Последни новини
Home / Законът / Апелативният специализиран съд отмени прекратяването на делото срещу Арабаджиеви, върна Маринела зад решетките

Апелативният специализиран съд отмени прекратяването на делото срещу Арабаджиеви, върна Маринела зад решетките

Defakto.bg

Апелативният специализиран съд отмени прекратяването на делото срещу Арабаджиеви и върна съпругата Маринела в ареста.

Маринела Арабаджиева

Арабаджиева напусна килията и бе под „домашен арест“ от 28 май. Това стана, след като в разпоредително заседание Специализираният съд прекрати делото срещу нея, съпруга й Ветко (Вълчо) и още петима за организирана престъпна група за данъчни измами, укриване на налози и пране на пари, което, според прокуратурата, ставало от 2013 г. до 2018 г.  Отделно обвинение, но само за пране на пари има и синът Вълчо Арабаджиев. Съпрузите Арабаджиеви са арестанти повече от година – от март м.г., когато бяха задържани в Барселона по изпратена от България европейска заповед за арест. В следствена килия у нас са от миналия май.

Специализираният съд откри ред нарушения, включително на правото на защита, което не позволява провеждането на същински процес, и върна обвинението на „поправителен“.

Едновременно с това се произнесе и по мерките за неотклонение на двамата Арабаджиеви, като замени задържането им с „домашен арест“. като за Маринела бе разпоредено незабавно изпълнение, в края на май тя излезе от килията и се прибра вкъщи. За изтеклия месец и половина не е нарушавала определения й режим, не се е опитвала да бяга, нито да върши престъпления. Процесуалното й поведение е било безупречно, а има и здравословни проблеми.

За Ветко Арабаджиев незабавност нямаше, определението за него би влязло в сила при потвърждаване от втората инстанция. Той не е пускан и си остава арестант.

Прокуратурата протестира и прекратяването, и „облекчаването“ на мерките, Апелативният специализиран съд се произнася едва сега.

И изцяло уважава протеста, отменя определението за прекратяване на делото, понеже мотивите за връщането му били неясни и противоречиви и разпорежда провеждането на ново разпоредително заседание.

Нещо повече – втората инстанция отменя и втората част от определението – за промяната на мерките, включително за Арабаджиева. Мотивът е бланкетен – облекчаването на положението не е оправдано, опасността от укриване продължава да е налице, понеже е заловена в Испания.

В случая този аргумент издиша, коментират правници. И напомнят –  целта на „задържането под стража“ е да гарантира нормалното протичане на разследването (в досъдебното производство), като предотврати опасността от укриване, от извършване на друго престъпление, укриване на доказателства, въздействие върху свидетели. При приключило разследване опасностите от саботирането му очевидно са изчерпани. А видът на мярката за неотклонение се преценява към актуалния момент. След месец и половина „домашен арест“ при Арабаджиева, без никакви опити от нейна страна да го наруши и да се укрива, легитимната цел на ново „задържане под стража“ увисва, заприличва на предварителна присъда и на нарушаване на човешки права.

В края на май Специализираният съд съд също спря наказателното производство срещу съпруга Ветко, тъй като се оказа, че в решението на испанския съд за неговата екстрадиция не е давано разрешение да бъде преследван и за данъчни престъпления. Правилата са изрични – едно лице може да бъде преследвано само за деянията, за които е предадено, наложи се отправянето на допълнително искане до Испания.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.