Последни новини
Home / Законът / Президентът: Когато хората търсеха диалог, управляващите стояха надменно отгоре, вече е късно, трябва да си заминат

Президентът: Когато хората търсеха диалог, управляващите стояха надменно отгоре, вече е късно, трябва да си заминат

Defakto.bg

 

Президентът Румен Радев

„Трябваше да водят диалог с хората, когато беше времето. Те стояха надменно отгоре, без да откликват на техните нужди, сега е късно за диалог. Хората вече не го искат“, това казва президентът Радев  пред БНР в град Левски, където присъства на тържествената заря – проверка по случай 183-годишнина от рождението на Апостола не свободата и празника на града.

„Докато паднат тези, които трябва да си заминат“, отговоря президентът на въпроса докога ще продължат протестите. Така той отговаря и  на призивите за политически диалог, които  отправи парламентарният председател Цвета Караянчева.

По-рано  Караянчева коментира, че евентуално преминаване към служебно правителство в този момент ще бъде безотговорно. Според нея важен е диалогът с протестиращите хора.
Най-важното в следващата седмица е да преодолеем вота, да покажем, че коалицията е стабилна, че имаме програма, която да изпълняваме поне още осем месеца и разбира се трябва да припомним положителните неща, които е направило правителството. За съжаление тази пандемия, която ни атакува, атакува целия свят и сега ще се отрази чисто икономически„.

Из речта на държавния глава по повод отбелязването на 183-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Нима е отживелица борбата му срещу „правото на силата“

 Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски. Да си припомним какво е лично и национално достойнство. Това заяви президентът Румен Радев в град Левски при отбелязването на 183-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

По думите на държавния глава, сега е времето и да осъзнаем, че ние сме решението на всички предизвикателства, че свободата е път, който трябва да измине всеки от нас. „Да не забравяме, че Левски е нашият застъпник пред времето, но и нашият съдник пред историята – защото ни завеща своя морален пример, с който днес мерим и думите, и делата си“, допълни президентът Радев.

Държавният глава заяви, че стремежите на Дякона са живи и днес. „Нима е отживелица борбата му срещу „правото на силата“, нима са загубили смисъл думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа – тук и сега? Нима е изгубил смисъл заветът му, че срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили, обединени и заедно?“, попита Румен Радев и допълни, че дали ще сбъднем завета на Левски за чиста и свята република зависи само от нас, от нашата непримиримост, обединена воля и нашите дружни усилия.

Стотици граждани почетоха паметта и делото на Апостола на свободата в град Левски. Представителни роти от курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ посрещнаха с почетен строй президента Радев и участваха в тържествена заря-проверка. Тази година се отбелязаха и 75-годишнината от обявяването на Левски за град. На жителите на Левски – единственият град, носещ името на Апостола, президентът пожела те гордо да носят името му. „Вие изпълвате с достойнство висотата на тази отговорност. Така, както вашите деца, внуци и следващите поколения ще се наричат с името на най-светлия, най-достойни и обичан син на нашето Отечество“, заяви Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.