Последни новини
Home / Законът / Общинските съветници и председателите на общинските съвети отпадат от контрола на Антикорупционния закон

Общинските съветници и председателите на общинските съвети отпадат от контрола на Антикорупционния закон

Defakto.bg

Общински съветници и председатели на общински съвети няма да бъдат проверявани по линия на антикорупционния закон, гласуваха  депутатите на първо четене  с промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.   Отпада разпоредбата, според която общинските съветници не могат да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, които  имат сключени договори с общината.

С промяната, предложена от   “Обединени патриоти” общинските съветници и председателита на ОС отпадат и от проверките по антикорупционния закон. Изрично се записва, че за тях  няма да налице  частен интерес при приемането на бюджета на общината и определяне възнагражденията на кметовете, на председателя на общинския съвет и на общинските съветници.

В гласуването  не участваха депутатите от БСП, а от ДПС трима депутати се въздържаха. Така на практика всеки общински съветник, който има фирма със сключени договори с неговата община или с търговски дружества с общинско участие, няма да има необходимост да я закрива.

Депутатите решиха още да има възможност заседанията на общинските съвети да се провеждат дистанционно, не само по време на извънредно положение.  Така общински съветници, поставени под карантина заради вируса, ще могат да участват в заседанията на общинските съвети.

 

 

About De Fakto

Проверете също

СГС отказа отвод на прокурор и адвокат по делото срещу Кристиан Николов. В единната ПРБ и Гешев можел да е обвинител

След като отказа два и постанови един отвод, в разпоредително заседание днес СГС определи, че …

„Майстора – писар в съда и неговите последователи“ – проект на съдии от Кюстендил в памет на големия художник

Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“ реализират проект „Майстора – писар …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.