Последни новини
Home / Актуално / Кратко разяснение за мафията *

Кратко разяснение за мафията *

Defakto.bg

Даниела Доковска

„Ако държавата е слаба, мафията е силна“, каза днес един депутат от управляващата партия в парламента. Прозвуча като формула.
Обаче когато депутатите използват думи, които не разбират, най-често изпадат в неловко положение.
Мафията е силна не защото държавата е слаба, а защото държавната власт участва в нея. „Мафия“ означава срастване на организираната престъпност с властта. Така че мафията е възможна само, ако властта е мафиотизирана.
Мафията не може да функционира без участието на държавата. Силната мафия включва в себе си цели структури и звена на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. По думите на Джовани Фалконе „мафията диктува условията в политиката, а не обратното“. Така че, объркали са се господа управляващите.
Мафията съществува поради това, че те участват в нея.
Мафията трудно се разследва, защото има високопоставени членове и покровители. Мафиотите са обвързани с клетва за вярност и мълчание – „омерта“. Издайниците са обречени на мъчителна смърт.
Мафиотите дори не признават, че мафията съществува. Спомняте ли си думите на гангстера–активист Джо Коломбо: „Мафия ли? Какво е това мафия? Няма такова нещо!“.
Затова най-ценни в мафиотските дела са показанията на разкаялите се мафиоти.
Мога да цитирам например разказа на един мафиот, пресъздаден в книгата „Коза Ностра. Съдията и „мъжете на честта“. Тя беше издадена на български език през 1993 г. от издателска къща „Петекс-Petex“.
Книгата съдържа следния автентичен разказ на Джовани Фалконе:
„Един колега от Рим през 1980 година се срещнал с известния Франк Копола, наскоро задържан, и го провокирал:
– Синьор Копола, какво е мафия?
Старият Копола размислил и отговорил:
– Господин съдия, в този момент трима съдии желаят да получат поста прокурор на републиката. Единият е много умен, вторият се крепи на партиите в правителството, третият е празноглавец. Кой смятате ще бъде избран? Празноглавецът. Ето това е мафията…“

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

ССБ към управляващите: Пълното разделяне на ВСС на два отделни съвета ще капсулира съсловията във вреда на правото

„..Преди обсъждането на конкретното съдържание на законопроекта дължим да подчертаем убеждението си, че необходимите изменения …

2 коментара

  1. Димитров

    Така направените разсъждения по никакъв начин не изключват мафиотските контакти в президентството. Така, че протестиращите няма да сбъркат, ако към исканията за оставка прибавят и президента комунист, разединяващ нацията ни и вземащ страна на престъпни милионери работещи зад граница срещу държавата ни. Повече от ясно е, че действията на Гешев предизвикват огромен страх сред тези които ограбиха България чрез мафиотската приватизация и сега плащат с ограбеното за да спрат разследванията, а президента е идеалната маша за реализиране на пъклените им планове.

    • Франк Копола

      Млъкни бе гербаджийски провокатор. Та нали всичките вие гербери гнусни сте до един от котилото на ЦК. За тиквата даже да не говорим, падарин на правешкия циганин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.