Последни новини
Home / Законът / Прокуратата иска административно наказание за проф. Асена Стоименова

Прокуратата иска административно наказание за проф. Асена Стоименова

Defakto.bg

Прокуратурата е внесла в съда дело с искане  за налагане на административно наказание  „глоба“ на проф. Асена Стоименова, съобщи съсловната организация.  По-рано  на проф. Стоименова  бе повдигнато обвинение за разпространяване на фалшива тревога за липсващи лекарства.  В началото на пандемията проф. Стоименова не скри опасенията си и предупреди, че много от  животоспасяващите медикаменти  липсват на пазара. Официално съобщение от прокуратурата няма,   вероятно искането на прокуратурата  е по чл.78 а от Наказателния  кодекс за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна.

На  10 април проф. Стоименова бе  обвинена,  че  със свои изявления е събудила „неоснователна тревога у гражданите във връзка с извънредното положение“ като е е предупредила за вероятност от недостиг на определени лекарства по време на пандемията и необходимостта от гъвкавост на законодателството.   Софийската районна прокуратура я обвини  по чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс (предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога).

Изказванията на проф. Стоименова не са неистински или фалшиви заявиха в отворено писмо до прокуратурата, Министерския съвет, омбудсмана и Министерство на здравеопазването от Българския  фармацевтичен съюз.  Фармацевтите  настояха   да бъде прекратено наказателното производство и снето повдигнатото обвинение срещу председателя на Управителния съвет на съюза проф. Асена Стоименова.

Те  заявиха, че повдигнатото обвинение е несъстоятелно,  защото изказаното от проф. Стоименова мнение за възможен недостиг на лекарства се доказа от актовете на здравните власти.  Не случайно в края на април министърът на здравеопазването издаде заповед, с която забрани износа на десетки лекарствени продукти за хронични и социални заболявания с мотива, че е постъпила информация за възможен недостиг.

Изпълнителната  агенция по лекарствата изрично също  обяви, че ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на определени продукти. Подобни изявления постъпваха и от Европейската агенция по лекарствата.

В подкрепа на проф. Стоименова застанаха над 450 000 магистър-фармацевти от Европейския съюз чрез позицията на Фармацевтичната група на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.