Последни новини
Home / Законът / Без дебати, регистърът за вещите лица и информационната система на съдебното изпълнение минаха на първо четене

Без дебати, регистърът за вещите лица и информационната система на съдебното изпълнение минаха на първо четене

Defakto.bg

Две допълнения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с вещите лица и изпълнителните дела бяха приети на първо четене от парламента. Нямаше дебат, нито обструкции.

Вносител на проектите е Министерският съвет, докладва ги председателят на правната комисия Анна Александрова (на снимката).

Първият стана известен като проекта за „рейтинг“ на вещите лица. Той предвижда създаване на информационна система „Единен регистър на вещите лица“ към Министерството на правосъдието,  съдържаща данните за специалистите, вписани като вещи лица, която трябва да е факт от 1 януари 2021 г.

Проблемът дойде от  това, че цялата уредба за регистъра – какви точно данни ще се вписват и кой ще има достъп до него, ще се регламентират с наредба на министъра, съгласувана с ВСС. Като в мотивите на проекта включително се говореше за „рейтинг“ на експертите, според оценяването на труда им от възложителите на експертизите. За опасността от подобни класации предупреди адвокат Даниела Доковска, становище изпрати Висшият адвокатски съвет.

Пред правната комисия обаче Данаил Кирилов е заявил, че целта не е „рейтингова система“, а предоставяне на актуална информация за квалификацията на вещите лица и тяхната насоченост.

Вторият проект за ЗСВ е за нов раздел „Информационна система на съдебното изпълнение“. Предвижда се МП да изгражда и поддържа информационна система на съдебното изпълнение, като отново правото на достъп и събираните и въвеждани данни, ще се определят с наредба на министъра.

На съдебните изпълнители се вменява  ежедневно да изпращат данни от входящия регистър, изходящия регистър, регистъра на заведените дела, описната книга, и дневника на извършените действия. Както и че достъпът по служебен път  на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, ще е безплатен.

Системата ще позволява извършване на справки за движението на изпълнителните дела по електронен път, за което МП ще събира такси.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.