Последни новини
Home / Законът / Окончателно, обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава задържан

Окончателно, обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава задържан

Defakto.bg

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков Кристиан Николов остава с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това окончателно постанови Софийският апелативен съд. Потвърдено бе определението на Софийския градски съд от 8 юли.

Както тогава, така и днес самият Николов не бе в съдебната зала, отказал е участие в делото. Защитникът му Любомир Таков поясни, че го е направил не от неуважение към съда, а за да не дава нови поводи за публично охулване и накърняване на личното достойнство.

Както е известно, обвинението към Кристиан Николов е за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков при нарушаване правилата за движение по пътищата и шофиране след употреба на наркотични вещества. Като е налице евентуален умисъл. Тази правна конструкция бе потвърдена от два състава на СГС – съдиите Мина Мумджиева и Николай Младенов, днес не я опориха и Веселин Пенгезов, Вера Цветкова и Маргаритка Шербанова от Софийския апелативен съд.

Защитата настоя за замяна на задържането с „домашен арест“, като подчерта липсата на данни за реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление. Акцент при адвокат Таков днес бе целенасоченото създаване на обществен негативизъм срещу подзащитния му от многобройни изяви на прокуратурата, както и от твърденията за саборитане на разследването от негова страна, не отговарящи на истината. Обратното, Кристиан Николов изрично е декларирал желанието си да съдейства в извършването на процесуално-следствени действия, подчерта защитникът.

Спря се на презумпцията за невиновност, забраната мярката за неотклонение да се превръща в наказание, цитира и обръщението на Съюза на съдиите от онзи ден към прокурорите и следователите от страната.

САС обяви, че се произнася само на базата на доказателствата. Както и че предмет на обсъждане е единствено преценката на основания за промяна на мярката.

Такива не са налице, смята апелативният съд. Изброи неразколебаното обосновано предположение за авторство на твърдяното деяние, риск от извършване на ново престъпление – заради грубото нарушаване на правилата за движение, застрашило и живота на пешеходци, както и от укриване. Повторено бе, че няма наложена забрана за напускане на България (вероятно, защото Николов е в ареста).

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.