Последни новини
Home / Законът / Общинските съветници и председателите на общинските съвети отпадат от контрола на Антикорупционния закон

Общинските съветници и председателите на общинските съвети отпадат от контрола на Антикорупционния закон

Defakto.bg

Общински съветници и председатели на общински съвети няма да бъдат проверявани по линия на антикорупционния закон, гласуваха  депутатите на първо четене  с промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.   Отпада разпоредбата, според която общинските съветници не могат да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, които  имат сключени договори с общината.

С промяната, предложена от   „Обединени патриоти“ общинските съветници и председателита на ОС отпадат и от проверките по антикорупционния закон. Изрично се записва, че за тях  няма да налице  частен интерес при приемането на бюджета на общината и определяне възнагражденията на кметовете, на председателя на общинския съвет и на общинските съветници.

В гласуването  не участваха депутатите от БСП, а от ДПС трима депутати се въздържаха. Така на практика всеки общински съветник, който има фирма със сключени договори с неговата община или с търговски дружества с общинско участие, няма да има необходимост да я закрива.

Депутатите решиха още да има възможност заседанията на общинските съвети да се провеждат дистанционно, не само по време на извънредно положение.  Така общински съветници, поставени под карантина заради вируса, ще могат да участват в заседанията на общинските съвети.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.