Последни новини
Home / Законът / Евгени Марчев, пребитото момче от протеста: „Един ръководен полицай каза: Бийте ги , докато не им сложат белезици!“

Евгени Марчев, пребитото момче от протеста: „Един ръководен полицай каза: Бийте ги , докато не им сложат белезици!“

Defakto.bg
Евгени Марчев, студент по Право в Хага, пребит на протест в родината

В предаването Лице в лице  Евгени Марчев, нашумял като пребитият на протестите от миналия петък  студент в Хага,  който беше настанен с комоцио в  Пирогов  разказа за побоя и задържането му  под прозорците на Министерския съвет.

Не бях на първа линия, а няколко метра назад, когато видях, че пред веригата от полицаи се образува напрежение от няколко души, които очевидно бяха влезли в словесен конфликт с тях.  В този момент веригата от униформени тръгна напред заедно с палките и със сила и започнаха да крещят да се дръпнем назад. Видях един мъж, който беше нападнат и нещо в мен трепна. В момента, в който го дръпнах, за да не пострада,  застанах сам срещу полицаите и вдигнах ръце, за да покажа, че не съм агресивен и не искам да им навредя, разказа Марчев.  Подчертавам, че нападението над полицаи е абсолютно престъпление.  Това са хора, които са неприкосновени и са там, за да ни пазят„, бяха думите му.

„Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари. Един униформен ми нанесе няколко удара в брадата. Това бяха силни удари. Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание. Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари  – в бъбреците, в гърба, в главата.  Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива обаче не се отзоваха„,   продължи  разказа си  студентът.

Довлачиха ме зад колоните и тогава един от ръководните полицаи каза: „ Бийте ги, докато не им се сложат белезниците“.  Те и това правиха, каза младежът.

В един момент ни сложиха белезниците и ни проснаха на земята.  Бяхме с очи към земята, буквално нахвърляни като трупове.Когато ни сложиха белезниците дойде и второто нареждане –   вече с белезници не може да ни бият.

И последва по-тежкият момент. „ Беше много по-страшно и не беше извършено точно към мен. Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде единственото задържано момиче. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Тогава извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицай започна да я гали по косата и да я снима. Тя го молеше да спре, а той не спря. Тя беше унижена и полицаите я снимаха“ , каза  Марчев.  Разказа,  че захвърлен до него е бил и приятелят  на момичето, който бил потресен от безсилие и огромно унижение.

В понеделник майка на друго пребито момче, Димитър Педев, също разказа  за издевателството с  момичето, селфито и гаврата с човешкото достойнство.

В Пирогов Евгени е бил в една стая с Димитър.  Той беше тежък хематом, подуто око, комоцио и множество наранявания по тялото. „Три дни го държаха вързан с белезници за леглото, и на двете ръце и на краката, а двама полицаи го охраняваха в стаята.   Медицинският персонал ги молеше да му махнат белезниците, защото с нищо не ги заплашва, но това не се случи“, разказа Евгени.  Неговата охрана е била по-милостива,  не го е „заключила“.

Тръгва си сам от Пирогов, въпреки нежеланието на лекарите да го изпишат заради състоянието му,  придружен е до изхода от  медицинско лице и в количка.  Вместо да алармира за състоянието, в което попаднахме в Пирогов,  д-р Балтов (директорът на Пирогов) заяви, че съм си тръгнал на „самоход“.

Евгени Марчев е без повдигнато  обвинение, призован е на разпит като свидетел.

В районното управление полицаите ги беше яд на техните колеги. Затова искам да кажа, че не всички полицаи са еднакви,  заяви той.

Не съм обиден, не съм и ядосан на тези полицаи. По никакъв начин не съм учуден от случилото се. Ако нещо не се промени в тази държава, ако не се направи реформа, тези неща ще продължат да се случват“, смята студентът.

Младежът   призова хората към мирни протести и по никакъв начин да не предизвикват агресия у полицаите. Но е  непреклонен –  правителството и главният прокурор трябва да подат оставки.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.