Последни новини
Home / Законът / Нови граници на съдебните райони в Софийско – опит втори

Нови граници на съдебните райони в Софийско – опит втори

Defakto.bg
Част от делата на СРС да минат в Костинброд, Перник, Елин Пелин и Самоков. Прокуратурата, МВР, ЧСИ, нотариуси – против
За втори път предложението за промяна на границите на софийския съдебен район влиза в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС.
Предложението е внесено от Комисията „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ и е на двама от членовете й – председателят Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.
Най-общо двамата настояват за прерайониране в София, при което отдалечени от центъра на столицата кметства, квартали и села – общо 35 на брой, да преминат към близките районни съдилища в Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков. Втора инстанция за тях, съответно става Софийският окръжен съд, в момента е СГС.
На 25 септември 2018 г. идеята бе представена пред Съдийската колегия, но тя отложи разглеждането й и възложи на Комисията по съдебната карта и натовареността да изготви становище след съгласуване с всички институции, имащи отношение към проблема и съобразяване с проекта за създаване на модел за оптимизация на съдебната карта и тогава да го внесе за разглеждане в СК.

Идеята за прерайонирането не е нова, беше лансирана от Красимир Влахов като бивш председател на Софийския районен съд, като начин за решаване на проблема със свръхнатовареността на СРС. Тогава обаче до такова решение не се стигна.

Даниела Марчева

Марчева и Кояджиков сочат възможността за промяна на границите на съдебните райони, дадени в Закона за съдебната власт, като начин за справяне донякъде с неравномерната натовареност в софийския регион. Определянето на границите на съдебните райони е в правомощията на ВСС, като те могат да не съвпадат с административно-териториалното деление на страната. За целта се изисква само съгласуване с министъра на правосъдието.

Драгомир Кояджиков

Сега подновяват предложението си, след като са изпълнили всички изисквания на колегията.

Предложенията са:

Кметствата от район Нови Искър да преминат към съдебния район на РС-Костинброд. Става дума за град Нови Искър и селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер,  Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войнеговци.

Кметствата на Волуяк и Мрамор, които са към район Връбница, също да преминат към РС-Костинброд.  В този съдебен район да е и кметството на  Клисура, което е към район Банкя. Но Банкя остава към СРС.

Кметствата от район Кремиковци да преминат към РС-Елин Пелин. Това са селата Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров, град Бухово, кварталите Ботунец, Враждебна, Кремиковци, Сеславци, Челопечене.

Към РС-Елин Пелин да преминат и кметствата на селата Кривина, Герман, Железница, Лозен, които са към район Панчарево. Самото Панчарево обаче остава към СРС.

Кметство Мало Бучино, което е към район Овча Купел, да премине към съдебния район на РС-Перник.

Към РС-Перник да преминат и кметствата на Владая и Мърчаево, които са към район Витоша.

Кметствата на Долни Пасарел и Плана, които са към район Панчарево, да преминат към РС-Самоков.

Според представената от вносителите статистика преди две години, ако предлаганата промяна стане факт, делата в СРС ще намалеят с общо 6078 броя (заповедни, искови и наказателни производства). Съответно делата в РС-Елин Пелин ще се увеличат с 1802 броя, в РС-Костинброд – с 3601 броя, в РС-Перник – с 592 броя и в РС-Самоков – с 83 броя.

Сега прилагат справка за новообразуваните през 2019 г. дела в СРС, по които адресът на страните е в съдебния район, но извън София. Такива са били 2313 заповедни дела – 2299  с адрес на длъжника извън София и 14 с адрес на заявителя извън гр. София.

Както и 1 416 искови дела – 424 с адрес на ищеца в рамките на съдебиня район, но извън София, 951 с адрес на ответника извън гр. София и 41 с адреси и на ищеца, и на ответника извън София.

Становищата

Съдилищата са „за“.

СРС, както и районните съдилища в Костинброд, Перник, Самоков и Елин Пелин са за прерайонирането. Някои от тях обаче дават да се разбере, че може да се появи нужда от нови щатове. Комисията е изчислила, че това ще са максимум едно до две щатни бройки за съдия.

Прокуратурата е „против“. В писмо от 17 февруари миналата година главният прокурор (Сотир Цацаров)  заявява, че целеният резултат за постигане на по-равномерна натовареност на съдилищата няма да е постигнат за прокуратуратите. Като сочи, че РП-Елин Пелин и Самоков са с по-ниска натовареност от СРП, но РП-Перник и Костинброд са с по-висока. Предлаганата промяна ще окаже неблагоприятно въздействие върху прокурорската дейност, в частност върху възлагането на предварителни проверки и ръководството по разследването, ще се наложи част от полицейските звена в София да работят с Елин Пелин, Перник, Костиброд и Самоков, може да се наложи реорганизация и там, заявява обвинител №1.

На това комисията напомня тълкувателното решение на КС от 2017 г., постановено по искане именно на Сотир Цацаров, че пълното припокриване на териториалните структури на съдилищата и прокуратурите не е задължително, така че СК, а и Пленумът би трябвало да се съобразяват изцяло със спецификата в организацията на съдилищата. дори  итова да наложи някакви реогранизации в полицейските звена, този проблем е далеч по-малък от свръхнатовареността на СРС. пък и повечето от делата в районните съдилища – над 80 % са граждански.

Кметовете разединени. На среща столичният кмет Йорданка Фандъкова е подкрепила идеята, но решението на СОС е отрицателно, понеже общинарите подкрепяли районните кметове. Които пък заявяват, че прерайонирането ще оскъпи правосъдието и ще го направи по-трудно достъпно – някъде няма пряк автобусен превоз, сменят се превозни средства, налага се ползване на винетки и т.н.

Така всички кметове на райони са против, но кметовете на Елин Пелин, Самоков, Костинброд и Перник са „за“.

Комисията казва, че смяната на автобуси е факт и сега, в пътуването до СРС, а при ползване на автомобили стигането ще е облекчено заради липсата на задръствания. Единствената разлика е в цената на билетите на градския и междуградския транспорт, но тъй като правосъдието не е вид социална услуга от първостепенно значение – като болниците например – следва да се държи сметка за приоритетите на прерайонирането – по-високо качество и ефективност на правосъдието чрез по-равномерно разпределение на делата между отделните районни съдилища с общи граници.

Камарата на ЧСИ не подкрепя, Нотариалната камара също – ще намали достъпа на гражданите до нотариални услуги и да оскъпи пътуването им. Прерайонирането щяло да доведе до свръхнатовареност на нотариусите от един район за сметка на други.

Комисията отговаря, че броят на нотариусите зависи от броя на населението, един на 10 000 жители, минимум двама в съдебен район. В момента са 139 в София, 9 в Перник, 2 в Костинброд, по трима в Самоков и Елин Пелин.

Вътрешният министър е „против“, тъй като ставало дума за населени места, обслужвани от СДВР, прерайонирането щяло да се отрази отрицателно върху работата на районните управления и ще понижи качеството им. Комисията отговаря, че въпросното възражение касае кадровата организация на МВР.

Министърът на финансите не възразява.

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.