Последни новини
Home / Законът / Йоана Чолакова от „групата на Божков“ излиза срещу 30 000 лева гаранция

Йоана Чолакова от „групата на Божков“ излиза срещу 30 000 лева гаранция

Defakto.bg

Една от обвинените за „първата“ организирана престъпна група на Васил Божков Йоана Чолакова излиза на свобода. Днес Апелативният специализиран съд окончателно е потвърдил замяната на задържането й с 30 000 лева гаранция, съобщиха оттам.

Йоана Чолакова

Бившата секретарка на Божков Чолакова е в килия от март тази година. И макар Специализираният съд да бе променял мярката включително на „домашен арест“ втората инстанция все отменяше определенията. До днес.

Обвинението й е за участник в групата, за която прокуратурата уведоми в края на януари и покрай която беглецът в емиратите се сдоби с 11 обвинения – освен за ръководител на ОПГ-то още и за изнудване, заплахи, неплащане на такси, търговия с влияние, задържане и отчуждаване на нерегистрирани културни ценности и др. Конкретно за нея се твърдеше, че била организирала срещи с иманяри. Още при първото си явяване пред съда Йоана Чолакова бе обявила, че не разбира за какво й търсят отговорност, като само е носила кафета на служебни срещи.

В края на май дойде нова порция от 7 обвинения за Божков – ръководене на организирана престъпна група (втора поред), подбудителство към убийства, принуда и опит за изнасилване.

Преди дни държавното обвинение съобщи и за образувано дело по Глава Първа от НК (престъпленията срещу републиката), покрай което публикува прихванати със СРС разговори на Васил Божков с журналист и депутат. По кой точно текст е новото разследване не стана ясно, за повдигнати обвинения също не се говореше.

Затова пък днес по време на делото за мярката на  Чолакова стана ясно, че единствен свидетел срещу нея е Цветомир Найденов – бившият съдружник на Божков (който е основата на повечето обвинения срещу него),  дал показания, че Йоана била в “изключително близки, доверителни отношения” с шефа си, „организирала и ръководела част от неговите срещи“ и дори… имала достъп до всички помещения в „Нове АД холдинг“, съобщи Клуб Z.

Адвокат Владимир Манолов обаче е опонирал, че именно подобни действия са влизали в длъжностната характеристика на Йоана. Най-вече – в момента „Божков е богат изгнаник“, но държавата е взела за заложници най-близките му – жена му Елена Динева, Йоана Чолакова и близкия му приятел Славчо Марков. Както и че за четирите месеца, откакто Чолакова е в ареста прокуратурата е разпитала един свидетел“и то фалшив“.

Съставът на Апелативния специализиран съд приема, че за последните 4 месеца и половина обвинението с нищо не е надградило първоначалното “обосновано предположение”, че жената е член на ОПГ на Божков.

Изненадващо изтъква и че  цялото „престъпно сдружение“, което прокуратурата претендира, се крепи само на показанията на Цветомир Найденов.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.