Последни новини
Home / Законът / Бившият ректор на Медицинския университет-София и още 5 – ма отиват на съд за незаконен прием на студенти

Бившият ректор на Медицинския университет-София и още 5 – ма отиват на съд за незаконен прием на студенти

Defakto.bg

 

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отива на съд за длъжностни престъпления и участие в организирана престъпна група. По делото са подсъдими също деканът на факултет „Дентална медицина“ в същия университет и още четирима души,  съобщиха от пресцентъра на специализираната прокуратура.

Според обвинението шестимата са създали в началото на декември 2014 г. престъпно сдружение с цел материално облагодетелстване, чрез гарантирано приемане  на студенти – предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

От съобщение на  съобщението на прокуратурата  се разбира, че  шестимата са предадени на съд за това, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, създали престъпно сдружение  по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти – предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група Ваньо Митев привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в гр. Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните  в нарушение на  изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът Ваньо Митев  е обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба.

За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът Андон Филчев.

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние по смисъла на чл.304б, ал.1 от НК. То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, но която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

През 2018 г.  Ваньо Митев бе оправдан от  Софийският градски съд по друго обвинение за безстопанственост. Тогава прокуратурата твърдеше, че Митев , докато управлявал едно от най-големите висши училища у нас, е допуснал да бъдат записани повече от 100 чуждестранни студенти без задължителните приемни изпити и с по-малки такси за обучение. И ощетил  Медицинския университет с повече от 1 милион лева.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.