.  “Поради това ние апелираме за незабавни оставки на г-н Иван Гешев и на г-н Даниел Кирилов от заеманите от тях постове! В противен случай, заявяваме готовност за ефективни протестни действия в рамките на позволените от закона такива, до подаването на оставки от посочените две лица”.
Те отправиха апел  към всички колегии и колеги в страната, “които се чувстват обществено ангажирани и отговорни, да изразят своята позиция по поставените въпроси и да се включат в борбата за спасение на достойнството на българската нация, както са правили предшествениците ни много пъти преди нас! ”  Цялата позиция тук 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.