Последни новини
Home / Законът / И Софийският апелативен съд оправда ексминистър Ненчев по делото за МИГовете

И Софийският апелативен съд оправда ексминистър Ненчев по делото за МИГовете

Defakto.bg

Не е целял вреда, провеждал е следваната тогава външна политика на държавата

Втори съд оправда бившия военен министър от кабинета „Борисов“ – 2 Николай Ненчев по делото за МИГовете.

Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева от Софийския апелативен съд потвърдиха решението „невинен“ за Ненчев  по обвинението за престъпление по служба по чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. Делото е секретно.

През юли миналата година ексминистърът бе оправдан от Софийския градски съд. Прокуратурата му търдсеше отговорност за укрити договори за ремонта на руските самолети МИГ.

През април 2018 г. ВКС окончателно оправда Ненчев по друго дело срещу него, за нагласена обществена поръчка за униформите в армията.

По делото за самолетите прокуратурата обвини Ненчев за особено тежко продължавано престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия. Конкретно – че от 5 май до 9 септември 2015 г. министърът не е изпълнил задълженията си по Закона за отбраната и въоръжените сили и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителите. Държавното обвинение сочеше обществената поръчка за ремонт на самолетите МИГ-29, въпреки че още през април 2015 г. между МО и руския АО „РСК МИГ“ са сключени два договора за удължаване на ресурса и ремонт на два двигателя и за кутия за самолетен агрегат за МИГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро, 7 388 666 лева. Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, тогавашният военен министър е наредил на заместника си да ги пази в служебната каса, катто целта е била ремонтът на самолетите, собственост на България, да не бъде осъществен от руското дружество. И договорът е сключен с Полша.

Показания в процеса пред СГС него дадоха над 20 свидетели, сред които и президентът Румен Радев, като бивш шеф на ВВС. Радев бе заявил, че с тези си действия министърът Ненчев е „приземил“ българската авиация.

Втората оправдателна присъда – на САС – е постановена на 13 юли. Съобщението за нея идва днес.

И още:

„Поради секретния характер на делото съставът на САС предоставя резюме на мотивите си от 13. 07. 2020 г., като съобщава следното:

Въззивният съд приема, че подсъдимият Николай Нанков Ненчев не е осъществил нито от обективна, нито от субективна страна състава на претендираното от държавното обвинение продължавано престъпление по чл.282, ал.3 вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК.

Апелативният съд намира, че от обективна страна подсъдимият Ненчев не е извършил претендираните от прокуратурата противоправни деяния, квалифицирани като бездействия относно служебните му задължения по чл. 26, т. 20 и т. 31а от ЗОВСРБ.

Приема също и липсата на вина и на специална цел за причиняване вреди другиму, като субективни признаци на състава на инкриминираното престъпление. В частност относно типичната за престъплението по чл. 282 ал.1 от НК специална цел, която длъжностното лице преследва с извършването на деянието, АС-София приема, че обективно несъставомерното му поведение е било продиктувано не от целта да се причини вреда на АО „РСК” „МиГ” в размер общо на 48 526 666 лева, а от изцяло неукорими, правомерни и легитимни политически цели и съображения, които напълно са съответствали на поетите от Република България, съобразно сключените от нея международни договори, ангажименти и на провежданата в тази връзка външна политика на държавата, формирана от предвидените в Конституцията на РБ държавни органи.

В тази връзка въззивният съд намира, че претендираната от държавното обвинение цел да се причини вреда на РСК МиГ, освен че е изначало несъставомерна, тъй като е обоснована с вреди във формата на пропуснати ползи, които са наказателно несъставомерни, не е и доказана в хода на производството.

САС приема, че с поведението си да не предприема действия за изпълнение на двата договора с РСК „МиГ“ и да не предприема действия за сключване други такива договори със същата компания в рамките на действието на рамковото споразумение подсъдимият е преследвал съвсем друга легитимна цел, а не твърдяната от държавното обвинение цел да причини вреда на компанията РСК “МиГ“. Съдът е приел за установено, че в действителност водещите мотивите на подсъдимия Ненчев за това му поведение са били изцяло политически и са били основани единствено и само на провежданата от българската държава към този момент външна политика, съобразно международните й ангажименти, която безспорно е предопределяла и насоките в развитието на Въоръжените сили, в това число и на ВВС и в частност на изтребителната ни авиация като основни фактори за гарантиране на националната сигурност. Приема в частност, че поведението на бившия министър на отбраната Николай Ненчев за преустановяването /респ. неизпълнението/ на договорните отношения с РСК „МиГ“ относно ремонта на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 е било обусловено от изцяло политически мотиви и съображения и категорично не е проява на негови лични виждания и пристрастия, породени от противоправни и укорими подбуди, включително и от такива да причини вреди на РСК „МИГ“. Въззивният съд счита, че това негово поведение е обективно проявление и израз на прокламираната и провежданата към този момент от страна на НАТО и от страна на българската държава, като съюзник в тази организация.

Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд“.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.