Последни новини
Home / Законът / Евгени Марчев, пребитото момче от протеста: „Един ръководен полицай каза: Бийте ги , докато не им сложат белезици!“

Евгени Марчев, пребитото момче от протеста: „Един ръководен полицай каза: Бийте ги , докато не им сложат белезици!“

Defakto.bg
Евгени Марчев, студент по Право в Хага, пребит на протест в родината

В предаването Лице в лице  Евгени Марчев, нашумял като пребитият на протестите от миналия петък  студент в Хага,  който беше настанен с комоцио в  Пирогов  разказа за побоя и задържането му  под прозорците на Министерския съвет.

Не бях на първа линия, а няколко метра назад, когато видях, че пред веригата от полицаи се образува напрежение от няколко души, които очевидно бяха влезли в словесен конфликт с тях.  В този момент веригата от униформени тръгна напред заедно с палките и със сила и започнаха да крещят да се дръпнем назад. Видях един мъж, който беше нападнат и нещо в мен трепна. В момента, в който го дръпнах, за да не пострада,  застанах сам срещу полицаите и вдигнах ръце, за да покажа, че не съм агресивен и не искам да им навредя, разказа Марчев.  Подчертавам, че нападението над полицаи е абсолютно престъпление.  Това са хора, които са неприкосновени и са там, за да ни пазят„, бяха думите му.

„Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари. Един униформен ми нанесе няколко удара в брадата. Това бяха силни удари. Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание. Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари  – в бъбреците, в гърба, в главата.  Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива обаче не се отзоваха„,   продължи  разказа си  студентът.

Довлачиха ме зад колоните и тогава един от ръководните полицаи каза: „ Бийте ги, докато не им се сложат белезниците“.  Те и това правиха, каза младежът.

В един момент ни сложиха белезниците и ни проснаха на земята.  Бяхме с очи към земята, буквално нахвърляни като трупове.Когато ни сложиха белезниците дойде и второто нареждане –   вече с белезници не може да ни бият.

И последва по-тежкият момент. „ Беше много по-страшно и не беше извършено точно към мен. Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде единственото задържано момиче. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Тогава извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицай започна да я гали по косата и да я снима. Тя го молеше да спре, а той не спря. Тя беше унижена и полицаите я снимаха“ , каза  Марчев.  Разказа,  че захвърлен до него е бил и приятелят  на момичето, който бил потресен от безсилие и огромно унижение.

В понеделник майка на друго пребито момче, Димитър Педев, също разказа  за издевателството с  момичето, селфито и гаврата с човешкото достойнство.

В Пирогов Евгени е бил в една стая с Димитър.  Той беше тежък хематом, подуто око, комоцио и множество наранявания по тялото. „Три дни го държаха вързан с белезници за леглото, и на двете ръце и на краката, а двама полицаи го охраняваха в стаята.   Медицинският персонал ги молеше да му махнат белезниците, защото с нищо не ги заплашва, но това не се случи“, разказа Евгени.  Неговата охрана е била по-милостива,  не го е „заключила“.

Тръгва си сам от Пирогов, въпреки нежеланието на лекарите да го изпишат заради състоянието му,  придружен е до изхода от  медицинско лице и в количка.  Вместо да алармира за състоянието, в което попаднахме в Пирогов,  д-р Балтов (директорът на Пирогов) заяви, че съм си тръгнал на „самоход“.

Евгени Марчев е без повдигнато  обвинение, призован е на разпит като свидетел.

В районното управление полицаите ги беше яд на техните колеги. Затова искам да кажа, че не всички полицаи са еднакви,  заяви той.

Не съм обиден, не съм и ядосан на тези полицаи. По никакъв начин не съм учуден от случилото се. Ако нещо не се промени в тази държава, ако не се направи реформа, тези неща ще продължат да се случват“, смята студентът.

Младежът   призова хората към мирни протести и по никакъв начин да не предизвикват агресия у полицаите. Но е  непреклонен –  правителството и главният прокурор трябва да подат оставки.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.