Последни новини
Home / Законът / Проверяват вилна зона “Витоша“ по разпореждане на Върховна административна прокуратура

Проверяват вилна зона “Витоша“ по разпореждане на Върховна административна прокуратура

Defakto.bg

По разпореждане на Върховната административна прокуратура (ВАП), Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и кметът на София извършват проверка на място и по документи на имоти на територията на вилна зона  „Витоша“,  съобщиха от държавното обвинение.

Повод за  проверките са публикации в медиите, според които в някои от вилите са извършени съществени преустройства, а други са в занемарено състояние.

Проверките на имотите, намиращи се на територията на природен парк „Витоша”, са били осъществени лично от прокурор от ВАП, екипи на ДНСК и РДНСК – София и с участие и на главния архитект на София Здравко Здравков.

Проверени са 14 имота. В хижа „Преспа“ със собственик  режисьора Ивайло Палмов има пристроявания.

Необитаема и в лошо състояние е хижа „Горски дом“. Допълнителна проверка на документите ще се прави на хижа „Алеко“, собственост на БТС и дружество „Мотен“.

Има първоначални данни за незаконно строителство на хотел – ресторант „Мотен“.

Недобро техническо състояние е установено при проверката на хотел „Простор“, собственост на  ПИБ. В хижа „Ведра“ на Министерството на здравеопазването, но в момента, отдадена под наем, са извършвани ремонтни дейности, които се проверяват.

В лошо техническо състояние са хижа „Брезовица“ и санаториум „Драгалевци, а ресторант „Ривърсайд“, собственост на дружество „БМК“ не функционира.

В добро състояние, от дотук проверените имоти, са  хотел „Морени“ , ПД „Витоша, хотел „Еден“, Хижа „Северина“ и  почивната станция на Полиграфическия комбинат.

На 23 юни, след писмо на Специализираната прокуратура, че във вила „Аглика“, собственост на  Васил Божков, са извършени преустройства, Върховната административна прокуратура възложи проверка на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Проверката на ДНСК  установи,  че са извършени незаконосъобразни преустройства по смисъла на ЗУТ в  съществуващата сграда, както и на  новоизградените части, за които не са представени строителни книжа.   Установено бе , че  има две новоизградени сгради, които представляват строежи от пета и шеста категория, контролът на които е от компетентност на Столична община“, посочи ВАП.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.