Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата иска „задържане под стража“ за четирима, хвърляли бутилки на протеста. Обвиненията срещу бити от полицаи не са свалени (допълнена)

Прокуратурата иска „задържане под стража“ за четирима, хвърляли бутилки на протеста. Обвиненията срещу бити от полицаи не са свалени (допълнена)

Defakto.bg

Съдът отказа най-тежката мярка – определи гаранции по обвиненията за хулиганство

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ е поискала Софийската районна прокуратура за четирима, хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета срещу сградата на Народното събрание на площад „Батенберг“ и срещу служители на МВР във вторник, 14 юли. Всички те са обвинени за хулиганство с изключителен цинизъм и дързост по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Става дума за провокаторите в гражданския протест, за които първи сигнализираха участниците в протеста. Че е налице „провокация“ признаха и на брифинг на СДВР. На следващия ден – 15 юли, бе обявено за един обвинен за хулиганство, както и за очаквания за нови такива.

Съобщение на Софийската районна прокуратура от днес обявява:

„Днес, 17.07.2020 г., Софийска районна прокуратура ще внесе искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите Л.В., Д.Г., И.К. и А.Б. Те са привлечени към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК за това, че:

На 14.07.2020 г. в гр. София, пл. „Княз Александър I“, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на публично място хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета, срещу сградата на Народно събрание 2, западен вход и срещу служители на МВР охраняващи мероприятието, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – по време на масов граждански протест, в обстановка отличаваща се с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, като с действията си изразили абсолютно незачитане на правните норми. За извършените от обвиняемите престъпления, законът предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

Предвид високата обществена опасност на деянията и извършителите, на 15.07.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Л.В., Д.Г., И.К. и А.Б. за срок до 72 часа. Днес ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки от тях“.

Обоснованото подозрение за хулиганство е налице, но нищо повече

Съдия Радослава Качерилска отказа „задържане под стража“ за  Алекбер Бичев, Дейвид Георгиев, Иван Колев, Любомир Велков и им определи парични гаранции от по 1000 и 2000 лева.

Четиримата са на възраст от 20 до 26 г., осъжданият сред тях, условно, е един – Георгиев.

Прокурор Иво Боев обяви, че четирамата безспорно са уличени, че са хвърляли стъклени бутилки и тенекиени кенчета по сградата на парламента на „Батенберг“, един е ритал централната врата с крак, по друг са открити следи от излятата червена боя.

Обяви обаче и че става дума за организация на група лица, които се събират за всяване на безредици ва протеста, срещу възнаграждение. Каза, че иде леч за „подривна дейност“, чиито организатори обаче „предстои да бъдат установени“.

„Предвид протестната обстановка в страната, ако не бъдат задържани, ще продължат дейността за масови безредици срещу заплащане“, заяви обвинението.

Предвид първоначалния етап на разследването са налице достатъчно доказателства за извършени от всеки от обвиняемите хулигански действия, основно хвърляне на стъклени бутилки и тенекиени кенчета по сградата на НС-2 и полицейските служители, а за Велков и по счупване на стъкла на входната врата с бутилка и ритници, прие съдът.

И аще: С оглед особената обстантовка, при която е извършено всяко от деянията и възможността да се доведе до нагнетяване на напрежението и допълнителни конфликти по време на протеста би могло да се приеме за правилна дадената кмалификация по чл. 325, ал.2 НК. Опасност от укриване обаче няма – всеки от четиримата е с установена самоличности  адрес, има данни да е свързан с мястото, където живее, работи или е завършил наскоро, не би могло да се изведе дори предпологаема опасност някой от тях да се укрие при мярка, различна от „задържане под стража“. Съдът не споделя и  изложеното от прокурора, че без задържане те могат да извършват подривна дейност по протеста, тъй като подобни обвинения срещу тях няма. Не е установено и изобщо да са част от организаторите му или да са мотивирали други да участват в него.

А „битите“ от униформени?

Освен историите с провокаторите обаче в протеста първо имаше истории с битите от униформени, то ест с жертвите на полицейско насилие. Публично известни станаха две имена – на студента по право в Хага Евгени Марчев (налаган с ритници зад колоните на МС на 10 юли) и на Димитър Педев (пребит в същия ден на Орлов мост).

Дотук известното е, че Педев бе на свой ред бе обвинен за хулиганство по чл. 325, ал. 2 от НК, но след повече от денонощие държане с белезници в „Пирогов“ СРП се отказа от задържане и му определи 1 000 лева гаранция. Обвиненията срещу него стоят, каза адвокатът му Христо Ботев в отговор на питане на Де факто.

Каква е ситуацията с Марчев не е докрай ясно.

В същото време обвинения срещу биячите с униформи няма – всички чакат служебната проверка, разпоредена от шефа на СДВР.

 

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.